Χωρίς θεραπεία το 35% των ασθενών με ΧΑΠ - Free Sunday
Χωρίς θεραπεία το 35% των ασθενών με ΧΑΠ

Χωρίς θεραπεία το 35% των ασθενών με ΧΑΠ

Εξαιρετικά δυσοίωνα για το μέλλον των 700.000 Ελλήνων που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι τα στοιχεία έρευνας της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, καθώς από τα ευρήματα προκύπτει πως ένας στους τρεις ασθενείς δεν λαμβάνει θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, επιβαρύνεται μη αναστρέψιμα η υγεία του.

Σε εκδήλωση που έγινε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen Hellas, στην οποία παρουσιάστηκαν τα στοιχεία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», επισήμανε πως το 25% των ασθενών λαμβάνει ακατάλληλη θεραπεία για τη ΧΑΠ, το 35% δεν λαμβάνει καμία θεραπεία και μόλις το 40% ακολουθεί την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η ΧΑΠ εξελίσσεται σε μάστιγα, προσβάλλοντας το 15% του πληθυσμού άνω των 45 ετών, ενώ αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου και ένα από τα πιο δαπανηρά νοσήματα.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Σπυράτος, επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», πρόσθεσε ότι οι παροξύνσεις της νόσου αποτελούν τεράστιο βαρίδι για τις δαπάνες υγείας, καθώς ευθύνονται για το 50% του κόστους νοσηλείας της ΧΑΠ, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται συχνά μετά από παρόξυνση αντιμετωπίζουν κίνδυνο 24,7% να υποστούν πνευμονική εμβολή. Επιπλέον, όσοι εμφανίζουν σοβαρού βαθμού παρόξυνση έχουν θνησιμότητα 50% έπειτα από 3,5 έτη.