Αγγελική Τουμπανάκη: Αισθάνομαι ότι ακούω μουσική παντού - Free Sunday
Αγγελική Τουμπανάκη: Αισθάνομαι ότι ακούω μουσική παντού

Αγγελική Τουμπανάκη: Αισθάνομαι ότι ακούω μουσική παντού

Με την παράσταση με τίτλο «Συνδέσεις», η Αγγελική Τουμπανάκη συνεχίζει τις εμφανίσεις της στο Passport Κεραμεικός-Upstairs τις Πέμπτες του Νοεμβρίου.

Μαζί της στη σκηνή εκτός από τους μουσικούς, εμφανίζεται το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Terra Voce», ενώ με το «live drawing» του πολυβραβευμένου σκιτσογράφου Soloúp, οι ιστορίες των τραγουδιών ιχνογραφούνται σε πραγματικό χρόνο.

Η Αγγελική Τουμπανάκη μίλησε στο Freesunday.gr για τις «Συνδέσεις» αλλά και για τα επόμενα σχέδιά της.

toubanaki 2

Τις Πέμπτες του Νοεμβρίου εμφανίζεστε στο Passport Κεραμεικός – Upstairs. Τι ακριβώς παρουσιάζετε;

Παρουσιάζω μια παράσταση-αφήγηση με μουσικές που συνδέομαι βιωματικά, και με τρόπους προσέγγισης που ελευθερώνουν και ισορροπούν τη μουσική μου έκφραση μεταξύ λόγου και φωνητικού αυτοσχεδιασμού.
Με μια ομάδα εκλεκτών μουσικών, τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα, τον Στάθη Άννινο στο πιάνο, τον Απόστολο Καλτσά στο μπάσο και τον Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα δομούμε ένα πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον, με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους και λούπες, ενορχηστρώνοντας τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής σκηνής και της παράδοσης των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Προσκεκλημένες το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Terra Voce» και ο σκιτσογράφος - πολιτικογράφος Soloúp. Τη σκηνοθετική επιμέλεια εχει αναλάβει η Σοφία Σπυράτου και την επιμέλεια προγράμματος η Όλγα Λασκαράτου.

«Οι συνδέσεις» σε τι αφορούν;

Μετά από δώδεκα χρόνια μουσικής διαδρομής στη jazz, world jazz και electronic jazz και τη δημιουργία των μουσικών projects “Toubanaki & The Buzz Bastardz”, “Jazz Plus”, “Drum & Voice Jazztronica Duet” και «Ουλαλούμ», θέλησα να δημιουργήσω και να επικοινωνήσω μια παράσταση, αναζητώντας τον κοινό άξονα και παρονομαστή αυτών που με κάνουν να είμαι χαρούμενη.
Η σύνδεση των διαφορετικών μουσικών καταβολών και ιδιωμάτων, η σύνδεση του χωροχρόνου που ορίζουν τα τραγούδια, η ανοιχτή συνομιλία της μουσικής με τις παραστατικές / οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία, είναι τα σημεία στη διαδρομή της παράστασης «Συνδέσεις».


Θα μας πείτε λίγα λόγια για το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Terra Voce», που έχετε μαζί σας;

Η πρώτη μου επαφή με το πολυφωνικό παιχνίδι ήταν σε μικρή ηλικία στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Στη συνέχεια έκανα σεμινάρια πολυφωνικού ηπειρώτικου τραγουδιού (2005) και βουλγαρικού τραγουδιού (2006-7).Υπήρξα μέλος του εννιαμελούς γυναικείου σχήματος «Σανάδες» που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2007. Το 2015 ξεκίνησα να οργανώνω φωνητικούς κύκλους (Vocal Circle), έτσι όπως το διδάχτηκα στη Νέα Υόρκη από τον Bobby Mac Ferrin και τη σπουδαία ομάδα του. Θεωρώ ότι η πολυφωνική μουσική συνάντηση δημιουργεί ισχυρή σωματική δόνηση, συντονισμό ψυχής, καλλιέργεια πνεύματος και συλλογικότητας, είτε αφορά στα μονοπάτια παράδοσης, είτε στις σύγχρονες πολυφωνικές αυτοσχεδιαστικές φόρμες. Έτσι είναι μεγάλη μου χαρά να προσκαλώ στις «Συνδέσεις» τις πέντε αγαπημένες, εξαιρετικές βοκαλίστριες και μουσικούς Αντιγόνη Στάππα, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ζωή Προκοπίου, Μαρίνα Ξαφολίδη, Μελίνα Χάρις που αποτελούν τις «Terra Voce». Το σχήμα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στους κόλπους και σε συνεργασία με το συγκρότημα Encardia και έχει στόχο τη βιωματική προσέγγιση της μουσικής μέσα από το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο που την περιβάλλει.

Ποιος είναι ο ρόλος του σκιτσογράφου Soloúp κατά τη διάρκεια της παράστασης;

Με το «live drawing» του πολυβραβευμένου σκιτσογράφου Soloúp, οι ιστορίες των τραγουδιών ιχνογραφούνται σε πραγματικό χρόνο και συνδέουν τα συναισθήματα με την εικόνα και τον ήχο. Η παρουσία του σκίτσου δεν είναι περιγραφική και συμπληρωματική , αλλά υπάρχει σε μια έντονη και ουσιαστική διάδραση με τη μουσική και το λόγο.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Οι δάσκαλοι μου, οι συνάδελφοι μου, οι μουσικές που μου χαρίζονται αναζητώντας στο διαδίκτυο, οι βοκαλίστες, οι αυτοσχεδιαστές, οι μουσικοί του δρόμου. Αισθάνομαι ότι ακούω μουσική παντού, ακούω ρυθμούς και μελωδίες στους ήχους της καθημερινότητας μας και παίζω με αυτό. Με τη διδασκαλία επίσης ομολογώ ότι η παλέτα των μουσικών μου ερεθισμάτων έχει αποκτήσει ποικιλία. Προσπαθώ να κάνω κάθε φορά βαθειά ακρόαση σε οτιδήποτε περιέχει μουσική, ακόμα και διαφορετικής αισθητικής προσέγγισης από τη δική μου, μελετώντας τους κώδικες επικοινωνίας, καλλιεργώντας τη μουσική μου αντίληψη πέρα από σύνορα και ταμπέλες.

Μετά το Passport τι θ΄ακολουθήσει;

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου θα βρεθούμε στο Half Note Jazz Club με το project μου «Toubanaki & the Buzz Bastardz», παρουσιάζοντας τη συναυλία με τίτλο «Εννιά Χρόνια Buzz».
Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου είμαι καλεσμένη στην παράσταση του Απόστολου Ρίζου - «Σ' ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοίζο» στο Σταυρό του Νότου Club και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε την παράστασή μας «Συνδέσεις» στο 'Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.