Θανάσης Σκαργιώτης: «Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης έχει χρέος να αφουγκράζεται την εποχή του» - Free Sunday
Θανάσης Σκαργιώτης: «Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης έχει χρέος να αφουγκράζεται την εποχή του»

Θανάσης Σκαργιώτης: «Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης έχει χρέος να αφουγκράζεται την εποχή του»

Ο Θανάσης Σκαργιώτης είναι ένας νέος τραγουδοποιός ο οποίος αυτήν την περίοδο ετοιμάζει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο έχοντας ως βασικό συνεργάτη του τον Γιώργο Ανδρέου.

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει δύο τραγούδια δίνοντας και ένα πρώτο στίγμα για το τι θα περιλαμβάνει το album.

Ο Θανάσης Σκαργιώτης μίλησε στο freesunday.gr για το επερχόμενο δίσκο του, την παραδοσιακή μουσική η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης του αλλά και για την ιδιότητα του εκπαιδευτικού την οποία κατέχει.

skargiotis 2

Αυτήν την περίοδο ηχογραφείτε τον πρώτο προσωπικό σας δίσκο. Θα μας πείτε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;

Ο δίσκος θα περιλαμβάνει επτά τραγούδια σε μουσική δική μου. Σε τρία από αυτά συνεργάζομαι με άλλους στιχουργούς, την Ησαΐα Παπαδοπούλου, την Νάντια Δουλαβέρα και τον Μάνθο Σκαργιώτη, ενώ στα υπόλοιπα έχω γράψει ο ίδιος τους στίχους. Ένα από τα τραγούδια έχω τη χαρά να το ερμηνεύω παρέα με την Ευτυχία Μητρίτσα, μία από τις ιδιαίτερες σύγχρονες φωνές. Την ενορχήστρωση ολόκληρου του δίσκου υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου.

Πώς προέκυψε η γνωριμία και κατ’ επέκταση η συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρέου;

Με τον Γιώργο Ανδρέου γνωριστήκαμε σε δείπνο ενός κοινού μας φίλου. Γνώριζα ότι ασχολείται με νέους καλλιτέχνες και του είπα ακριβώς τι κάνω. Μου ζήτησε να του πάω υλικό να ακούσει και τότε άνοιξε, τουλάχιστον μέσα μου, ένα παράθυρο πιθανής συνεργασίας. Τραγούδια μου άκουσε μετά από περίπου ενάμιση χρόνο και επειδή έχουμε δώσει μεταξύ μας το ελεύθερο να τα λέμε όλα...μπορώ να σας πω ότι δεν βρήκε κάτι ενδιαφέρον σε αυτά. Επέμενε όμως ότι κάτι έβλεπε σε μένα και ότι πρέπει να τα ξαναδουλέψω και να βρω τι είναι αυτό που πραγματικά με καίει. Έτσι λοιπόν, ύστερα από πολλή τριβή με τον εαυτό μου και τη μουσική ετοίμασα καινούριο υλικό. Το άκουσε, ακολούθησε ένα τηλεφώνημά του και ξεκίνησε με πολλή χαρά και ενθουσιασμό η διαδικασία του δίσκου.

Από τον επερχόμενο δίσκο σας έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο τραγούδια. Ποιο είναι το «feedback» που έχετε λάβει;

Έχουν κυκλοφορήσει το «Μην ξεγελαστείς» σε στίχους Ησαΐας Παπαδοπούλου και το «Με του τρελού τα σύνεργα» σε στίχους του Μάνθου Σκαργιώτη. Τα τραγούδια εγώ τα έπαιζα ήδη στις παραστάσεις μου με μια κιθάρα και ένα δυο όργανα ακόμα. Το αποτέλεσμα που πέτυχε ενορχηστρωτικά ο Γιώργος Ανδρέου στο στούντιο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Με πήγε λίγο παραπέρα. Αυτό είναι και το νόημα, άλλωστε, της συνεργασίας. Αυτή την έκπληξη είδα στα πρόσωπα φίλων, γνωστών και μη. Αυτό που απολαμβάνω, όμως, ακόμα πιο πολύ είναι όταν βλέπω στις παραστάσεις ανθρώπους να σιγοτραγουδούν μαζί μου κάποιον στίχο από τα τραγούδια μου. Νιώθω βαθιά σύνδεση, λύτρωση, συγκίνηση, είναι αυτό που με κρατάει όρθιο στη σκηνή.

