Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη: «Στο βάθος των σωθικών της θάλασσας κρύβεται μια αστείρευτη δύναμη» - Free Sunday
Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη: «Στο βάθος των σωθικών της θάλασσας κρύβεται μια αστείρευτη δύναμη»

Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη: «Στο βάθος των σωθικών της θάλασσας κρύβεται μια αστείρευτη δύναμη»

Ο «Ωκεανός», το βιβλίο του συγγραφέα Αλεσσάντρο Μπαρίκο μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Στον Κάτω Χώρο ξετυλίγεται η ιστορία δύο ανθρώπων που συναντώνται σε ένα πανδοχείο κοντά στην ακτή.

Εμπνεύστρια και πρωταγωνίστρια της παράστασης είναι η ηθοποιός Ηλέκτρα Φραγιαδάκη η οποία μίλησε στο FreeSunday.gr.

okeanos 1

Από τις 4 Δεκεμβρίου θα πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Ωκεανός». Θα μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου;

Η ιδέα προήλθε όταν ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Σάκης Μπιρμπίλης μου χάρισε το βιβλίο «ΩΚΕΑΝΟΣ» του Αλεσσάντρο Μπαρίκο και μου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αγαπούσε τόσο αυτό το έργο. Το διάβασα σε δύο μέρες, ήταν τόσο συναρπαστικό. Μετά από πολλές συζητήσεις πάνω στο έργο και χωρίς να θυμάμαι ακριβώς πώς και γιατί ξεκίνησα να μεταφέρω το δεύτερο κεφάλαιο στον υπολογιστή με τη σκέψη ενός θεατρικού μονολόγου. Όταν τελείωσα το κείμενο και το διάβασα στο Σάκη σκεφτήκαμε ότι το ανέβασμα του έργου θα γινόταν ιδανικά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το οποίο και μας επέτρεψε τελικά την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης.

Στο βιβλίο του Αλεσάντρο Μπαρίκο «Ωκεανός» επτά άνθρωποι συναντώνται σε ένα πανδοχείο μπροστά στη θάλασσα. Τι ακριβώς θα δούμε στη σκηνή του Νέου Κόσμου;

Στη σκηνή του Νέου Κόσμου θα παρουσιάσουμε την ιστορία των δύο ανθρώπων πριν συναντηθούν ξανά, μετά από χρόνια, σχεδόν τυχαία στο πανδοχείο Αλμάγερ. Πρόκειται για μια μονομαχία, μια ιστορία εκδίκησης που ξεκινά και τελειώνει στη θάλασσα. Οι ήρωες έρχονται στη σκηνή για να μας διηγηθούν μια αποκαλυπτική στιγμή που βίωσαν και οι δύο όντας επί μέρες χαμένοι στη του μέση Ωκεανού.

Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος;

Αυτός του αφηγητή. Τα κύρια πρόσωπα του έργου είναι οι Λιτές, θεές της αυτοσυγχώρεσης, ο Τόμας, ένας ναυτικός και ο Σαβινύ, ένας γιατρός. Στη σκηνή μεταφέρω τα λόγια αυτών, αλλά και των μικρότερων ρόλων που εμπεριέχονται στην ιστορία.

Τι αντιπροσωπεύει η θάλασσα για τον κάθε ήρωα;

Για τη Σαβινύ η θάλασσα είναι ένας κόσμος ανεξερεύνητος, μία άγνωστη δύναμη. Επί μέρες πάνω σε μια σχεδία παραδομένη στον ασταμάτητο χορό της θάλασσας θα ανακαλύψει μέσα της το νόημα της ύπαρξης και το θεϊκό στοιχείο. Αντιθέτως, για τον Τόμας αποτελεί τον φυσικό του χώρο, καθώς γεννήθηκε, μεγάλωσε και ονειρεύτηκε πλάι της. Αυτό όμως που πρόκειται να αντικρύσει πάνω στη σχεδία είναι μια αλήθεια διαφορετική από αυτήν που φανταζόταν ζώντας μπροστά στη θάλασσα. Και για τους δύο ήρωες, στο βάθος των σωθικών της θάλασσας κρύβεται μια αστείρευτη δύναμη και η μόνη αλήθεια για τον Εαυτό και τον Κόσμο.

Τι θα θέλατε να «πάρει» μαζί του ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση;

Ότι ο νους και η ψυχή του ανθρώπου ξεπερνούν ακόμα και τη λογική που διέπει τις διαδικασίες της συνύπαρξης των ανθρώπων. Όμως κάθε άρνηση της φύσης έχει ένα τεράστιο κόστος, γιατί μπροστά στη σοφία της είμαστε μωροί.

Ωκεανός
Θέατρο του Νέου Κόσμου- Κάτω Χώρος
Παίζει η ηθοποιός Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου
Σκηνοθεσία - Σκηνικός χώρος: Σάκης Μπιρμπίλης
Δραματουργική επεξεργασία: Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Από 04/12/2017 έως 30/01/2018

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη 21:15

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό 10ευρώ, Ανέργων 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά