Προς όφελος των ασθενών η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας - Free Sunday
Προς όφελος των ασθενών η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

Προς όφελος των ασθενών η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αξιοποιήσει το πολύτιμο εργαλείο της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας που χρησιμοποιείται διεθνώς προκειμένου να διαχωριστούν τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα και να εισαχθούν στα εθνικά συστήματα υγείας, σε πείσμα των ασφυκτικών προϋπολογισμών. 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού οργανισμού ΗΤΑ (ακρωνύμιο με το οποίο είναι γνωστή παγκοσμίως αυτή η αξιολόγηση) μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017, ενώ μιλώντας στο Συνέδριο ΗΤΑ ο διευθυντής του οργανισμού EUnetHTA, Wim Goettsch, επισήμανε: «Η όλη διαδικασία στηρίζεται σε επιστημονικά και οικονομικά δεδομένα και ο στόχος για τις χώρες της Ε.Ε. είναι να χρησιμοποιηθεί κοινή μεθοδολογία που θα αξιολογεί την καινοτομία. Μέσα από το μοντέλο των κοινών αξιολογήσεων θα επιτευχθούν ακόμα πιο αξιόπιστες και γρήγορες αξιολογήσεις φαρμάκων με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, που σε αρκετές χώρες ξεπερνούν τα δύο χρόνια». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Άκης Αποστολίδης πρόσθεσε πως η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα των μειωμένων προϋπολογισμών υγείας και ήδη υπάρχουν 7.500 νέα καινοτόμα φάρμακα, εκ των οποίων μόνο το 10% θα φτάσει μέχρι τις εγκριτικές αρχές τα προσεχή χρόνια. 

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε πως πρέπει να εφαρμοστούν μοντέλα διαπραγμάτευσης όπως τα λεγόμενα manage entry agreements, τα οποία συνδέουν την αποζημίωση ενός φαρμάκου με την αποτελεσματικότητά του, και πως, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά δεδομένα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και άλλων φορέων, μπορεί να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. 

Αναφερόμενος στην αξία της καινοτομίας, ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Jim Sage, επισήμανε: «Η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, την Επιτροπή Αποζημίωσης, τις επιστημονικές εταιρείες, ακόμα και από τους συλλόγους ασθενών, έτσι ώστε οι αποφάσεις να είναι διαφανείς και αντικειμενικές». Δίνοντας ένα παράδειγμα της προσφοράς της καινοτομίας στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, στη μείωση των ποσοστών αναπηρίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο κ. Sage ανέφερε πως η επένδυση ενός δολαρίου στην παραγωγή εμβολίων αποφέρει 10 δολάρια κέρδος για τη δημόσια υγεία.

Η αξία της καινοτομίας γίνεται αντιληπτή και διά της «εις άτοπον απαγωγής» των μαθηματικών, με τον ιατρικό συντονιστή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health) Πάνο Σταφυλά να επισημαίνει πως ο μέσος Έλληνας ασθενής που δεν νοσηλεύεται ήδη κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ 3.000 ευρώ ετησίως.