Γιάννης Μαθές- Μάνος Σαγκρής: «Πιστεύουμε πεισματικά ότι πάντα υπάρχει “φως” στο βάθος» - Free Sunday
Γιάννης Μαθές- Μάνος Σαγκρής: «Πιστεύουμε πεισματικά ότι πάντα υπάρχει “φως” στο βάθος»

Γιάννης Μαθές- Μάνος Σαγκρής: «Πιστεύουμε πεισματικά ότι πάντα υπάρχει “φως” στο βάθος»

 

Μετά το Β’ Βραβείο στους 4ους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (2014), με το τραγούδι «Αιρετικοί», ο Γιάννης Μαθές και ο Μάνος Σαγκρής παρουσιάζουν την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «Ανήλικο».

Ο δίσκος που περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, σηματοδοτεί και την έναρξη της συνεργασίας τους με την Μικρή Άρκτο. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Μάνο Σαγκρή ενώ η μουσική, η ενορχήστρωση και η ερμηνεία στον Γιάννη Μαθέ.

Όπως επισημαίνουν στο ένθετο του δίσκου, «Το “Ανήλικο” είναι όλα αυτά που μας κλείνουν απότομα το δρόμο, αλλά και όλα εκείνα που επιμένουν πεισματικά πως υπάρχει “μετά”».
Οι δύο καλλιτέχνες, με αφορμή τη συνεργασία τους μίλησαν στο FreeSunday.gr.

aniliko

To «ανήλικο» είναι η πρώτη δισκογραφική σας δουλειά. Πώς ήταν διαδρομή μέχρι την έκδοση του album;

Η διαδρομή μέχρι την έκδοση μετράει κάτι παραπάνω από πέντε χρόνια. Ήταν μια πολύ δημιουργική περίοδος. Πολύωρες συζητήσεις πριν γράψουμε. Σχεδόν «ψυχαναλυτικής» διάθεσης. Αλλά και παρατήρησης της καθημερινότητας. Της δικής μας και των άλλων. Ο ένας τα έκανε στίχους κι ο άλλος μουσικές. Ομαδική δουλειά από την αρχή μέχρι το τέλος, σε όλα. Γράφαμε, σβήναμε, δοκιμάζαμε ενορχηστρώσεις, ξαναγράφαμε, μέχρι που ικανοποιηθήκαμε. Μετά, το studio. Άλλη σπουδή. Ηχογραφήσαμε με μια ομάδα νέων μουσικών που «τα σπάει». Εκεί οι αισθήσεις είναι στο κόκκινο, γιατί όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αυτή η προσπάθεια να φτάσεις το καλύτερο που μπορείς, την ώρα που ο ηχολήπτης πατάει το record, είναι μια στιγμή μαγική που δεν τη ζεις κάθε μέρα. Τέλος, η συνάντηση με τον Παρασκευά Καρασούλο και τη Μικρή Άρκτο. Η ιδανικότερη στέγη για την έκδοση. Άνθρωποι και καλλιτέχνες οι ίδιοι, με ευαισθησία, αισθητική συνέπεια, λόγο και λογική. Ο δημιουργικότερος συνδυασμός δηλαδή.

Τι συμβολίζει για εσάς ο συγκεκριμένος τίτλος;

Για μας το «Ανήλικο» δεν είναι απλώς αποτύπωση βιωμάτων ή παρατήρησης της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής μας. Σε κάποια τραγούδια βέβαια συμβαίνει κι αυτό, αφού σε εκείνη την ηλικία «γράφονται» δυνατά μέσα μας, πράγματα που κουβαλάμε για μια ζωή. Ουσιαστικά όμως, είναι η διαδρομή προς την ενηλικίωση, μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον που κακά τα ψέματα, σε πολλούς τομείς, ακόμα «εμμένει» στην «ανηλικότητά» του.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το πώς προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

