Ο «Μηχανισμός του δωματίου» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων - Free Sunday
Ο «Μηχανισμός του δωματίου» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ο «Μηχανισμός του δωματίου» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Δουλειά του ακοίμητου αυτού φρουρού είναι να μην επιτρέψει σε κανέναν να ανοίξει την πόρτα.

Το περιεχόμενο του δωματίου παραμένει άγνωστο.

Η πόρτα ωστόσο θα παραβιαστεί κατ' επανάληψη και τα γεγονότα θα πάρουν γρήγορα μια εντελώς απρόσμενη τροπή.

«Ο μηχανισμός δωματίου» είναι η πρώτη θεατρική δουλειά της νεοσύστατης ομάδας Apparatus σε κείμενο του Αριστείδη Αντονά και σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου.

Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

mixanismos_1

«Έχω την ευθύνη για το χερούλι, για την πόρτα και κατ' επέκταση για το δωμάτιο. Τι συμβαίνει στο δωμάτιο, ξέρεις; Λες ότι ξέρεις...»

«Τον μηχανισμό του δωματίου δεν τον βλέπουμε ποτέ στο έργο. Όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί διαφέρει από ήρωα σε ήρωα», αναφέρει στο Free-Sunday.gr o πρωταγωνιστής της παράστασης Χρήστος Καπενής.

«Δεν είναι διακριτός και δεν είναι ένας ο μηχανισμός. Έχει να κάνει με τον λόγο για τον οποίο ο κάθε ήρωας μπαίνει στο δωμάτιο ή σχετίζεται-συνδέεται με αυτό. Ο μηχανισμός του δωματίου εξυπηρετεί την εκάστοτε αιτία, του εκάστοτε ήρωα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που αυτός ο ήρωας ενδιαφέρεται για το δωμάτιο».

Στην παράσταση ως πορτιέρης ο Χρήστος Καπενής κρατάει το πόμολο της πόρτας του δωματίου το οποίο φυλάτε. Τι θα συμβεί όταν η συγκεκριμένη πόρτα παραβιαστεί;

«Τα ερωτήματα που θέτει το έργο, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την ύπαρξη του ανθρώπου στο κοινωνικό πλαίσιο και στη σύγχρονη κοινωνία. Ένας άνθρωπος επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο ή το κοινωνικό σύνολο επηρεάζει έναν άνθρωπο;».

Στον Μηχανισμό του Δωματίου τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Πορτιέρης δεν είναι ήρωας αλλά ένας σύγχρονος άνθρωπος που αυτοαπαλάσσεται των κοινωνικών ευθυνών.

«Κατά τη γνώμη μου, ο άνθρωπος είναι μονάδα και ως μονάδα κινείται και πράττει σε μία κοινωνία» εξηγεί ο κ. Καπενής. «Η ευθύνη συναντάει πρώτα τον άνθρωπο ως μονάδα κι έπειτα την κοινωνική ιδιότητα του».

Είμαστε τελικά ένοχοι για ό,τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες; « Η ενοχή είναι κάτι το υποκειμενικό. Αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από κατάσταση σε κατάσταση.
Σχετίζεται με την ηθική, είναι κατά τη γνώμη μου, μία κατασκευή. Ο άνθρωπος κατασκεύασε τα "πρέπει": Κανόνες, νόμους, θρησκείες, τιμωρίες, εθνικότητες, σύνορα, τοίχους "κλειστές πόρτες" οπότε αυτόματα ήρθε και η ενοχή».

Οι Apparatus είναι μια ομάδα δημιουργών στον χώρο του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Στόχος της ομάδας είναι η έκφραση των μελών της μέσω των διαφόρων μορφών της τέχνης.

Συντελεστές
Κείμενο: Αριστείδης Αντονάς
Σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Λένα Λέκκου
Φωτισμοί:Δημήτρης Μπαλτάς
Επιμέλεια κίνησης:Φαίδρα Σούτου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κοσμίδης
Μάσκες:Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνθα Καραδήμα
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, ΝώνταςΔουζίνας
Παραγωγή: Apparatus

Παίζουν:
Χρήστος Καπενής, Στέλλα Σαμιώτη, Βασίλης Ζώης, Ανδρέας Κανελλόπουλος

Info:
Τοποθεσία: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κ.Ε.Τ.), Κύπρου 91Α, Αθήνα
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Διάρκεια: 60΄
Πληροφορίες: Τηλ.: 213 004 0496
Τιμή εισιτηρίου: 10 €, 8 € (φοιτητικό, άνω των 65), 5 € (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ)