Νίκος Καρακαλπάκης: Ως καθηγητής μουσικής και ως καλλιτέχνης αισθάνομαι έναν θυμό - Free Sunday
Νίκος Καρακαλπάκης: Ως καθηγητής μουσικής και ως καλλιτέχνης αισθάνομαι έναν θυμό

Νίκος Καρακαλπάκης: Ως καθηγητής μουσικής και ως καλλιτέχνης αισθάνομαι έναν θυμό

Για ένα live με τον τίτλο «Σαν Παράσταση» ο ερμηνευτής Νίκος Καρακαλπάκης ανεβαίνει την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Ίλιον Plus.

Ο νεαρός ερμηνευτής, μίλησε στο FreeSunday.gr για την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά, τις ζωντανές εμφανίσεις αλλά και για το επάγγελμα του καθηγητή μουσικής το οποίο ασκεί τα τελευταία χρόνια.

karakalpakis 2

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την εμφάνισή σας στο Ίλιον Plus. Τι θα παρουσιάσετε;

Θα παρουσιάσω το ολοκαίνουριο πρόγραμμα που ετοίμασα με μεράκι έχοντας συνοδοιπόρους ταλαντούχους μουσικούς και συνεργάτες. Βασίζεται στο υλικό της πρόσφατης κυκλοφορίας του πρώτου προσωπικού μου άλμπουμ με τον τίτλο «Ό,τι μας ανήκει» καθώς και σε επιλογές από στιγμές του καλού ελληνικού τραγουδιού που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήθελα να εντάξω σε ένα πρόγραμμα με σκοπό να περάσω κι εγώ καλά και το κοινό. Το πρόγραμμα είναι αρκετά ρυθμικό, έχει ωραίες εναλλαγές και στιγμιότυπα από διαφορετικές δεκαετίες και είδη τραγουδιού και κάποιος που δεν με έχει παρακολουθήσει ζωντανά στην σκηνή, θα δει και θα ακούσει έναν ερμηνευτή αρκετά επικοινωνιακό που θα παροτρύνει τον θεατή να τραγουδήσει, να γελάσει, να συγκινηθεί μαζί του. «Σαν παράσταση» λοιπόν όπως και ο τίτλος του.

Πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε ο πρώτος σας προσωπικός δίσκος. Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει;

Είναι πολύ καλό και είμαι πολύ ευχαριστημένος μιας και έκανα ο ίδιος και την παραγωγή του. Είναι ένας δίσκος που δεν έχει ημερομηνία λήξης, έχει τραγούδια που έχουν μια διαχρονικότητα σαν ύφος, μουσικά και στιχουργικά και αυτό για μένα ήταν και το ζητούμενο. Τα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν σημαντικοί δημιουργοί όπως ο Γιάννης Σπανός, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Νένα Βενετσάνου, ο Λίνος Κόκοτος, ο Γιώργος Καγιαλίκος, η Αρετή Κοκκίνου, η Μαρία Παπαδάκη, ο Νίκος Δούκας, η Ανδριανή Ζαγκανά και το «Τριαντάφυλλο» σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη. Ευχαριστώ την Αρετή Κοκκίνου που ενορχήστρωσε μαγικά τα τραγούδια.

Είστε καθηγητής μουσικής. Δεδομένης και της κρίσης, πώς διαμορφώνεται σήμερα η μουσική παιδεία στην Ελλάδα;

