Επί ξύλου κρεμάμενοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς - Free Sunday
Επί ξύλου κρεμάμενοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς

Επί ξύλου κρεμάμενοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος, στέλνει σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα της περίθαλψης, τονίζοντας πως βρισκόμαστε προ των πυλών μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης, που θα πυροδοτηθεί από την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Πολιτική και οικονομικά του καρκίνου», που διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα, ο κ. Φιλόπουλος επισήμανε ότι η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας –που επίκειται λόγω της εκτεταμένης υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης– θα συμπαρασύρει όλες τις ιδιωτικές δομές υγείας. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες πως θα μείνει κάτι όρθιο στη χώρα σε ό,τι αφορά την περίθαλψη» λέει ο ειδικός, που ως διευθυντής της Κλινικής Μαστού στον «Άγιο Σάββα» έχει εμπεριστατωμένη άποψη για τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία. «Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο και ειδικά το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους είναι τεράστιο. Καθημερινά διογκώνεται ο αριθμός τους – πρόκειται για νοικοκυραίους που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν μια φυσιολογική ζωή, αλλά έχασαν τις δουλειές τους, και μαζί την κοινωνική τους ασφάλιση και το εισόδημά τους, και τώρα βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι. Φανταστείτε να πάσχουν αυτοί οι άνθρωποι και από καρκίνο, σε τι τραγική κατάσταση βρίσκονται. Και καλά, όσοι ακόμα έχουν δουλειά ή σύνταξη, ένα σχετικώς αξιοπρεπές εισόδημα, μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο για ακτινοθεραπείες και να πληρώσουν τη συμμετοχή. Τι θα κάνουν όμως οι ανασφάλιστοι; Και τι θα κάνουμε όλοι αν καταρρεύσει το οικοδόμημα της υγείας;» λέει ο κ. Φιλόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ συμφωνεί με την πάγια άποψη του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Ιωάννη Κυριόπουλου πως η χώρα μας πρέπει να έχει ένα σύστημα δωρεάν μίνιμουμ αξιοπρεπούς περίθαλψης και για το… παραπάνω ας πληρώνει ο καθένας ανάλογα με το εισόδημά του. Όμως η μίνιμουμ αξιοπρεπής περίθαλψη πρέπει να είναι δωρεάν, με 0% συμμετοχή για όλους! «Πρέπει το κράτος να κάνει μυστική διαπραγμάτευση και εμπιστευτικές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε τα καινοτόμα φάρμακα που σώζουν ζωές, ειδικά στον τομέα της Ογκολογίας, να διατίθενται σε πιο χαμηλές τιμές. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται από κρατικής πλευράς, και ειδικά από το υπουργείο Υγείας, εχεμύθεια, ευελιξία και πάταξη της γραφειοκρατίας, δηλαδή χαρακτηριστικά στα οποία οι κυβερνώντες βαθμολογούνται με κάτω του μηδενός. Παραμένουμε πρωταθλητές στη γραφειοκρατία και στον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απουσιάζει από το τραπέζι του διαλόγου. Γιατί η Πορτογαλία, μια χώρα με παρόμοιο με της Ελλάδας πληθυσμό, που πέρασε κι αυτή από μνημόνιο, μπορεί να πετυχαίνει συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να έχει πιο φθηνά καινοτόμα φάρμακα, κι εμείς δεν μπορούμε;» διερωτάται ο κ. Φιλόπουλος.

Τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, αντικατοπτρίζουν την τραγική κατάσταση των καρκινοπαθών και τις τεράστιες επιβαρύνσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο το σύστημα υγείας λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής τους. «Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο κράτος. Ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά όταν λόγω του καρκίνου χάνει τη δουλειά του και πέφτει σε οικονομική ανέχεια, ενώ αναγκάζεται να επωμιστεί και μέρος της θεραπείας του. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους της θεραπείας τους, όταν πριν από τρία χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα» ξεσπά η κ. Γραμματόγλου.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, προσθέτει πως μια νέα έρευνα φανερώνει ότι το 40% των καρκινοπαθών έχει δυσκολία πρόσβασης σε γιατρό λόγω της μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, με συνέπεια να μην ξεκινά εγκαίρως θεραπεία. Επιπλέον, το 50% των ασθενών πάσχει από κατάθλιψη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Άκης Αποστολίδης, υπενθυμίζει πως το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών. «Η πολιτεία όμως παραμένει απούσα (και) από αυτό το συνέδριο. Τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά στο φάρμακο, το οποίο αντιπροσωπεύει μόνο το 20% των συνολικών δαπανών υγείας» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.