Ηλίας Μαρούτσης: O Τσέχωφ ήταν ανέκαθεν εκτός εποχής και γι’ αυτό είναι διαχρονικός. - Free Sunday
Ηλίας Μαρούτσης: O Τσέχωφ ήταν ανέκαθεν εκτός εποχής και γι’ αυτό είναι διαχρονικός.

Ηλίας Μαρούτσης: O Τσέχωφ ήταν ανέκαθεν εκτός εποχής και γι’ αυτό είναι διαχρονικός.

Τη νέα σκηνοθετική δουλειά της Εsther Andre Gonzalez στο έργο του Ηλία Μαρούτση, με τίτλο «O Tσέχωφ Βωβός», παρουσιάζει από τις 03 Φεβρουαρίου το Από Μηχανής Θέατρο.

Πρόκειται για ένα πείραμα όπου τα διασημότερα έργα του Τσέχωφ παντρεύονται με τους κώδικες του βωβού κινηματογράφου. Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Ηλίας Μαρούτσης μίλησε λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων στο FreeSunday.gr για την ιδέα της συγκεκριμένης παράστασης αλλά και τη θέση του Τσέχωφ στη σημερινή εποχή.

photo3 Ilias Maroutsis

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα για την συγκεκριμένη παράσταση.

Πριν από τρία χρόνια είχε γίνει μια πρόταση στη φίλη και συνεργάτιδα Αιμιλία Βασιλακάκη για να ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στα θεατρικά έργα ή τα διηγήματα του Τσέχωφ. Η Αιμιλία με την οποία είχαμε συναντηθεί στο στούντιο θεατρικών συγγραφέων του Εθνικού, μου πρότεινε να δουλέψουμε πάνω σε ένα έργο που να αναδεικνύει την κωμική πλευρά του Τσέχωφ, η οποία συχνά παραγνωρίζεται. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Τσέχωφ θεωρούσε τα έργα του κωμωδίες. Τότε προέκυψε η ιδέα να παντρευτεί ο ιδιότυπος εξπρεσιονισμός των χαρακτήρων του Τσέχωφ με τον εξπρεσιονισμό του βωβού κινηματογράφου. Όσα ακολούθησαν επαλήθευσαν την επιλογή μας αφού καθώς γραφόταν το έργο είχαμε μείνει όλοι άφωνοι με τα όσα συνέβαιναν στη χώρα. Δημοψήφισμα, capital controls και άλλα πολλά δράματα που η ελληνική κοινωνία ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει. Οπότε ο βωβός Τσέχωφ είναι ένα παιδί της κρίσης, που μιλάει για αυτήν μέσω μιας άλλης κρίσης. Του οικονομικού κραχ στην Αμερική το 1929. Στην περίοδο εκείνη εκτυλίσσεται και η υπόθεση.

Το κείμενο πάνω σε ποια έργα του Τσέχωφ βασίζεται;

Ο Τσέχωφ βωβός; είναι ένα νέο έργο που αφηγείται μια φανταστική ιστορία. Πρωταγωνίστρια είναι η Όλγα Κνίπερ, η χήρα του Τσέχωφ. Η Όλγα ήταν η μούσα του Στανισλάφσκι και έπαιζε τα έργα του Τσέχωφ στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας από το 1898 μέχρι το 1943. Στην ιστορία αυτή μπλέκονται αποσπάσματα από τα τέσσερα πιο αγαπημένα θεατρικά έργα του Τσέχωφ. Τον γλάρο, τον Βυσσινόκηπο, τον Θείο Βάνια και τις Τρεις Αδερφές.

Τι θα δει ο θεατής στην παράσταση;

Αυτό είναι μια έκπληξη που δε θα θέλαμε να στερήσουμε από τους θεατές μας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η παράσταση που προτείνουμε στο κοινό είναι μια παράσταση που θα θέλαμε και εμείς οι ίδιοι να δούμε. Και βέβαια αυτό δεν είναι αυτονόητο. Για να συμβεί χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά απ’ όλους. Το αποτέλεσμα το χρωστάμε στην εμπειρία, τις ποιότητες και τις ικανότητες της Esther Andre Gonzalez, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, της Αιμιλίας Βασιλακάκη, του Μίλτου Σαμαρά και του Κώστα Χατζηδημητρίου που υποδύονται τους τρεις βασικούς ρόλους του έργου αλλά και δεκάδες άλλους ρόλους από τα έργα του Τσέχωφ και φυσικά του μουσικού Κώστα Κακούρη που έγραψε μια εμπνευσμένη πρωτότυπη μουσική. Όλοι τους υπηρέτησαν το έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια είναι η θέση του Τσέχωφ στη σημερινή εποχή;

Το 1898 έγινε το πρώτο ανέβασμα του Γλάρου στη Ρωσία. Η αποτυχία ήταν παταγώδης. Την ίδια τύχη είχε λίγα χρόνια πριν και ο Ιβάνωφ. Το θεατρόφιλο κοινό δεν μπορούσε να χωνέψει εύκολα αυτό που έφερναν τα έργα του Τσέχωφ. Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε ότι ο Τσέχωφ ήταν μπροστά από την εποχή του. Εγώ θα έλεγα ότι ο Τσέχωφ ήταν ανέκαθεν εκτός εποχής και γι’ αυτό είναι διαχρονικός. Υπήρξαν στην παγκόσμια λογοτεχνία άλλοι συγγραφείς που κατάφεραν να πιάσουν τον παλμό και έγιναν την μόδας, όμως το άστρο τους ξεθώριασε μόλις πέρασε η μόδα. Το έργο του Τσέχωφ 120 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του Γλάρου εξακολουθεί να είναι ζωντανό, να ανακυκλώνεται και να εμπνέει νέες δημιουργίες γιατί είναι πολυεπίπεδο και έχει έναν πολύ ισχυρό πυρήνα ο οποίος συνδέεται άμεσα με την ίδια μας την ύπαρξη και τις αγωνίες της.

Ο Τσέχωφ θα μπορούσε να παιχτεί χωρίς λόγια;

Αυτό είναι το πείραμα που κάνουμε και θα παρουσιάσουμε στο Από Μηχανής Θέατρο από τις 3 Φεβρουαρίου. Η πρόκληση είναι μεγάλη γιατί ο Τσέχωφ είναι ένας κατεξοχήν συγγραφέας του λόγου και όχι της δράσης. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς λόγους αλλά ότι είναι ένα ακόμα μέσο για να φωτιστούν διαφορετικές πτυχές των χαρακτήρων και οι υπόγειες συγγένειες των έργων του Τσέχωφ με την εποχή μας.

Tchekhov Vovos 6MyrtoApostolidou

O Tσέχωφ Βωβός

Κείμενο: Ηλίας Μαρούτσης
Σκηνοθεσία: Esther Andre Gonzalez
Παραγωγή: Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπική, Αντιγόνη
Βοηθός Παραγωγής: Βασίλης Παππάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μπαλή
Παίζουν: Αιμιλία Βασιλακάκη, Μίλτος Σαμαράς, Κώστας Χατζηδημητρίου και ο μουσικός Κώστας Κακούρης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις: από Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 έως Κυριακή, 01 Απριλίου 2018
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 17:00
Διάρκεια: 75 λεπτά
Εισιτήριο: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)
Από Μηχανής Θέατρο
Διεύθυνση: Ακαδήμου 13, Κεραμεικός
Κρατήσεις: viva.gr, 210 5232097