Χρήστος Ασωνίτης: Στη Γερμανία επιβιώνω από αυτό που αγαπώ χωρίς να κάνω υποχωρήσεις. - Free Sunday
Χρήστος Ασωνίτης: Στη Γερμανία επιβιώνω από αυτό που αγαπώ χωρίς να κάνω υποχωρήσεις.
Φωτογραφία Χ. Ασωνίτη: Thomas Lackner

Χρήστος Ασωνίτης: Στη Γερμανία επιβιώνω από αυτό που αγαπώ χωρίς να κάνω υποχωρήσεις.

«An Ode To The Light», είναι ο τίτλος του πρώτου προσωπικού δίσκου του ντράμερ και συνθέτη Χρήστου Ασωνίτη.

Ο ίδιος μετά από χρόνια παρουσίας στην ελληνική τζαζ σκηνή, - παρότι η αρχή έγινε την δεκαετία του ΄90 από την rock μουσική, παρουσιάζει τις δικές του συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.

Και μπορεί ο δίσκος να κυκλοφορεί από την γερμανική Timezone Records με την συμβολή ξένων μουσικών, ωστόσο τόσο ο τίτλος όσο και το περιεχόμενο παραπέμπουν στο ελληνικό στοιχείο.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου ο Χρήστος Ασωνίτης, ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στο Μόναχο, μίλησε στο Freesunday.gr.

Asonitis An ode to the light cdcover

Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό σας album. Μιλήστε μας γι΄αυτό.

Είναι μία δουλειά που την ετοίμαζα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πήρε σάρκα και οστά κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Μόναχο. Η πλειοψηφία των συνθέσεων του άλμπουμ αποτελούσε και την πτυχιακή μου εργασία, οι μουσικοί δε που το πλαισιώνουν είναι άτομα που γνώρισα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ηχογράφησή του έγινε ζωντανά σε μία αίθουσα, στην οποία παρακολουθούσα θεωρητικά μαθήματα… Είναι η πρώτη μου προσπάθεια τόσο συνθετικά όσο και ενορχηστρωτικά, ενώ η παραγωγή του ισορροπεί μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αφού η ηχογράφηση και το mastering έγιναν στο Μόναχο, ενώ η μίξη και η γραφική επιμέλεια στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενος που, μετά από αρκετά χρόνια ως ερμηνευτής πίσω από τα τύμπανα, ήρθε η χρονική στιγμή να παρουσιάσω μία δισκογραφική δουλειά και ως δημιουργός.

«An Ode to the Light». Τι συμβολίζει για εσάς η έννοια του φωτός;

Φως είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής, η πηγή ενέργειας από την οποία όλοι προερχόμαστε. Συνάμα είναι η γνώση που οδηγεί στην απόδειξη, ακριβώς όπως η ιδιότητά του να κάνει ορατό οτιδήποτε μας περιβάλλει. Φως είναι καθαρότητα και διαύγεια ψυχής και πνεύματος, Φως είναι Ελλάδα!

Τόσο μέσα από τα κομμάτια όσο και από τις σημειώσεις σας είναι εμφανής η παρουσία της Ελλάδας. Αυτό πηγάζει και από τον νόστο για την πατρίδα;

Για να είμαι ειλικρινής όχι... Έζησα 38 χρόνια στην Ελλάδα και είναι απόλυτα λογικό ο ψυχισμός μου και ο τρόπος που σκέφτομαι και δημιουργώ να έχουν επηρρεαστεί από το Ελληνικό περιβάλλον (φυσικό και ανθρώπινο). Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που μπορώ στην Γερμανία να επιβιώνω από αυτό που αγαπώ χωρίς να κάνω υποχωρήσεις. Επίσης θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν μουσικό να έρχεται σε επαφή με πολιτισμικά στοιχεία από άλλες χώρες πέραν της δικής του και στο Μόναχο μου δίνεται αυτή η δυνατότητα, αφού το 1/3 του πληθυσμού της πόλης αποτελείται από άτομα που δεν γεννήθηκαν σε αυτήν, προερχόμενοι απ´ όλα τα μέρη της Γης. Την πατρίδα μου μπορώ να επισκεφτώ οποιαδήποτε στιγμή, απολαμβάνοντας τις ημέρες των διακοπών μου σε ιδανικό περίγυρο.

