Ελένη Ουζουνίδου: «Η Σταματία με γέμισε με χαρές και δώρα!» - Free Sunday
Ελένη Ουζουνίδου: «Η Σταματία με γέμισε με χαρές και δώρα!»

Ελένη Ουζουνίδου: «Η Σταματία με γέμισε με χαρές και δώρα!»

Η «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» επιστρέφει από τις 20 Νοεμβρίου στο θέατρο Κιβωτός.

Η βραβευμένη παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 2014. Στο ρόλο της Σταματίας η επίσης βραβευμένη για την ερμηνεία της Ελένη Ουζουνίδου.

Η ηθοποιός μίλησε στο freesunday.gr για την παράσταση και την επιτυχία που σημειώνει τα τελευταία χρόνια.

Stamatia 3

H παράσταση «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», επιστρέφει από τις 20 Νοεμβρίου στη σκηνή. Θα μας πείτε ποιο στοιχείο είναι αυτό που έκανε την παράσταση τόσο επιτυχημένη;

Έχω την εντύπωση πως το κοινό αγάπησε πολύ τη Σταματία Αργυροπούλου! Τα πάθη της, το συντηρητισμό της, την αυστηρότητά της, την αφέλειά της, την καλοσύνη της, την αγαρμποσύνη της, την ημιμάθειά της, τις γκάφες της, τη γενναιοδωρία της, την προσκόλληση στο παρελθόν της. Όλ’ αυτά συνθέτουν έναν περίεργο και αντιφατικό τύπο γυναίκας που όμως είναι τόσο βαθειά αναγνωρίσιμος και ταυτόχρονα πολύ πολύ ελληνικός. Η Σταματία είναι μια ελληνίδα θεά, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας είναι συγγενής μας. Θυμώνουμε, μαλώνουμε μαζί της ,την κοροϊδεύουμε για τον παρανοϊκό τρόπο που βλέπει τον κόσμο, αλλά τη λατρεύουμε και ξέρουμε ότι στα δύσκολα θα «στήσει πλάτη» χωρίς να τη νοιάζει ότι το τίμημα που θα πληρώσει είναι ακριβό.

Ποια είναι τα θέματα που θίγει ο μονόλογος του Κώστα Σωτηρίου;

Μέσα από την ιστορία της Σταματίας, το κείμενο του Κώστα Σωτηρίου διατρέχει με έμμεσο και χιουμοριστικό τρόπο, την ιστορία του τόπου μας απ’ το πενήντα και μετά. Και φυσικά, αναφέρεται στο δίπολο που χρόνια μας βασανίζει: αριστερά- δεξιά, απ’ την οπτική γωνία μιας συντηρητικής γυναίκας , αυτή τη φορά.

Ποιες είναι οι δυσκολίες του μονολόγου για έναν ηθοποιό;

Εάν σκεφτείς πως παίζοντας έναν μονόλογο είσαι μόνος σου, τότε ναι τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν και να νιώθεις απόλυτα εκτεθειμένος! Εάν όμως, θεωρήσεις πως το κοινό είναι οι φίλοι σου και οι συμπαίκτες σου αυτομάτως ελευθερώνεσαι και το παιχνίδι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Stamatia 4

Πέραν της επιτυχίας και της βράβευσης, τι άλλο έχετε αποκομίσει από την παράσταση;

Μεγάλη αγάπη, συγκίνηση, αγκαλιές ζεστές, κλάματα λυτρωτικά! Ταξίδεψα σχεδόν σ’ όλη τη χώρα και σε μερικά απ’ τα νησιά μας . Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους. Ξανασυναντήθηκα με φίλους αγαπημένους που είχα χρόνια να δω! Η Σταματία με γέμισε με χαρές και δώρα! Δώρα ήταν πέρυσι και η συμμετοχή μου στον Αστέρα Ραχούλας καθώς και η συνάντηση με την Ελένη Ράντου την οποία αγαπώ και θαυμάζω ιδιαιτέρως .Κι αυτές οι συνεργασίες απ’ τη θεία Σταματία ήρθανε.

Το έργο αρχίζει και τελειώνει με το συναίσθημα της μοναξιάς. Πιστεύετε ότι είναι η «νόσος» της εποχής ;

Είναι μια απ’ τις πολλές νόσους της εποχής .Το συνταρακτικό κι αυτό που με στεναχωρεί και μ’ αφήνει απαρηγόρητη, είναι ότι επιλέγουμε τη μοναξιά. Δεν διεκδικούμε το να βρισκόμαστε και να συνομιλούμε μ’ άλλους ανθρώπους , προτιμάμε και μας ευχαριστεί η «άρρωστη» μοναξιά μας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων;

Έχω ήδη ξεκινήσει πρόβες, μαζί με τον Γιώργο Μπινιάρη και Γιώργο Χριστοδούλου, στον «Αρίστο», ένα έργο βασισμένο στο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», που αφορά στη ζωή και στη δίκη - καταδίκη του Αριστείδη Παγκρατίδη ( Δράκου του Σειχ -Σου). Το έργο θα παρουσιαστεί στο υπόγειο του θεάτρου του Νέου Κόσμου το Φλεβάρη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου.

Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ ,Πειραιώς 115, Αθήνα

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ
Δευτέρα 20/11, 27/11, 4/12 & 11/12
Στις 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό 13€,
Φοιτητικό / Ανέργων 10€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 75 λεπτά