Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Ένα παιδί είναι το “θερμόμετρο” για κάθε παράσταση» - Free Sunday
Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Ένα παιδί είναι το “θερμόμετρο” για κάθε παράσταση»

Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Ένα παιδί είναι το “θερμόμετρο” για κάθε παράσταση»

Με δύο παιδικές παραστάσεις η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος», δίνει το παρόν το φετινό χειμώνα. Στο ανακαινισμένο θέατρο Σταθμός επιστρέφει η παράσταση «Αισώπου...φίλοι» ενώ το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται την μουσικοπαιδαγωγική παράσταση «Γύρω γύρω μήνες». Η Χρύσα Διαμαντοπούλου ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας που για 7η συνεχή χρονιά σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά, μίλησε στο Freesunday.gr.

Gyro Gyro Mines 4aTasosVrettos

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος».

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 από την ανάγκη μου να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε παραστάσεις για παιδιά όπως τις ονειρευόμαστε. Η θεατρική ομάδα είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της. Ο Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης και μελετητής των λαϊκών παραμυθιών, ο Πέτρος Δαμουλής, ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο θέατρο στην εκπαίδευση, η Μάρθα Φωκά, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, είναι τέσσερις μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας, που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται με μεράκι και φροντίδα αλλά και βαθιά γνώση κι εμπειρία. Η ομάδα αποτελείται επίσης από έμπειρους ταλαντούχους ηθοποιούς, που συστηματικά επιμορφώνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες -με σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος, εμψύχωσης μάσκας, εκμάθησης μουσικών οργάνων, φωνητικής, κινησιολογίας κ.ά.- προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα θέατρο ιδιαίτερων και υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι το θέατρο για παιδιά. Το «μάτι» και την καλλιτεχνική διεύθυνση, τις νέες ιδέες και την μεγάλη φροντίδα της ομάδας έχω εγώ και είμαι πολύ υπερήφανη για όλα αυτά που έχουμε καταφέρει αλλά και που ονειρευόμαστε για το εγγύς μέλλον.

Σε τι είδους παραστάσεις εστιάζει η ομάδα;

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» αντλεί έμπνευση και θέματα από την ανεξάντλητη δεξαμενή του λαϊκού μας πλούτου, από ελληνικά λαϊκά παραμύθια και μύθους του Αισώπου και τα μεταφέρει στη σκηνή με σύγχρονη ματιά. Διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, χιούμορ, συγκίνηση, ζωντανή μουσική, διάδραση είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των παραστάσεών της. Ο στόχος μας είναι διπλός. Από τη μία τα παιδιά να γνωρίσουν τις ρίζες του πολιτισμού μας, όλον αυτόν τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, και μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια αυτά να αρχίσουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, τον κόσμο γύρω τους και να βρουν το δικό τους χώρο και τη δική τους θέση σε όσα συμβαίνουν μέσα και έξω τους. Η ομάδα υλοποιεί δράσεις πολιτισμού, όχι μόνο με ψυχαγωγικό αλλά και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στηρίζουμε το έργο του εκπαιδευτικού προσφέροντας έμπνευση και εργαλεία. Χρησιμοποιούμε τις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αποσκοπώντας στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και η τέχνη του θεάτρου συναντιούνται.

Aisopou Filoi 3αTasosVrettos

 

Τι είναι οι «Αισώπου… Φίλοι»;

Είναι μία ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία με κέντρο το παιδί. Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο θέατρο Σταθμός, οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι φίλοι μας θα ταξιδέψουν στον κόσμο του Αισώπου, καθώς οι ήρωες του ξαναζωντανεύουν, για να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους. Η παράστασή μας εξελίσσεται σε ένα δάσος, που έχει στηθεί στη σκηνή του θεάτρου, όπου γνωστοί και αρχέτυποι μύθοι, βαθιά ριζωμένοι στην παράδοσή μας, συναντούν τα παιδιά του σήμερα, σε μια ευρηματική παράσταση, με γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ, διάδραση και ζωντανή μουσική (γιουκαλίλι, αυλοί, κουίκα, πιανίκα, μπάντζο, καζού, κ.α).Τις καθημερινές η παράστασή μας υποδέχεται σχολεία!