Τι σας οδήγησε στο φύγετε από την Ελλάδα και να εγκατασταθείτε μόνιμα στο Μόναχο;

Η απόφαση μου πάρθηκε εξαιτίας οικογενειακών λόγων, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι πάντα ήθελα να φύγω από τα ελληνικά όρια και να δοκιμάσω τον εαυτό μου στο εξωτερικό, υπό συνθήκες διαφορετικές από αυτές που μέχρι τότε είχα βιώσει. Σε κάθε περίπτωση ήταν μία τολμηρή απόφαση, διότι δεν έφυγα σε μικρή ηλικία, ενώ παράλληλα δεν είχα εξ´ αρχής επαγγελματική απασχόληση στο νέο τόπο εγκατάστασης. Με υπομονή, όρεξη και επιμονή βρήκα τον δρόμο μου, ο οποίος προς μεγάλη ικανοποίηση ήταν και είναι σπαρμένος με μουσικές νότες...

Στον δίσκο σας υπάρχει και μια διασκευή σε τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη. Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο συνθέτη;

Εκτιμώ ιδιαίτερα το ρεμπέτικο, όπως φυσικά και έναν από τους θεμελιωτές του, τον Μάρκο Βαμβακάρη. Η επιλογή μου δεν βασίστηκε από τον συνθέτη σε προσωπικό επίπεδο, αλλά από ένα συγκεκριμένο του τραγούδι. «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», το οποίο και διασκεύασα για τζαζ κουιντέτο, πραγματεύεται το ανθρώπινο κάλος, όπως αυτό «ακτινοβολείται» πάνω από τα μάτια μίας γυναίκας. Ήταν για μένα μία μεταφορική έννοια του φωτός που ταίριαζε απόλυτα με την θεματολογία του άλμπουμ. Υπάρχουν όμως και μουσικοί λόγοι για την επιλογή του, ο μονός ρυθμός του για παράδειγμα προκαλεί, πέρα από τα Ελληνικά σύνορα, το ενδιαφέρον τόσο των ακροατών όσο και των ίδιων των μουσικών που καλούνται να το ερμηνεύσουν. Η τζαζ, ως αυτοσχεδιαστική μουσική, δεν έχει όρια και εγώ ως μουσικός της που κατάγεται από την Ελλάδα θεωρώ χρέος μου να γνωστοποιώ στο κοινό στοιχεία της μουσικής της παράδοσης.

Οι μουσικοί στην Γερμανία έχουν καλύτερη τύχη σε σχέση με την Ελλάδα;

Πιστεύω πως ναι. Το ίδιο το κράτος επιδοτεί τους καλλιτέχνες, το μουσικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένο και οι μουσικές γνώσεις θεωρούνται ιδιαίτερο προνόμιο, τόσο από την οικογένεια όσο και από την ίδια την κοινωνία. Υπάρχουν αμέτρητες μουσικές σκηνές και πλήθος μουσικών σχημάτων όλων των ειδών και επιπέδων. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ένας μουσικός μπορεί να δραστηροποιηθεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται να αναζητεί δεύτερη και τρίτη δουλειά για να επιβιώσει, οι δε πιθανότητες για ευρεία καριέρα είναι σημαντικές, αφού η χώρα βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες μουσικά χώρες είναι κοντινοί και άμεσοι.

Ο George Gershwin είχε πει «Η ζωή μοιάζει αρκετά με την τζαζ. Είναι καλύτερα όταν αυτοσχεδιάζεις…». Σύνθεση λοιπόν ή αυτοσχεδιασμός;

Σαφώς και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά αντιθέτως αλληλοσυμπληρώνονται και «αναπνέουν» το ένα από το άλλο. Ο αυτοσχεδιασμός βασίζεται πάνω σε μία αρμονική βάση με συγκεκριμένους κανόνες που κάποιος έχει συνθέσει, ενώ από την άλλη μουσική μόνο με γραμμένα θέματα χωρίς αυτοσχεδιασμό χάνει τον τζαζ χαρακτήρα της.

Μελλοντικά, τι να περιμένουμε από εσάς;

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις 6 του μήνα θα εμφανιστώ μαζί με το κουιντέτο μου στο b-flat Jazz Club στο Βερολίνο, όπου και η συναυλία θα βιντεοσκοπηθεί. Σύντομα λοιπόν θα αναρτηθούν σχετικά videos στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν και άλλες προγραμματισμένες εμφανίσεις στην Γερμανία για την προώθηση του άλμπουμ, σε πόλεις όπως η Νυρεμβέργη, το Σέεφελντ, το Μόναχο, το Έρλαγκεν και το Άμπενσμπεργκ. Επιθυμία μου είναι να παρουσιάσω ζωντανά το «An Ode To The Light» μέσα στο 2019 και στην Ελλάδα, στην χώρα από την οποία εμπνεύστηκα για να το δημιουργήσω.

Το cd κυκλοφορεί σε επιλεγμένα δισκοπωλεία στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Artway -Τεχνότροπον.