Με δυσκολία σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και στην εφαρμογή των αναγκών της. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε υποδομή – και μιλάω και για τα γενικής παιδείας και για τα μουσικά σχολεία στα οποία εργάζομαι ως αναπληρωτής εδώ και έντεκα χρόνια. Ο κλάδος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει δεινοπαθήσει κυριολεκτικά κυρίως τα τελευταία χρόνια με μειώσεις ωρών, μισθών, προσλήψεων. Δυστυχώς, κάποιο μερίδιο του κόσμου αντιμετωπίζει τους καθηγητές και τους δασκάλους σαν ευνοούμενους σε εργασιακό επίπεδο αλλά θα σας πω έντιμα πως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αυτό, ειδικά για τους αναπληρωτές οι οποίοι κάθε χρόνο μένουμε άνεργοι για τρεις μήνες, ίσως και παραπάνω. Αλλά και στον χώρο του τραγουδιού δεν μπορεί να ζήσει κάποιος μόνο από αυτή τη δουλειά πάρα μόνο αν έχει κάνει μεγάλο όνομα ή επένδυσε αλλού οικονομικά. Ακροβατώ σε δυο ενασχολήσεις με σαθρό έδαφος και δυστυχώς και ως καθηγητής μουσικής και ως καλλιτέχνης αισθάνομαι έναν θυμό, διότι η κατάσταση αυτή το μόνο που πετυχαίνει είναι να με φθείρει μέσα κι έξω, μιας και δεν έχω την θέση και την αντιμετώπιση που μου αρμόζει σε πολλά επίπεδα, καμία οικονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα μου στερεί την ψυχοσωματική εκείνη κατάσταση που να μπορώ να αισθάνομαι περισσότερο δημιουργικός και αποδοτικός στην δουλειά μου, απαραίτητο για το αντικείμενο που επέλεξα να ασχοληθώ.

Με αφορμή τον τίτλο του δίσκου σας τι είναι αυτό που μας ανήκει;

Ό,τι δημιουργούμε στην ζωή με κόπο και αγάπη μας ανήκει. Μας ανήκει αυτό που ζήσαμε. Όχι οι άνθρωποι. Δεν μου αρέσει η κτητικότητα σε σχέση με τους άλλους. Αν καταφέρουμε να έχουμε για χρόνια ανθρώπους δίπλα μας είναι ευλογία. Εγώ νιώθω πλούσιος όταν κοιτάω την φύση, τον ουρανό, την θάλασσα. Η ύλη και τα χρήματα είναι μια παγίδα που είναι μεν αναγκαία για να ζούμε αλλά κατάφερα από επιλογή πολλές φορές να αισθάνομαι πλουσιότερος με τα ταξίδια που έκανα, τις εικόνες που αποτυπωθήκαν μέσα μου. Όταν φύγω, αν η ψυχή δεν πεθαίνει, δεν θα πάρω ούτε το σπίτι μου μαζί ούτε τα λεφτά που έβγαλα. Θα πάρω την ουσία μου, ό,τι είδα και ένιωσα. Αυτό μου ανήκει.

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Μετά την παράσταση στο Iλιον Plus την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ο επόμενος σταθμός είναι στο Γκάζι, στο «Μουσικό Κουτί» το Σάββατο 17 Μαρτίου όπου θα παρουσιάσω το ίδιο πρόγραμμα παρέα με την νέα ερμηνεύτρια Κατερίνα Παράσχου, η οποία θα είναι καλεσμένη μου στο Ίλιον Plus για να πάρει το κοινό μια γεύση από την άμεσα μελλοντική συνεργασία μας. Καλεσμένος μου στο Ίλιον Plus είναι και ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί πρόσφατα και θα συνεργαστούμε και στο μέλλον. Παράλληλα ετοιμάζω κάποια singles που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το καλοκαίρι και συζητάω για συνεργασίες και με άλλους καλλιτέχνες της γενιάς μου που μας ενώνουν ίδιες αγωνίες και αγάπη για την δουλειά μας.

«Σαν παράσταση»
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου || ΙΛΙΟΝ PLUS (Πατησίων & Κοδριγκτώνος 17)
Ώρα έναρξης: 20.30
Είσοδος: 8 ευρώ
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 8824383, 6983600510
Παίζουν οι μουσικοί:
Μάριος Ιβάν Παπούλιας: Βιολί
Δημήτρης Κούστας: Ακορντεόν
Αρετή Κοκκίνου: Κιθάρες-Μαντολίνο
Ανδρέας Νικόλης: Κρουστά