Βασίλης Γισδάκης: «Ο Καβάφης με φέρνει αντιμέτωπο με τον βαθύτερο εαυτό μου» - Free Sunday
Βασίλης Γισδάκης: «Ο Καβάφης με φέρνει αντιμέτωπο με τον βαθύτερο εαυτό μου»

Βασίλης Γισδάκης: «Ο Καβάφης με φέρνει αντιμέτωπο με τον βαθύτερο εαυτό μου»

Οκτώ μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, από την συνθέτη Τζένη Τσίλη, περιλαμβάνονται στον δίσκο «Ένας άλλος Καβάφης».

Πρόκειται για μια διαφορετική ματιά στην ποίηση του Αξεξανδρινού ποιητή με ερμηνευτή τον Βασίλη Γισδάκη.

Ο Βασίλης Γισδάκης, μίλησε στο freesunday.gr, για το album, για την «σχέση» του με τον Καβάφη αλλά και για το πόσο τον καθόρισε η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι.

enas allos kavafis cover

Τι το διαφορετικό συναντάμε στην μελοποίηση «Ένας άλλος Καβάφης»;

Έχει μια πιο σύγχρονη, ερμηνευτική και συνθετική ματιά, εισχωρεί βαθιά στο λόγο με ευαισθησία αλλά και δυναμισμό. Τα τραγούδια έχουν αρμονικό πυρήνα, κλασικό μεν αλλά και με αντανακλάσεις στοιχείων jazz και rock μουσικής, οι οποίες κάνουν πιο σημερινό το άκουσμα τους, κατορθώνουν να ικανοποιούν το λόγο του Καβάφη με γλαφυρότητα, με σεβασμό στην λεπτότητα και λιτότητα του ύφους του, αφήνοντας ταυτόχρονα να διαφανεί το βάθος του στοχασμού του.

Για ποιο λόγο επιλέξατε τον Καβάφη;

Ο Καβάφης είναι ο ποιητής που με προβληματίζει, με φέρνει αντιμέτωπο με τον βαθύτερο εαυτό μου, με την αλήθεια γενικά, γι’ αυτό και είναι ο αγαπημένος μου. Η συναισθηματική του κατάσταση, ο ρεαλιστικός, αληθινός και κυνικός τρόπος που καταθέτει τη σκέψη του, τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές παγκοσμίως. Κάνει την έλλειψη «στέρηση», τον έρωτα «πάθος» και την ιστορία «πραγματικότητα». Επίσης, βασικός στόχος στην καλλιτεχνική μου πορεία είναι να επιλέγω να τραγουδώ καλά τραγούδια και πάντα πίστευα ότι υπάρχουν νέοι δημιουργοί που έχουν να δώσουν σημαντικό έργο.
Η επιλογή των τραγουδιών της συγκεκριμένης δουλειάς έγινε αρχικά από την συνθέτη Τζένη Τσίλη. Κατόπιν, μου προτάθηκε το υλικό αυτό με τα μελοποιημένα από την ίδια ποιήματα του Κ. Π Καβάφη. Ακούγοντάς τα επανειλημμένα, διέκρινα μια ιδιαίτερη αξία και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνθετική προσέγγιση, μια διαφορετική άποψη, μου ταίριαζε πολύ το ύφος, ήταν κάτι πολύ καλό κι έτσι προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση της.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Τζένη Τσίλη;

Ήρθε και με άκουσε σε μια συναυλία που τραγουδούσα και μου πρότεινε να συναντηθούμε προκειμένου να μου δώσει ν’ ακούσω τα τραγούδια που είχε γράψει πάνω σε ποιήματα του Καβάφη. Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν επιφυλακτικός γιατί θεωρούσα πολύ δύσκολη την μελοποίηση των ποιημάτων του Καβάφη, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αλλά ελάχιστες είναι επιτυχημένες. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση με «αλληλοσυμπληρωματική» ανταλλαγή απόψεων στην ερμηνεία αλλά και στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών, κοπιάσαμε όμορφα ώσπου να φτάσουμε στο επιθυμητό και αποδεκτό κι’ απ’ τους δυο αποτέλεσμα.

Θεωρείτε ότι πρόκειται για μία «τολμηρή» πρόταση;

Όταν έχεις να κάνεις με έναν τόσο μεγάλο ποιητή και με έναν τέτοιο τρόπο γραφής που είναι λίγο έξω από τους κανόνες της συνηθισμένης στιχοποιίας του τραγουδιού, χωρίς ομοιοκαταληξία και συμμετρία, θεωρώ ότι η απόφαση δεν είναι εύκολη γιατί η ευθύνη της μελοποίησης του Καβάφη προϋποθέτει μεγάλη υπευθυνότητα και κατανόηση του λόγου του αλλά και της συναισθηματικής φόρτισης που πιθανόν να βρισκόταν τη στιγμή που έγραφε. Αυτά τα στοιχεία προσπαθήσαμε να βγάλουμε και στις ερμηνείες των τραγουδιών. Όταν κάτι γίνεται με αγάπη, εντιμότητα, σεβασμό και πάθος, μάλλον έχεις κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας και της αποδοχής, κάτι για το οποίο τελικά αξίζει να τολμάς!

Τα πρώτα σας βήματα τα κάνατε δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι. Τι έχετε κρατήσει από εκείνη την περίοδο;

Φυσικά τις μοναδικές στιγμές που τραγουδούσα υπό την διεύθυνσή του τα τραγούδια του στις συναυλίες του. Μερικές φορές σκέφτομαι πως τότε σίγουρα είχα μια σχετική αφέλεια γιατί εάν συνέβαινε τώρα αυτό, θα έτρεμαν τα πόδια μου κι’ η ψυχή μου απ’ το δέος και το τρακ. Να που μερικές φορές η αφέλεια που ανέφερα παραπάνω σε κάνει και πιο τολμηρό! Επίσης, συνέβαλε στη συνέπεια, στην υπευθυνότητα, στο ν’ αντιμετωπίζω με σοβαρότητα και σεβασμό απ’ την αρχή ως το τέλος το μουσικό έργο που έχω ν’ αποδώσω καθώς και πολλά άλλα ζητήματα που παρουσιάζονται στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας. Ήταν γενναιόδωρος, σεβόταν και εκτιμούσε κάθε αληθινό άνθρωπο.

Μελλοντικά, τι ετοιμάζετε;

Αυτό τον καιρό συμμετέχω σε κάποιες δισκογραφικές δουλειές φίλων με τραγούδια πολύ αξιόλογων συνθετών και στιχουργών της νέας γενιάς όπως είναι ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, σε μια δισκογραφική δουλειά της στιχουργού Βέρας Βασιλείου Πέτσα. Και βέβαια σχεδιάζουμε με την συνθέτρια Τζένη Τσίλη τα επόμενα βήματα που αφορούν στις παρουσιάσεις της δουλειάς μας «Ένας άλλος Καβάφης». Επίσης, κάποιες συναυλίες με αγαπημένους συνεργάτες όπως με την Ερωφίλη και τον Δαμιανό Πάντα, τον συνθέτη της προηγούμενης δισκογραφικής δουλειάς μου, σε μουσική σκηνή της Αθήνας και κάποιες εμφανίσεις στην Κύπρο με τη νέα χρονιά.

Με ποιο ποίημα του Καβάφη θα θέλατε να κλείσουμε;

Μ’ ένα από τα ποιήματα που έχουμε και στη δισκογραφική δουλειά «Ένας άλλος Καβάφης».

IMG 9406 monos

Ο Σ Ο Μ Π Ο Ρ Ε Ι Σ

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.