Παράλληλα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζετε την μουσικοπαιδαγωγική παράσταση «Γύρω- Γύρω Μήνες». Σε ποιους απευθύνεται;

Η παράσταση «Γύρω Γύρω Μήνες» είναι μία μουσικοπαιδαγωγική διαδραστική παράσταση, βασισμένη στο λαϊκό παραμύθι «Η Κυρά Καλή και οι 12 μήνες» πλαισιωμένη με παραδοσιακά τραγούδια, έθιμα και παιχνίδια που αλλάζουν ανάλογα με τον μήνα στον οποίο βρισκόμαστε. Έτσι τον Δεκέμβριο θα παίξουμε με παραδόσεις του Χειμώνα, με παιχνίδια με καλικάτζαρους και έθιμα του Δωδεκαημέρου και θα τραγουδήσουμε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον Ιανουάριο θα συνεχίσουμε με έθιμα Πρωτοχρονιάς, ποδαρικό, κάλαντα Φώτων, τον Φεβρουάριο με έθιμα και τραγούδια της Αποκριάς, με τους Κουδουνάτους, το γαϊτανάκι, θα αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα, τον Μάρτιο θα τραγουδήσουμε τα χελιδονίσματα, θα καλωσορίσουμε την άνοιξη, θα χορέψουμε με το γαϊτανάκι, θα ζητήσουμε να ρθει η βροχή με το έθιμο της Περπερούνας, ενώ τον Απρίλιο έχουμε τα έθιμα της Λαμπρής, τα κάλαντα του Λαζάρου και λαϊκά παιχνίδια. Η παράσταση δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά (από τριών ετών), αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να διασκεδάσουν, να θυμηθούν ή να μάθουν έθιμα, τραγούδια και παιχνίδια της πλούσιας λαϊκής παράδοσής μας. Σας περιμένουμε με χαρά, στην αίθουσα κινηματογράφου, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και καθημερινές για σχολεία.

Πώς προσλαμβάνουν τα σημερινά παιδιά τις ιστορίες του Αισώπου;

Η ελληνική λαϊκή παράδοση είναι μία ανεξάντλητη δεξαμενή αφηγηματικού λόγου, ένα υλικό βαθιάς σοφίας που μας συνδέει με το παρελθόν και την ιστορία του τόπου μας. Εμείς μεταφέροντας με σύγχρονη ματιά στη σκηνή μύθους και ιστορίες, προσπαθούμε να κάνουμε ξανά κοινό κτήμα μας αυτό που ξεχάστηκε, που παραμελήθηκε. Τα παιδιά βλέπουν να ζωντανεύουν μπροστά τους μύθοι αγαπημένοι και διασκεδάζουν με την καρδιά τους, αναγνωρίζοντας αλήθειες από τη δική τους καθημερινότητα. Τόσο κατά τη διάρκεια της παράστασης όσο και στα διαδραστικά μέρη -όπου ο τέταρτος τοίχος καταργείται-τα παιδιά τραγουδούν, χορεύουν, γελούν με την καρδιά τους, μιλούν για τη φιλία και ψυχαγωγούνται αλλά και ανακαλύπτουν έναν κόσμο ακέραιο, καθαρό, δίκαιο, που τείνει να ξεχαστεί. Οι μύθοι του Αισώπου είναι επίκαιροι κι έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν πολίτες μίας σύγχρονης κοινωνίας.

Το παιδικό κοινό είναι τελικά απαιτητικό;

Ένα παιδί είναι στα αλήθεια το «θερμόμετρο» για κάθε παράσταση. Όταν ακούσεις «Μαμά να φύγουμε» ή «Μαμά βαρέθηκα» τις 99 φορές στις 100 φταις εσύ και όχι το παιδί. Στη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» χτίζουμε παραστάσεις με απόλυτο σεβασμό στην παιδική ηλικία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο ασφαλές μέσα στο οποίο το παιδί θα έρθει σε επαφή με την λαϊκή μας παράδοση και τις υψηλές αξίες της, με τη μουσική, θα ανακαλύψει πράγματα που το αφορούν, θα μπορέσει να εκφραστεί ουσιαστικά ενώ παράλληλα θα ψυχαγωγηθεί. Αυτός ο τρόπος δουλειάς εμπνέει και ενδιαφέρει όλη την ομάδα του Μικρού Νότου. Ένα θέατρο για παιδιά που κρίνεται στην ουσία του κάθε δευτερόλεπτου και απευθύνεται με σεβασμό και γνώση, χωρίς ευκολίες και φιοριτούρες, σε μικρούς και μεγάλους.

Κλείνοντας, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

Αυτό που μπορώ να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή είναι μία εξαιρετική συνεργασία με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Αντώνης μας εμπιστεύθηκε το εξαιρετικό παραμύθι του «Ο Ραφτάκος των λέξεων» και η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» είναι πολύ χαρούμενη για αυτή την πρόκληση: για πρώτη φορά θα ανεβάσουμε στη σκηνή ένα σύγχρονο παραμύθι. Ένα παραμύθι που μιλάει για τη σημασία των λέξεων, για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, για την μνήμη.

Περισσότερα για τον Μικρό Νότο στο www.mikrosnotos.gr