Στο ναδίρ ο εμβολιασμός για τη γρίπη, στο ζενίθ οι θάνατοι - Free Sunday
Στο ναδίρ ο εμβολιασμός για τη γρίπη, στο ζενίθ οι θάνατοι

Στο ναδίρ ο εμβολιασμός για τη γρίπη, στο ζενίθ οι θάνατοι

Για το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από τη γρίπη φέτος (που μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 150) και τον υψηλό αριθμό των 394 σοβαρών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (που χρειάστηκαν νοσηλεία στην Εντατική) δεν φταίει μόνο η υψηλή θνησιμότητα του ιού Η1Ν1. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και συντονιστής διευθυντής στη Μονάδα Λοιμώξεων του «Ευαγγελισμού», η ευθύνη ανήκει κυρίως στους ίδιους τους επαγγελματίες της υγείας που αμέλησαν να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο και στο ευρύ κοινό που έκανε ακριβώς το ίδιο, με συνέπεια η εμβολιαστική κάλυψη στην πατρίδα μας να πιάσει πάτο, καταγράφοντας το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 8% ακόμα και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. «Εξίσου ένοχη αναδεικνύεται η πλήρης διάλυση του υγειονομικού ιστού λόγω της μνημονιακής υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Τα προβλήματα στις ΜΕΘ δεν παρουσιάστηκαν φέτος. Όμως η επιδείνωση των προβλημάτων, σε συνδυασμό με τη φονικότητα του ιού Η1Ν1, τη φτωχότατη εμβολιαστική κάλυψη και το παγκόσμιο ρεκόρ που καταγράφει η μικροβιακή αντοχή μέσα στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, οδήγησε την κατάσταση στο απροχώρητο και οι θάνατοι εκτοξεύτηκαν» λέει ο κ. Σκουτέλης. Και συνεχίζει: «Αν έχεις ένα αυτοκίνητο σακαράκα και πας με 20 χλμ. την ώρα, τσουλάς. Αν το γκαζώσεις και το κρατήσεις γκαζωμένο, μοιραία κάποια στιγμή θα σπάσει. Αυτό έγινε εδώ». Όπως εξηγούν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, το αντιγριπικό εμβόλιο που ήταν διαθέσιμο φέτος –δωρεάν, όπως πάντοτε– είχε υψηλή αποτελεσματικότητα, γιατί καλύπτει το στέλεχος Η1Ν1, που ήταν το επικρατέστατο. Οπότε, αν ο κόσμος είχε εμβολιαστεί, οι περισσότεροι θάνατοι και οι βαριές λοιμώξεις θα είχαν αποφευχθεί.

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Πεφάνης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», επισημαίνει πως για πρώτη φορά είδε όλες τις κλίνες ΜΕΘ του «Σωτηρία» ταυτόχρονα κατειλημμένες από ασθενείς με γρίπη. Στα 394 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα, το 25% δεν παρουσίαζε τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το γεγονός αυτό ωθεί τους ειδικούς να προβληματιστούν μήπως θα πρέπει από εδώ κι εμπρός το αντιγριπικό εμβόλιο να προτείνεται για όλους, όπως γίνεται στην Αμερική, και όχι μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η πάγια ελληνική πρακτική.


Φόβοι για αναζωπύρωση της φυματίωσης από το προσφυγικό κύμα

Την προειδοποίηση πως οι αυξημένες προσφυγικές ροές που δέχεται η χώρα μας ενέχουν τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης της φυματίωσης στέλνουν στην ηγεσία της Αριστοτέλους οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Όπως εξηγεί ο Άγγελος Πεφάνης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», η φυματίωση ενδημεί σε πολλές χώρες προέλευσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, πρωτίστως στο Μπανγκλαντές και στο Πακιστάν. Η λοίμωξη, και μάλιστα με την πιο επικίνδυνη μορφή της, την πολυανθεκτική φυματίωση, μπορεί να μεταδοθεί εύκολα εκεί όπου συγκεντρώνονται οι Σύροι πρόσφυγες, λόγω του υψηλού συγχρωτισμού και των κακών συνθηκών υγιεινής. «Αν έχεις έστω και έναν άνθρωπο με ενεργό φυματίωση σε ένα βαγόνι του μετρό και αυτός βήξει, κόλλησαν φυματίωση όλοι» λέει ο κ. Πεφάνης, εξηγώντας πως η λοίμωξη μεταδίδεται πανεύκολα, με τα σταγονίδια να εκτινάσσονται σε απόσταση ακόμα και 10 μέτρων κατά τον βήχα του ασθενή. Μια αναζωπύρωση της φυματίωσης θα δοκιμάσει σκληρά τις οριακές αντοχές του συστήματος υγείας, καθώς τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν μόλις 10 θαλάμους αρνητικής πίεσης για τη νοσηλεία των ασθενών και η θεραπεία της πολυανθεκτικής νόσου είναι μεγάλης διάρκειας (μέχρι δύο χρόνια) με κοκτέιλ επτά πανάκριβων φαρμάκων, που επιπλέον είναι δυσεύρετα.


«Βόμβα» για τη δημόσια υγεία η ηπατίτιδα C

Με 175.000 ασθενείς να νοσούν από ηπατίτιδα C εντός των συνόρων και το 80% αυτών να μην το γνωρίζει, άρα να μεταδίδει εν αγνοία του τον ιό, η χρόνια λοίμωξη με ηπατίτιδα C εξελίσσεται σε υγειονομική ωρολογιακή βόμβα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, η φαρμακευτική επανάσταση που συντελέστηκε την τελευταία διετία έφερε στο προσκήνιο νέες θεραπείες σε χάπι που οδηγούν σε εκρίζωση του ιού της ηπατίτιδας C μέσα στον χρόνο-ρεκόρ των 2 ή 3 μηνών. Το μεγάλο αγκάθι είναι το κόστος τους, καθώς πρόκειται για ακριβά φάρμακα, ωστόσο τα οργανωμένα συστήματα υγείας προτιμούν να πληρώσουν άμεσα μια σημαντική δαπάνη παρά να έρθουν αργότερα αντιμέτωπα με την τεράστια επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς οι κιρρωτικοί ασθενείς και οι ασθενείς με καρκίνο του ήπατος. Την ίδια ώρα εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα νέα ευρήματα σε μη κιρρωτικούς ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C που έλαβαν τριμηνιαία θεραπεία με το υπό έρευνα παν-γονοτυπικό θεραπευτικό σχήμα ABT-493 (αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A) και ABT-530 (αναστολέας της NS5A). Σύμφωνα με τα δεδομένα, που ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος (AASLD), μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, έως και το 100% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 πέτυχε μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση. Οι ασθενείς με γονότυπο 2 το πέτυχαν σε ποσοστό 96%-100%, ενώ οι ασθενείς με γονότυπο 3 το πέτυχαν σε ποσοστό 83%-94%. «Η Αίγυπτος, που είναι μια φτωχή χώρα, έχει εθνικό πρόγραμμα εξάλειψης της ηπατίτιδας C μέχρι το 2020. Ας δούμε τι σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς» επισημαίνει ο κ. Σκουτέλης.