Έρχεται το τριπλό χάπι-end για όλους τους γονότυπους της ηπατίτιδας C - Free Sunday
Έρχεται το τριπλό χάπι-end για όλους τους γονότυπους της ηπατίτιδας C

Έρχεται το τριπλό χάπι-end για όλους τους γονότυπους της ηπατίτιδας C

Στα σκαριά βρίσκεται η παν-γονοτυπική θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C, η οποία χαρακτηρίστηκε «πρωτοποριακή» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Πρόκειται για την υπό έρευνα παν-γονοτυπική θεραπεία με glecaprevir (ABT-493)/pibrentasvir (ABT-530) για ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C, γονότυπου 1, της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie. 

Ο χαρακτηρισμός αυτός, που αποδίδεται από τον FDA για την επίσπευση της ανάπτυξης και της αξιολόγησης θεραπειών για σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, συνιστά σημαντικό βήμα για την προαγωγή της κλινικής φροντίδας της χρόνιας ηπατίτιδας C και την αντιμετώπιση των ακάλυπτων αναγκών των ασθενών. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι περίπου 160 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C, με επικρατέστερο από τους έξι κύριους γονότυπους του ιού HCV τον γονότυπο 1, με περίπου 83 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. 

Το νέο ερευνητικό παν-γονοτυπικό σχήμα λαμβάνεται αποκλειστικά από το στόμα, σε μορφή τριών δισκίων, μία φορά ημερησίως. Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτιμάται ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C περισσότερα από 167.000 άτομα, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωστεί και από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο οι μισοί λαμβάνουν κάποια θεραπεία. 

Σύμφωνα με έρευνες, το 40% των περιστατικών ηπατίτιδας C στην Ελλάδα αφορά ανθρώπους της διπλανής πόρτας που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως είναι όσοι έκαναν μεταγγίσεις αίματος πριν από το 1992. Για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» υλοποιεί την εκστρατεία «C αφορά».