Λάμπρος Φισφής: «Στη σκηνή δεν λέω κάτι που δεν θα μπορούσα να πω στην κανονική ζωή» - Free Sunday
Λάμπρος Φισφής: «Στη σκηνή δεν λέω κάτι που δεν θα μπορούσα να πω στην κανονική ζωή»

Λάμπρος Φισφής: «Στη σκηνή δεν λέω κάτι που δεν θα μπορούσα να πω στην κανονική ζωή»

 

Ο Λάμπρος Φισφής υπογράφει, συν-σκηνοθετεί και φυσικά πρωταγωνιστεί στην πρώτη του επιθεώρηση «Τι Ζούμε;». Ωστόσο, μας εξηγεί πως η κωμωδία «δεν είναι μια υπερδύναμη που σου επιτρέπει να λες ό,τι θες».

Επιθεώρηση λοιπόν. Μίλησέ μας για το «Τι Ζούμε;»…

Το «Τι Ζούμε;» είναι μια δική μας εκδοχή της επιθεώρησης. Μια κωμωδία με 14 διαφορετικά σκετς, stand-up comedy, διάδραση και γενικά πολύ γρήγορο ρυθμό. Είναι μια μείξη ανάμεσα στην παλιά επιθεώρηση και τις νέες μορφές κωμωδίας.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου «ήρωες» στην παράσταση;

Μου αρέσει πολύ ο Θεός που παίζει ο Ζήσης Ρούμπος, ο Κύπριος ηθοποιός του Δημήτρη Μακαλιά, ο σαδιστής γυμναστής του Γιώργου Αγγελόπουλου, αλλά ο αγαπημένος μου είναι ένας χαρακτήρας που παίζει ο Μιχάλης Μαθιουδάκης με το όνομα Φώτης. Ο Φώτης είναι ένας κακομοίρης που όλα του πάνε στραβά, που, ό,τι και να κάνει, βγαίνει ζημιωμένος.

Το «Τι Ζούμε;» αναφέρεται στην πολιτική; Το ρωτάω γιατί επιθεώρηση και πολιτική σάτιρα είναι ένα.

Έτσι που θέτεις την ερώτηση, μου είναι δύσκολο να απαντήσω ότι το «Τι Ζούμε;» δεν έχει καμία αναφορά σε πολιτική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι συνειδητά αποφασίσαμε να αφήσουμε αυτό το κομμάτι απέξω. Εστιάσαμε σε μια καθημερινή-κοινωνική σάτιρα απλών καταστάσεων και ανθρώπων.

Στην Ελλάδα το stand up άργησε να αγαπηθεί ως τέχνη, ενώ, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Γιατί, νομίζεις, συνέβη;

Το stand-up comedy πάντα είχε κόσμο που το αγαπούσε, αλλά αυτό το κοινό για πολλά χρόνια δεν ήταν μεγάλο. Τα τελευταία χρόνια όμως το stand-up comedy έχει γίνει λαϊκό θέαμα, έχει μπει σε μεγάλα θέατρα, ταξιδεύει με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που πάντα παίρνει καιρό για να γίνει. Θέλει συστηματική και καλή δουλειά.

Από σκηνής έχεις τη δυνατότητα να σχολιάζεις άβολες αλήθειες με όποιον τρόπο επιθυμείς, κάτι που σε παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο) δεν είναι δυνατό. Υπάρχει όριο σε αυτό το σχόλιο;

Η κωμωδία ή η σάτιρα δεν είναι μια υπερδύναμη που σου επιτρέπει να λες ό,τι θες. Το όριο είναι κάτι σχετικό και έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Εγώ προσωπικά δεν λέω ποτέ κάτι στη σκηνή που δεν θα μπορούσα να πω και στην καθημερινή μου κανονική ζωή.

Το κοινό διαμορφώνει την παράσταση;

Φυσικά! Κάθε παράσταση είναι μοναδική και αυτό έχει να κάνει με το κοινό. Γι’ αυτό το stand-up comedy –αλλά και την κωμωδία– γενικά είναι καλό να το παρακολουθείς live. Μόνο όταν το βλέπεις ζωντανά μπορείς να γίνεις μέρος της παρέας που δημιουργείται εκείνο το βράδυ.

Ο Μπομπ Χόσκινς στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;» ρωτάει την Τζέσικα Ράμπιτ «μα τι βρίσκεις σε αυτόν τον λαγό;». «Με κάνει να γελάω» απαντά εκείνη. Μπορεί να μην είναι αληθινή γυναίκα, αλλά είναι η απόλυτη γυναίκα και η απάντησή της είναι μια δημοφιλής απάντηση των γυναικών στο τι βρίσκουν ελκυστικό σε έναν άντρα. Το χιούμορ είναι όπλο στο φλερτ;

Κατ’ αρχάς να πω ότι αυτή η ταινία ήταν μία από τις αγαπημένες μου ως παιδιού. Και όντως η Τζέσικα Ράμπιτ είναι και θα είναι η απόλυτη γυναίκα. Τώρα, όσον αναφορά το χιούμορ ως όπλο στο φλερτ, θα έλεγα ότι η τελευταία φορά που φλέρταρα ήταν πριν από 14 χρόνια, οπότε δεν ξέρω. Αν όμως πετύχω την Τζέσικα Ράμπιτ πουθενά, σίγουρα θα το χρησιμοποιήσω.

INFO

Τι Ζούμε;

Κείμενα: Λάμπρος Φισφής

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής

Ερμηνεύουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αλεξάνδρα Ούστα, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράμη

Συμβολή στα κείμενα: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Γιάννης Σαρακατσάνης

Θέατρο Βέμπο

Καρόλου 18, Αθήνα

(μετρό Μεταξουργείο)

Κυριακή στις 21:30

Δευτέρα-Τρίτη στις 21:00