Ποια είναι η σχέση σας με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και πώς αυτή εντάσσεται στο ρεπερτόριό σας;

Αγαπώ και εκτιμώ το δημοτικό τραγούδι. Είναι καθαρό, αυθόρμητο, γεμάτο χρώματα του κάθε τόπου που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Με συγκινεί η επιμονή που έχει η παράδοση, ό,τι και να συμβαίνει είναι εκεί. Κάνει το πολύπλοκο απλό, το αδύνατο δυνατό. Μου θυμίζει ποιος είμαι και που πηγαίνω. Κατάγομαι από την Ήπειρο και την Μακεδονία και τα ακούσματα αυτά ηχούν έντονα μέσα μου, γι’ αυτό και οι μελωδίες που σκαρώνω συχνά γυρίζουν γύρω από παραδοσιακές φόρμες. Στις συναυλίες μου πάντα περιλαμβάνω παραδοσιακά τραγούδια. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης έχει χρέος να αφουγκράζεται την εποχή του και να τοποθετεί την προσωπική του ματιά σε αυτό που συμβαίνει γύρω του. Πρέπει να δει αυτό που για διάφορους λόγους μπορεί να μη βλέπουν οι άλλοι. Στόχος μου είναι να βγάλω ό,τι υπάρχει μέσα μου, συνδυάζοντας τoν παραδοσιακό με τον σύγχρονο ακουστικό ήχο δίνοντας και μια γεύση ηλεκτρικής ψυχεδέλειας. Αυτό θα είναι και το ύφος του δίσκου. Ένα δέσιμο ανάμεσα σε δύο κόσμους που αγαπώ και σέβομαι.

Εκτός από μουσική γράφετε και στίχους. Τι είναι πιο οικείο σε εσάς;

Ο στίχος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Θαυμάζω όσους καταπιάνονται με οποιαδήποτε μορφή γραφής, είτε είναι πεζό, είτε στίχος, είτε ποίηση. Θεωρώ ότι προαπαιτεί πολλές ώρες ανάγνωσης και ηρεμίας. Μπορεί να κάθομαι δυο ώρες πάνω από ένα άδειο χαρτί και απλώς να σκέφτομαι λέξεις, εικόνες, ιδέες. Όταν όλα αυτά γεννήσουν έναν στίχο, η ευτυχία είναι μεγάλη. Τη μουσική, όμως, τη νιώθω να πηγάζει από μέσα μου αβίαστα. Πιο εύκολα θα προκύψει ένα μουσικό θέμα, ακόμα και μηχανικά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην του δίνω ιδιαίτερη σημασία. Έχει πλάκα το εξής: καμιά φορά στα μαθήματα κιθάρας που κάνω, ο δάσκαλός μου μπορεί κάτι να μου λέει ή να σημειώνει στην παρτιτούρα και εγώ ανέμελος να γρατζουνάω τυχαίες μελωδίες..οπότε πετάγεται και λέει:
«Τι είναι αυτό που έπαιξες;» Και εγώ:
«Ποιο ρε Μιχάλη; τί έπαιξα;»
Σαφώς μετά την πρώτη έμπνευση που έρχεται αρχίζει το πλέξιμο, η σκληρή δουλειά που είναι, όμως, και το πιο όμορφο ταξίδι.

Παράλληλα έχετε και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού. Αγάπη ή ανάγκη για επιβίωση;

Και τα δύο. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και παραδίδω εδώ και αρκετά χρόνια μαθήματα. Προς το παρόν αυτό είναι το βασικό μου επάγγελμα. Η επιλογή μου ήταν συνειδητή και ξεκίνησε από την αγάπη που τρέφω για τη Φυσική και τα Μαθηματικά. Είναι δύο αντικείμενα αλληλένδετα και απέραντα και όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσo περισσότερα καταλαβαίνεις ότι δεν γνωρίζεις. Όσο τα κοιτάς από μακριά δεν θα σου δώσουν κάτι. Είναι σαν να βλέπεις τη θάλασσα από ψηλά και να μη βουτάς...ο βυθός, όμως, είναι η μαγεία. Δεν σας κρύβω ότι η ανάγκη για επιβίωση με έφερε κοντά στα παιδιά. Είμαι πια ευτυχής να συναναστρέφομαι μαζί τους. Κάθε μάθημα είναι και μια άλλη ιστορία. Προσπαθώ με πολλή αγάπη να τους δώσω τρόπο σκέψης, αυτόν τον τρόπο που διδάχτηκα από τις Θετικές Επιστήμες. Στόχος μου είναι, σιγά σιγά, να με έχουν όλο και λιγότερο ανάγκη.

Εκτός από την προετοιμασία του δίσκου σας τι άλλο περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας;

Έχω δύο συναυλίες μέσα στον Αύγουστο στην Ήπειρο. Με εξαίρεση αυτό, το άμεσο πρόγραμμα περιέχει χαλάρωση, πολλά ταξίδια, διάβασμα βιβλίων και στίχων και νέες δημιουργίες. Εδώ και καιρό ετοιμάζω το υλικό της επόμενης δουλειάς μου και έχω τη λαχτάρα να δω τι θα προκύψει. Από Σεπτέμβρη επιστρέφω στους μαθητές μου και στις παραστάσεις μου εντός και εκτός Αθηνών.