Εντελώς τυχαία. Από κοινούς γνωστούς. Τυχαία ξεκινήσαμε να γράφουμε. Δεν ήταν σχεδιασμένο. Εξάλλου προερχόμασταν κι από διαφορετικούς χώρους. Ο ένας (Μάνος) από τον πανεπιστημιακό χώρο και ο άλλος (Γιάννης) αμιγώς τραγουδιστής. Η κοινή γραμμή βρέθηκε στην πορεία, εκεί που ο ένας ανακάλυπτε καλλιτεχνικές ανησυχίες που ήταν για καιρό «κρυμμένες» ανάμεσα σε διδακτορικά και διατριβές, ενώ ο άλλος, μεταξύ συναυλιών και μουσικών παραστάσεων, μόλις ξεκινούσε να «ψάχνεται» και στα συνθετικά μονοπάτια.

Στην Ελλάδα της κρίσης ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης;

Η πρώτη δυσκολία κατά τη γνώμη μας, είναι το πώς θα εκφραστεί το βίωμα αυτής της μεταβατικής περιόδου. Για κάποιους κρίση. Για κάποιους παρακμή. Για άλλους επανεκκίνηση. Σίγουρα πάντως μια καθημερινότητα που σε πολλά, νοσεί. Το πώς θα αποτυπωθεί λοιπόν καλλιτεχνικά όλο αυτό, εκεί είναι το πρώτο δύσκολο στάδιο. Με ποιους νέους κώδικες. Οι καλλιτέχνες ευτυχώς ή δυστυχώς «οφείλουν» να τους ανακαλύψουν. Με ό,τι μέσα έχουν. Μετά έρχεται η δυσκολία της απεύθυνσης. Ας πούμε ότι δημιουργήθηκε το «νέο έργο». Ποιος πολιτιστικός φορέας θα το στηρίξει οικονομικά; Ποιος θα το επικοινωνήσει στον κόσμο; Και μέσα σε όλη αυτή την οικονομική πίεση, ποια μερίδα κόσμου έχει την αντοχή και την επιθυμία να δεχτεί κάτι ουσιαστικά καινούριο; Οι δυσκολίες αυτές «φωνάζουν» και δείχνουν ότι παγιώνεται αρνητικά μια κατάσταση. Σαν στάση όμως αλλοίμονο αν την αποδεχθούμε ακριβώς έτσι όπως «φωνάζει». Ίσα ίσα. Οφείλουμε να ψαχτούμε και να ψάξουμε πολύ, «ώσπου νά’ βρουμε νερό» που λέει και ένα τραγούδι. Εξ’ άλλου πιστεύουμε πεισματικά ότι πάντα υπάρχει «φως» στο βάθος.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μόλις κάναμε την παρουσίαση του CD μας και τώρα ετοιμάζουμε τις συναυλίες μας. Μπλέκουμε δικά μας τραγούδια όπως είναι «Το κακό του έρωτα», το «Δεκάξι», το «Παιδί» και «Οι αιρετικοί», με ανατρεπτικές διασκευές γνωστών κι αγαπημένων. Με μια υπέροχη μπάντα που μεταμορφώνει ένα blues σε λαϊκό τραγούδι και μια bossa nova σε ηπειρώτικο. Το ιδιαίτερο Video Art αλλά και οι φωνές του Γρηγόρη Βαλτινού και της Φιλαρέτης Κομνηνού, μετατρέπουν την ιστορία του «Ανήλικου» σε μια δίωρη οπτικοακουστική συναυλία, από την εσωτερική ερμηνεία μέχρι το Διονυσιακό ξεφάντωμα! Θα ξεκινήσουμε πολύ σύντομα με συναυλίες στην επαρχία. Στις 29 Μαρτίου θα εμφανιστούμε στο PassPort Καραμεικός! Σας περιμένουμε!

 

Ο δίσκος «Ανήλικο» του Γιάννη Μαθέ και του Μάνου Σαγκρή, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μικρή Άρκτος».