Γιάννης Σαρακατσάνης: Υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπάει την επιστήμη - Free Sunday
Γιάννης Σαρακατσάνης: Υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπάει την επιστήμη

Γιάννης Σαρακατσάνης: Υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπάει την επιστήμη

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία του πλανήτη, παρουσιάζονται κάθε Σαββατοκύριακο στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια. Οι μικροί θεατές ταξιδεύουν από τη νεολιθική εποχή και την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 2050 μ.Χ. και μαθαίνουν πώς προέκυψαν οι εφευρέσεις που άλλαξαν την ανθρωπότητα. Ο εμπνευστής της παράστασης Γιάννης Σαρακατσάνης, μίλησε στο FreeSunday.gr για την παράσταση αλλά και για τις αντιδράσεις των παιδιών.

Εφευρεσεις 1

«Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον Κόσμο». Τι ακριβώς περιλαμβάνει η παράσταση;
Η παράσταση ξεκινάει από τη Νεολιθική εποχή και καταλήγει στο 2050. Στο ταξίδι αυτό βλέπουμε έξι σημαντικές εφευρέσεις και τις ιστορίες τους. Βλέπουμε την εφεύρεση του τροχού, τη σύλληψη της επιστημονικής μεθόδου από τον Θαλή και την κατασκευή της τυπογραφικής μηχανής από το Γουτεμβέργιο. Στο δεύτερο μέρος βλέπουμε πώς το τηλεσκόπιο άλλαξε τον κόσμο στα χέρια του Γαλιλαίου, παρακολουθούμε την αντιπαλότητα των Μπελ και Έντισον που οδήγησε στην εφεύρεση του τηλεφώνου και του λαμπτήρα και κλείνουμε με μια υποθετική ματιά στο μέλλον και στις εφευρέσεις που έρχονται. Παράλληλα, και με αφορμή τρεις γυναίκες επιστήμονες, κάνουμε και μια αναφορά στη δυσκολία που είχαν πάντα οι γυναίκες στο να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Πώς ακριβώς παρουσιάζονται στα παιδιά;
Αποφασίσαμε να αποφύγουμε την ανάλυση της λειτουργίας και της τεχνολογίας των εφευρέσεων και επικεντρώσαμε στις στιγμές της σύλληψης της ιδέας. Κάθε ιστορία που δείχνουμε έχει μέσα της κρυμμένο και ένα συστατικό της επιστημονικής μεθόδου και αυτό είναι που θέλουμε να κρατήσουν τα παιδιά από την παράσταση. Η εποχή που ζούμε και, ακόμα περισσότερο, η εποχή που έρχεται θα είναι δύσκολη και η επιστημονική προσέγγιση των πραγμάτων θα είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο.

Ποιο είναι το «feedback» που έχετε λάβει μέχρι σήμερα;
Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπάει την επιστήμη, περισσότερος από όσο νομίζαμε. Μιλάμε καθημερινά με δασκάλους και γονείς οι οποίοι έρχονται να μας συγχαρούν που «επιτέλους» μια παράσταση μπαίνει σε αυτόν τον κόσμο. Όσο για τα παιδιά, αυτά ως θεατές, συμμετέχουν πάντα με πάθος στην παράσταση. Το θέμα των εφευρέσεων είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, κάτι που τα απασχολεί και που τα προκαλεί να πουν την άποψή τους. Έτσι, ειδικά τα μικρότερα, πετάγονται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της παράστασης για να μας πουν ότι ήξεραν κάποια πληροφορία που αναφέρουμε.

Τα παιδιά της σημερινής εποχής και των νέων τεχνολογιών δείχνουν ενδιαφέρον για το παρελθόν;
Η ιστορία των εφευρέσεων είναι η ιστορία της τεχνολογίας. Κάθε νέα εφεύρεση πατάει σε μια παλιότερη ή αποτελεί εξέλιξή της. Εμείς λοιπόν προσπαθούμε να συνδέσουμε τις «παλιές» εφευρέσεις με τις καινούργιες για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των παιδιών. Για παράδειγμα, στην εισαγωγή της ιστορίας των Μπελ και Έντισον, λέμε στα παιδιά ότι όλες τους οι αγαπημένες συσκευές (τάμπλετ, κινητά, παιχνιδομηχανές κλπ) έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: λειτουργούν με ρεύμα και μπαίνουν στο ίντερνετ. Ε, λοιπόν, αυτά τα δύο πράγματα τα χρωστάμε στους δύο επόμενους εφευρέτες. Τα παιδιά, μόλις το ακούσουν αυτό, γοητεύονται και παρακολουθούν την ιστορία με περισσότερο ενδιαφέρον.

Φοβάστε μήπως πέσετε στην παγίδα του διδακτισμού;
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί στόχος της παράστασης είναι να διδάξει. Ελπίζω πως οι ανθρώπινες ιστορίες της παράστασης αλλά και το χιούμορ που έχουμε βάλει παντού είναι επαρκή στοιχεία για να κρύψουν τη «διδασκαλία» κάτω από μια ωραία παράσταση.

Ποιες είναι οι δυσκολίες στο θέατρο για παιδιά;
Το θέατρο έχει κάποιους κανόνες για τον θεατή. Η παράσταση λοιπόν γίνεται πάρα πολύ δύσκολη όταν οι δάσκαλοι και οι γονείς δεν έχουν μάθει αυτούς τους κανόνες στα παιδιά. Λυπούμαστε πολύ να βλέπουμε στην εποχή μας οικογένειες χωρίς θεατρική παιδεία. Φέρνουν τα παιδιά τους στο θέατρο και μιλάνε οι ίδιοι στο κινητό ή μιλάνε την ώρα της παράστασης δίνοντας ένα κάκιστο παράδειγμα στα παιδιά τους.
Ακόμα χειρότεροι είναι οι δάσκαλοι που δεν ενδιαφέρονται. Βάζουν 100-200 παιδιά στην αίθουσα και κάθονται έξω για καφέ με αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιμετωπίζουν το θέατρο σαν διάλειμμα. Είναι πολύ κρίμα γιατί η παράστασή μας έχει στόχο να δημιουργήσει απορίες στα παιδιά και να τα κάνει να διερευνήσουν περαιτέρω τα θέματά της. Εάν ο ίδιος ο δάσκαλος δεν έχει δει την παράσταση τότε αυτό δε μπορεί να γίνει.

Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον Κόσμο
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη
Θέατρο Γκλόρια ,Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Σάββατο στις 15:00, Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12 €, μειωμένο 10 € (ανέργων, ΑΜΕΑ και εκπαιδευτικών)
Πληροφορίες: gloriatheater.gr