Ελπίδα να γεμίσουν με παιδικά γέλια τα νησιά - Free Sunday
Ελπίδα να γεμίσουν με παιδικά γέλια τα νησιά

Ελπίδα να γεμίσουν με παιδικά γέλια τα νησιά

Από την ακριτική Θύμαινα, όπου ένα αγοράκι γεννήθηκε χάρη στη συμβολή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Hope Genesis, ξεκίνησε πρόσφατα μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, για τη μείωση της υπογονιμότητας στα ελληνικά νησιά. 

Ο στόχος ιερός: να αντηχήσουν ξανά από παιδικά γέλια τα νησιωτικά σοκάκια, που κινδυνεύουν να ερημώσουν, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 29 νησιά που μέχρι το 2008 εμφάνιζαν σταθερό ρυθμό γεννήσεων έχουν έκτοτε μηδενικές γεννήσεις. 

Συνολικά οι γεννήσεις στην Ελλάδα, που το 2008 έφταναν τις 118.302, σήμερα μετά βίας αγγίζουν τις 75.000, μείωση που μόνο σε καιρό πολέμου μπορεί να παρατηρηθεί.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας Hope Genesis είναι ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς, που από το 2007 συμμετέχει στην Ομάδα Αιγαίου και στις κοινωνικές αποστολές της στα νησιά-κουκκίδα του χάρτη μας. 

Όπως ο ίδιος εξηγεί, στα νησιά, πέρα από την κρίση και την επαγγελματική ανασφάλεια, τα ζευγάρια έχουν να αντιμετωπίσουν την παντελή έλλειψη ιατρικών υποδομών και γιατρών, με συνέπεια η απόκτηση ενός παιδιού να καθίσταται απαγορευτική λόγω του υπερβολικού κόστους που πρέπει να επωμιστούν οι κάτοικοι. «Συνολικά τα έξοδα των ταξιδιών και των εξετάσεων στην Αθήνα για την έγκυο μαζί με τον τοκετό φτάνουν τα 8.000 ευρώ» σημειώνει ο δρ. Χανδακάς.

Το σωματείο Hope Genesis ξεπερνά τον σκόπελο του υψηλού κόστους παρέχοντας τέσσερα ταξίδια στην Αθήνα για δύο άτομα, τους προβλεπόμενους υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις, αμνιοπαρακέντηση, αν απαιτείται, διαμονή στην Αθήνα, τοκετό στο μαιευτήριο «Μητέρα» και διακομιδή σε περίπτωση επείγοντος. Ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας ελπίζει πως με τη βοήθεια της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ θα μπορέσει να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε ακριτικές ηπειρωτικές περιοχές (Θράκη, Ήπειρος).