Ελληνική e-φαρμογή ξεκινά δωρεάν τη φροντίδα υγείας στο φαρμακείο - Free Sunday
Ελληνική e-φαρμογή ξεκινά δωρεάν τη φροντίδα υγείας στο φαρμακείο

Ελληνική e-φαρμογή ξεκινά δωρεάν τη φροντίδα υγείας στο φαρμακείο

Πρωτοπορεί η πατρίδα μας αποκτώντας πρώτη στην Ευρώπη έναν δωρεάν «e-σύμβουλο» για τη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας των πολιτών – ήδη παρέχεται πιλοτικά από τα δέκα πρώτα φαρμακεία της γειτονιάς και σε λίγο καιρό θα παρέχεται από τα 10.000 φαρμακεία της επικράτειας. 

Η πρώτη e-εφαρμογή διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες μέσα από τον φαρμακοποιό τους ονομάζεται «Take care» και ουσιαστικά ξεκινά δωρεάν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο φαρμακείο. Το «Take care» είναι μια web και mobile based εφαρμογή που περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, η οποία επικοινωνεί με το αντίστοιχο mobile application για τον ασθενή-χρήστη, που επίσης είναι δωρεάν. 

Έτσι, το «Take care» συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο, ενημερώνει για αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων και ειδοποιεί τον χρήστη για το πότε πρέπει να παίρνει τα φάρμακά του. Όπως επισημαίνει στην FS ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ): «Λόγω της εσφαλμένης λήψης φαρμάκων και των ανεπιθύμητων ενεργειών και αλληλεπιδράσεων των φαρμακευτικών σκευασμάτων, 194.500 Ευρωπαίοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, ενώ το κόστος της μη συμμόρφωσης των πολιτών στη φαρμακευτική αγωγή ανέρχεται σε 125 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. 

Το πρόβλημα της συμμόρφωσης στην αγωγή δεν είναι βέβαια ελληνικό φαινόμενο, με το 50% των Βρετανών να μη λαμβάνει σωστά τα φάρμακά του». Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, καταγράφει τη σημασία της ελλιπούς συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή: «Όταν οι καρδιαγγειακοί ασθενείς παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, μειώνεται κατά 20% η θνητότητα από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι η συμμόρφωση των Ελλήνων ασθενών είναι απογοητευτική. Για παράδειγμα, έναν μήνα μετά το έμφραγμα το 30% των ασθενών με στεφανιαία νόσο κόβει τουλάχιστον ένα φάρμακο, ενώ έναν χρόνο μετά το έμφραγμα το 50% των ασθενών κόβει φάρμακα, την ώρα που η στεφανιαία νόσος σκοτώνει ετησίως 56 εκατομμύρια ανθρώπους».