Όμηροι της κρατικής αδιαφορίας στα δημόσια νοσοκομεία οι καρκινοπαθείς - Free Sunday
Όμηροι της κρατικής αδιαφορίας στα δημόσια νοσοκομεία οι καρκινοπαθείς

Όμηροι της κρατικής αδιαφορίας στα δημόσια νοσοκομεία οι καρκινοπαθείς

Σοκαριστικές καταγγελίες για τον γολγοθά των καρκινοπαθών προκειμένου να κάνουν τις επιβεβλημένες ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία και να ζήσουν δίχως πόνο κάνουν στην FS η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων και η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ). Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου και ένας στους τρεις ανθρώπους θα βρεθεί αντιμέτωπος μαζί του σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Στην Ελλάδα καταγράφονται 41.000 νέα περιστατικά ετησίως και τα νεοπλασματικά νοσήματα ευθύνονται για 28.000 θανάτους ετησίως. «Σε αντίθεση με άλλα κράτη, που εκπονούν στρατηγικά σχέδια δράσης και σχεδιάζουν τις απαραίτητες δομές ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, η Ελλάδα αναδεικνύεται ουραγός στην πρόληψη και στην καταγραφή των ασθενών. Είμαστε η μόνη χώρα, μαζί με το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο, που δεν έχει Εθνικό Μητρώο Ασθενών για τον καρκίνο, παρ’ ότι η δημιουργία του έχει προβλεφθεί από το 1957, με βασιλικό διάταγμα! Επιπλέον, δεν έχουμε ούτε ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών, με συνέπεια οι καρκινοπαθείς να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κουβαλώντας τις απεικονιστικές εξετάσεις σε σακούλες του σούπερ μάρκετ» ξεσπά ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. Την ίδια ώρα η πατρίδα μας στέφεται πρωταθλήτρια στην περικοπή των δαπανών υγείας, στις ελλείψεις στα νοσοκομεία σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό και στη μείωση των τιμών των φαρμάκων (έχουμε τα φθηνότερα ογκολογικά φάρμακα στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Lancet»).

Παράλληλα, ο Γιώργος Πισσάκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, τονίζει ότι η αναμονή για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία φτάνει τους έξι μήνες και πως ο στόλος των μηχανημάτων είναι πεπαλαιωμένος, καθώς από τους 27 διαθέσιμους γραμμικούς επιταχυντές, οι μισοί είναι «αρχαίοι». «Ακόμη και η πρόσφορά ζωής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επτά νέα μηχανήματα έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού για να δουλέψουν χρειάζεται να γίνουν 42 προσλήψεις προσωπικού (γιατροί, τεχνολόγοι) που ακόμη εκκρεμούν» αναφέρει ο κ. Πισσάκας. Οι ασθενείς που δεν έχουν χρήματα περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς που έχουν οικονομική δυνατότητα πάνε στον ιδιωτικό τομέα, για να μην περιμένουν, και κάνουν εκεί τις ακτινοθεραπείες, που αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

«Επίσης, το 42% των καρκινοπαθών δεν έχει πρόσβαση σε δομές πόνου και η φροντίδα κατ’ οίκον των ασθενών με πόνο παραμένει ανύπαρκτη, αφού το (ηλεκτρονικό) Μητρώο Πόνου που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα κρατικό ευρώ, εδώ και δύο χρόνια αραχνιάζει στα πολυτελή γραφεία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αντί να δοθεί για αξιοποίηση στα κρατικά νοσοκομεία» καταγγέλλει με πίκρα εκ μέρους της ΠΑΡΗΣΥΑ η επίκουρη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Φωτεινή Σιαφάκα.

«Πέρα από τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, σε ιατρικά μηχανήματα, σε νοσηλευτές και σε γιατρούς, η χώρα μας αντιμετωπίζει έναν ακόμη κίνδυνο: Με τη μαζική συνταξιοδότηση των μεγαλύτερων και έμπειρων γιατρών, τις προσλήψεις που γίνονται με το σταγονόμετρο και τη διόγκωση του κύματος φυγής των νέων επιστημόνων, σε μία πενταετία η πατρίδα μας θα έχει χάσει το 50% των γιατρών της» καταλήγει ο κ. Φιλόπουλος.