Αναξιοποίητο το εργαλείο της διαπραγμάτευσης - Free Sunday
Αναξιοποίητο το εργαλείο της διαπραγμάτευσης

Αναξιοποίητο το εργαλείο της διαπραγμάτευσης

Κι ενώ τα ασφυκτικά οικονομικά της υγείας δεν… βγαίνουν, καμία κίνηση δεν γίνεται από την πολιτεία προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που θα αναλάβει να πετύχει με τις φαρμακοβιομηχανίες μειώσεις τιμών των καινοτόμων φαρμάκων, ώστε οι νέες θεραπείες να δίνονται σε περισσότερους ασθενείς. 

Ενδεικτική της κυβερνητικής απραξίας είναι η καταγγελία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», που όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει επίσημα στη διαδικασία, παρ’ ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης αποτελεί για τον Σύλλογο πάγιο αίτημα από τις αρχές του 2014. 

Ο «Προμηθέας» σημειώνει ότι επιτυχημένο και παράλληλα αποδεκτό θα θεωρείται το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που θα προβλέπει την αύξηση του όγκου των υπό θεραπεία ασθενών σε 5.000 ανά έτος για τα τρία επόμενα χρόνια, με στόχο να βρεθεί η χώρα σε τροχιά εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, όπως προβλέπουν οι επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Ο Σύλλογος τονίζει ότι πρόσβαση στη θεραπεία κατά προτεραιότητα και για τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας πρέπει να δοθεί σε όλους τους ασθενείς, χωρίς περιορισμούς, που βρίσκονται σε ηπιότερα στάδια ίνωσης και όχι στο στάδιο της κίρρωσης του ήπατος ή ακριβώς πριν από αυτό, όπως ισχύει σήμερα.

Ακόμη, πρόσβαση κατά προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι ασθενείς που εκτός από ηπατίτιδα C πάσχουν και από κάποιο συνοδό νόσημα, όπως HIV, αιμορροφιλία, μεσογειακή αναιμία, αυτοί που έχουν νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και όλοι όσοι παρουσιάζουν αντένδειξη στα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα, καθώς και όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, ενώ πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες που κατά κύριο λόγο πλήττονται από τη νόσο. 

Τέλος, πρόσβαση χωρίς περιορισμούς πρέπει να αποκτήσουν οι χρήστες ουσιών και οι έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα.