Ουραγός η Ελλάδα στη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C λόγω πολιτικής αδράνειας - Free Sunday
Ουραγός η Ελλάδα στη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C λόγω πολιτικής αδράνειας

Ουραγός η Ελλάδα στη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C λόγω πολιτικής αδράνειας

Πρόκειται για μία ασθένεια για την οποία η επιστήμη «έκανε το χρέος της», αφού υπάρχουν πλέον καινοτόμες θεραπείες για όλα τα περιστατικά και χωρίς τις παρενέργειες των παλιότερων φαρμάκων. 

Ωστόσο, ο «κόφτης» που έχει επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ, εν είδει αυστηρών λογιστικών κριτηρίων που δεν έχουν καμία ιατρική βάση, σε συνδυασμό με τη μη αξιοποίηση του δυνατού εργαλείου της διαπραγμάτευσης με τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες (ώστε να μειωθεί το κόστος της θεραπείας), καθιστά την Ελλάδα ουραγό στον αριθμό των ασθενών που λαμβάνουν αγωγή.

Όπως επισημαίνουν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων Hepaction ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας Γιώργος Παπαθεοδωρίδης και ο καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας Ιωάννης Κοσκίνας, δύο χρόνια μετά την άφιξη στη φαρέτρα των νέων θεραπειών, μόλις 840 ασθενείς ετησίως τις λαμβάνουν, ενώ κάθε χρόνο το παγόβουνο των 167.000 ασθενών που νοσούν από χρόνια ηπατίτιδα C εντός των συνόρων αυξάνεται κατά 3.500 περιστατικά! 

Επιπλέον, όπως αναφέρουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Βάνα Μυρίλλα και ο Μάριος Ατζέμης από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ο παράλογος «κόφτης» του ΕΟΠΥΥ στερεί τη θεραπεία απ’ όλους τους ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως η μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η αιμορροφιλία, οι οποίοι υφίστανται γρηγορότερα κίρρωση και ηπατικό καρκίνο, αλλά και από τους ασθενείς με HIV συλλοίμωξη, παρ’ ότι οι τελευταίοι αποτελούν πλέον τον κύριο φορέα μετάδοσης της ηπατίτιδας C. 

Και αυτό επιβεβαιώνεται από το εύρημα πως το ποσοστό των ατόμων που είχαν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας C από τους χρήστες που απευθύνθηκαν το 2014 στα προγράμματα απεξάρτησης και υποκατάστασης κυμάνθηκε από 67% έως 74%, ανάλογα με την πηγή των στοιχείων. 

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης τονίζει πως ως χώρα έχουμε δεσμευτεί για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030. Ο χρόνος πιέζει, αλλά η πολιτεία αδρανεί και χάνονται ανθρώπινες ζωές. Πρέπει όσοι νοσούν να μπουν χωρίς κριτήρια στις νέες θεραπείες! «Μόνο από τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, την τελευταία πενταετία πέθαναν 100 άτομα από καρκίνο του ήπατος» ξεσπά η Βάνα Μυρίλλα, με τον Μάριο Ατζέμη να προσθέτει με πίκρα πως οι οροθετικοί ασθενείς (που στην πλειονότητά τους έχουν συλλοίμωξη HVC) παραμένουν αόρατοι για την πολιτεία.