Η «Χριστιάννα της Θάλασσας» έβαλε πλώρη για την Πάρο - Free Sunday
Η «Χριστιάννα της Θάλασσας» έβαλε πλώρη για την Πάρο

Η «Χριστιάννα της Θάλασσας» έβαλε πλώρη για την Πάρο

Τη Χριστιάννα Οικονόμου από μικρή τη φόρτιζαν συναισθηματικά τα λιμάνια για κάποιον δικό της ανεξήγητο λόγο. Ακόμη και τώρα, τέσσερα χρόνια αφότου πρωτοξεκίνησε το πρόγραμμα εικαστικής αναπαλαίωσης παλιών, εγκαταλελειμμένων, παραδοσιακών καϊκιών «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» και ταξιδεύει σχεδόν σε καθημερινή βάση πάνω-κάτω στο Αιγαίο, η νεαρή εικαστικός, όπως μας λέει, ζορίζεται και αισθάνεται περίεργα κάθε φορά που πρέπει να φύγει, ακόμη και για μία μέρα.

IMG 5862

Καθώς η ζωή της είχε πάρει άλλη τροπή και σπούδαζε Γλυπτική στο Central Saint Martins του Λονδίνου, αυτό που επιθυμούσε πιο πολύ ήταν να αποκτήσει ένα εργαστήρι σε ένα νησί των Κυκλάδων. Η παραμονή της στο Λονδίνο, οι σπουδές της και όλα όσα πραγματευόταν μέσω της έρευνάς της στο πανεπιστήμιο την έκαναν να νιώθει ότι βρίσκεται αρκετά μακριά από τον πυρήνα της έμπνευσής της. Τις ελληνικές παραδόσεις που χάνονται με το πέρασμα του χρόνου, τη ζωή τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και την αύρα της νησιωτικής Ελλάδας σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

IMG 0722

Κάπως έτσι, η ιδέα για το πρόγραμμα αναπαλαίωσης παλιών καϊκιών χτύπησε την πόρτα του μυαλού της. Είχε έρθει η ώρα να ασχοληθεί με αυτά τα στολίδια της θάλασσάς μας. Την αγάπη της. Ανέκαθεν, όπως μας αναφέρει, «μαγνητιζόμουν από τις καμπύλες των σκαριών και ειδικά των τρεχαντηριών, των χρωμάτων που είναι βαμμένα, των διχτυών και όλων αυτών των αλιευτικών ειδών που κουβαλάνε. Με μάγευαν».

Κι έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» στις Μικρές Κυκλάδες του Αιγαίου.

IMG 1993

Κι έτσι μπήκε στη ζωή της το 2016 το πρώτο της καΐκι, ο «Μικρός Ηλίας», ο οποίος τοποθετήθηκε στο λιμάνι της Σχοινούσας σαν έργο τέχνης, στη στεριά αυτή τη φορά, ως φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα σκαριά που έχουν χαθεί και σε όλους εκείνους τους ναυτικούς που τα πόνεσαν, τα αγάπησαν και πέρασαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους μαζί τους.

Στη συνέχεια, το 2017, στη ζωή της μπήκε ακόμη ένα θαλασσινό στολίδι, ο «Καπετάν Γιάννης» στην Ηρακλειά, και το 2018 η «Κυρά Σοφία» στο Κουφονήσι.

IMG 0536

Φέτος η εικαστικός ξεκίνησε το τέταρτο καΐκι της, την «Παναγιά», το οποίο θα τοποθετηθεί στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου τον Ιούνιο του 2019. Η «Παναγιά» κατασκευάστηκε στη Σύρο τη δεκαετία του ’50 και ανήκει στην κατηγορία των τρεχαντηριών. Το τρεχαντήρι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος ελληνικού παραδοσιακού καϊκιού. Ναυπηγήθηκε πρώτη φορά στα μέσα του 17ου αιώνα στην Ύδρα και βοήθησε στην ανάπτυξη του εμπορίου και της σπογγαλιείας, διότι η κατασκευαστική τελειότητα του σκαριού τού επέτρεπε μεγάλα, σταθερά και γρήγορα ταξίδια.

IMG 2279

Επόμενα λιμάνια για την εικαστικό είναι αυτά της Δονούσας και της Αμοργού.

Ακολουθήστε το ταξίδι της στο Instagram και στο Facebook: all_we_see_is_the_sea.