Ο Τσίπρας φοβάται τις «ειδούς του Μαρτίου» του 2017 - Free Sunday
Ο Τσίπρας φοβάται τις «ειδούς του Μαρτίου» του 2017

Ο Τσίπρας φοβάται τις «ειδούς του Μαρτίου» του 2017

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου -αλλά όχι κάτω από τις 6.000 ευρώ- και παράλληλα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων» 
Αυτό έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας, που --ως είθισται σε αυτήν την κυβέρνηση, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη των λεγομένων του.

Δύο ημέρες νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε προειδοποιήσει ότι όποιοι νομίζουν πως αν καθυστερήσει η αξιολόγηση και πάει τον Μάιο, θα γίνει με την Ελλάδα στον τοίχο, έχουν λάθος.

Είναι αφελές να νομίζει κανείς ότι η προειδοποίηση απευθυνόταν στους δανειστές. Διότι, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, την αξιολόγηση δεν την καθυστερούν οι δανειστές, αλλά η αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις «παράλογες απαιτήσεις» τους και γι’ αυτό δε θα παραδώσει «τον λαό στους πρόθυμους», που θα τις δεχθούν. 

Για να μην κρυβόμαστε, όμως, πίσω από το δάχτυλό μας, αν δέχεται μείωση του αφορολόγητου και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, έχει δεχτεί περίπου το σύνολο των «παράλογων απαιτήσεων». Μένει μόνο η προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Η επανάληψη του Φεβρουαρίου του 2015 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο ίδιο θέμα, που είχε τον Φεβρουάριο του 2015, όταν δεν πέρασε από τη Βουλή την παράταση του δεύτερου προγράμματος, διότι, όπως μάθαμε εκ των υστέρων, δε θα το ψήφιζαν οι βουλευτές της.

Οι οιωνοί δείχνουν ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, τα οποία άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάρει. Αν η κυβέρνηση δέχεται αφορολόγητο και απολύσεις, αλλά δεν τα ψηφίσει η βουλή, αυτομάτως πέφτει.

Η τωρινή εκτίμηση είναι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακόμη και αν συμφωνηθεί με αυτά μόνο τα μέτρα, δεν προλαβαίνει το Eurogroup του Φεβρουαρίου και θα πάει στο επόμενο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 20 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά τις «ειδούς του Μαρτίου» κατά το ρωμαϊκό εορτολόγιο.

Ο οιωνοσκόπος Σπουρίννας, ο σοφιστής Αρτεμίδωρος, ο Βρούτος και ο Λογγίνος

Ο θρύλος λέει ότι ο οιωνοσκόπος Σπουρίννας είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο Καίσαρα «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου», δηλαδή την 15η Μαρτίου του 44 π.Χ.  

Εκείνη την ημέρα ο Καίσαρας πηγαίνοντας προς την Σύγκλητο, που πριν λίγο τον είχε ανακηρύξει ισόβιο δικτάτορα, συνάντησε τον Σπουρίννα, στον οποίο είπε ειρωνικά «Έφθασαν οι ειδοί!», εννοώντας ότι δεν του συνέβη τίποτε κακό. 

«Ναι, άλλα δεν πέρασαν…» φέρεται να του απάντησε ο οιωνοσκόπος και σε λίγες ώρες ο Καίσαρας είχε δολοφονηθεί από τον Βρούτο, τον Λογγίνο και άλλους 21 συνωμότες.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου, με την πολιτική διάσταση του γεγονότος, δηλαδή μία προσπάθεια ανατροπής του.

Ίσως ο δικός του Σπιρούννας είναι πιο πειστικός.
Ίσως ο δικός του Αρτεμίδωρος δεν του έβαλε στο χέρι σημείωμα για τη «συνωμοσία», όπως είχε κάνει ο Έλληνας σοφιστής στον Καίσαρα, αλλά μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή. 

Ίσως να ξέρει τους δικούς του Βρούτους, τους οποίους χθες προειδοποίησε ότι «και μόνο η σκέψη να προσβάλλουν τους ηθικούς κώδικες της αριστεράς, δεν τους επιτρέπει να φέρουν τον τίτλο του μέλους».

«Μάρτιαι Ειδοί»

Τα έχει πει και ο Κωνσταντίνος Καβάφης πριν από 106 χρόνια, το 1911  στο ποίημα του «Μάρτιαι Ειδοί»

«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.

Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις

αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις

να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,

τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.

Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια•

έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις,

τότε κυρίως πρόσεξε σαν βγεις στον δρόμον έξω,

εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία,

αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο

κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,

και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα,

είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,

μη λείψεις να σταθείς• μη λείψεις τους διαφόρους

που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις

(τους βλέπεις πιο αργά)• ας περιμένει ακόμη

κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα γνωρίσεις

τα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμιδώρου.»

*Στην φωτογραφία, ο πίνακας του Γερμανού ζωγράφου, Κάρλ Θίοντορ φον Πίλοτι, Die Ermordung Cäsars’, ο οποίος το 1865 εμπνεύστηκε από τη στιγμή που ο Αρτεμίδωρος δίνει στον Καίσαρα το σημείωμα, στο οποίο αποκαλυπτόταν η συνωμοσία, το οποίο όμως ο Καίσαρας δε θα διάβαζε ποτέ.