Παναγιώτης Λάμπουρας: «Όλοι μας έχουμε υπάρξει ¨ξένοι¨ κάποτε στη ζωή μας» - Free Sunday
Παναγιώτης Λάμπουρας: «Όλοι μας έχουμε υπάρξει ¨ξένοι¨ κάποτε στη ζωή μας»

Παναγιώτης Λάμπουρας: «Όλοι μας έχουμε υπάρξει ¨ξένοι¨ κάποτε στη ζωή μας»

Στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, θα εμφανιστεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ο τραγουδοποιός Παναγιώτης Λάμπουρας, όπου θα παρουσιάσει τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Υδρόγειος» καθώς και επιλεγμένες διασκευές.

Με σπουδές κλασσικού βιολιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Παναγιώτης Λάμπουρας διακρίθηκε στους 4ους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Με αφορμή την συναυλία, ο τραγουδοποιός μίλησε στο Freesunday.gr

Στις 18 Ιανουαρίου θα εμφανιστείτε στην Αγγλικανική εκκλησία. Τι θα παρουσιάσετε;

Θα παρουσιάσουμε τραγούδια από την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Υδρόγειος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, καθώς και επιλεγμένες διασκευές από διαφορετικά μουσικά είδη. Μαζί με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς (Α. Δήμος, Σ. Φραγκούς, Α. Τσιάπαλης),θα βρεθούμε επί σκηνής για να αποδώσουμε την ατμόσφαιρα του δίσκου, μαζί με αυτό που καταγράφεται στον δικό μας μουσικό κόσμο. Παραδοσιακά κομμάτια, μελοποιημένη ποίηση, Bob Dylan, Αρμένικη μουσική μέχρι Μάνο Χατζιδάκι, όλα αποδοσμένα στο σήμερα.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός σας δίσκος. Ποιο είναι το «feedback» που έχετε λάβει;

Θεωρώ πως αν και είναι αρκετά νωρίς ο κόσμος ανταποκρίνεται και δείχνει να του αρέσει το υλικό του δίσκου. Εξάλλου το «feedback» πλέον δεν έχει να κάνει με την εμπορική αξία ενός δίσκου αλλά με τη διάθεση του κοινού να ακούσει νέα μουσική και να παρακολουθήσει ζωντανά έναν καλλιτέχνη.

Για ποιο λόγο επιλέξατε τον τίτλο «Υδρόγειος»;

Ο δίσκος αποτελεί μια συρραφή διαφορετικών αισθημάτων, που καταγράφουν την αγωνία μου για την ύπαρξη και την αναζήτηση της γαλήνης. Μέσα από το φίλτρο της αμφιβολίας, βγήκαν τα κομμάτια του δίσκου, ένα-ένα με κόπο και αγάπη. Η «Ύδρόγειος» είναι η προσωπική διαδρομή του κάθε ανθρώπου, η παρουσία του στον κόσμο με ό,τι ευθύνη αυτό επιφέρει, είναι η καταγραφή της ξεχωριστής διάστασης του ατόμου. Είναι η πορεία μας προς το ιδανικό, η καλυτέρευση και η αποδοχή του εαυτού μας.

Πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με την μουσική και γιατί επιλέξατε το βιολί;

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα, ένα νησί με έντονη μουσική παράδοση οπότε ήταν αρκετά εύκολο να αρχίσω μουσική. Όταν ήμουν πέντε ετών με ρώτησαν οι γονείς μου εάν ήθελα να αρχίσω βιολί και τελείως αυθόρμητα απάντησα ναι. Το γιατί το επέλεξα δεν το γνωρίζω σε αυτή την τόσο μικρή ηλικία, ίσως νόμιζα πως ήταν μια αφορμή για παιχνίδι στο μυαλό μου. Το γιατί συνέχισα και δεν σταμάτησα, ήταν και το πιο σημαντικό νομίζω.

Στιχουργός, συνθέτης ή ερμηνευτής;

Δυσκολεύομαι να διαλέξω κάποια ιδιότητα, καθώς βλέπω τη μουσική και την τέχνη γενικότερα σαν μια ανάγκη που καταλήγει στη δημιουργία και την έκφραση. Η καθημερινότητα μου εμπεριέχει τη μουσική μελέτη σε ένα ευρύτερο φάσμα, ξεκινώντας από το βιολί και το τραγούδι καταλήγοντας και σε άλλες μορφές τέχνες.

Ποια είναι η σχέση σας με την παραδοσιακή μουσική;

Η Παραδοσιακή μουσική αποτελεί ένα δώρο προς τις επόμενες γενιές και είναι αξιοθαύμαστο πως μέσα στη πορεία των χρόνων σμιλεύτηκε και έφτασε στα αυτιά μας. Μέχρι αρκετά μεγάλη ηλικία δεν τη γνώριζα καλά, μεγαλώνοντας όμως άρχισα να ανακαλύπτω καλύτερα τη δημοτική μουσική. Βρίσκω θαυμαστό το γεγονός ότι οι άνθρωποι τότε γεννούσαν τραγούδια και εξέφραζαν αυτό που ήθελαν, το τραγουδούσαν χωρίς να σκέφτονται κάτι άλλο εκτός από το αίσθημά τους. Τραγουδούσαν το πόνο τους, τα βάσανά τους κι αυτό αποτελεί μια πρωτογενή μορφή έκφρασης. Θεωρώ πως είναι η πιο αγνή και καθαρή μορφή τραγουδοποιίας.

Στον δίσκο σας έχετε συμπεριλάβει και το τραγούδι «Σαν τον μετανάστη». Παρότι η επιλογή έγινε σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Μελωδία», τι είναι αυτό που σας ελκύει στο συγκεκριμένο κομμάτι;

Υπάρχει στο κομμάτι μια μουσική πολύ οικεία για μένα, μια μελωδική γραμμή που γνωρίζω από πολύ παλιά και έχει «καθίσει» μέσα μου. Θέλω να πω πως ήταν γνωστό το τραγούδι δεν το ανακάλυψα λόγω της διασκευής. Η πρόκληση ήταν να το προσεγγίσω με έναν διαφορετικό τρόπο, με μια άλλη ενορχήστρωση η οποία θα ήταν κοντά στον δικό μου μουσικό κόσμο. Οι στίχοι με αφορούν πολύ, όχι μόνο λόγω του γνωστού θλιβερού ζητήματος που αφορά στην εποχή μας, αλλά και λόγω μια δικής μου προσέγγισης ίσως πιο αλληγορικής. Θεωρώ πως όλοι μας έχουμε υπάρξει «ξένοι» κάπου κάποτε στη ζωή μας, έχουμε βρεθεί σε περιβάλλοντα που προσπαθούσαμε να ενταχθούμε και να νιώσουμε άνετα κι εκεί έπρεπε να προσπαθήσουμε ώστε να είμαστε ψυχικά υγιείς και αληθινοί. Αλλά και για όλους τους «μετανάστες» που κρύβουμε μέσα μας και πρέπει να περιθάλψουμε, δίνοντάς τους φροντίδα και αγάπη.

labouras 2

Υδρόγειος
Ερμηνεία: Παναγιώτης Λάμπουρας
Μαζί του οι μουσικοί:
Άλκης Δήμος: ούτι, ηλεκτρική κιθάρα
Στέλιος Φραγκούς: πλήκτρα
Αντώνης Τσιάπαλης: ηλεκτρικό μπάσο
ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου: 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Προπώληση : 10€ μέχρι και τις 17/1/2019
Την ημέρα της συναυλίας 13€
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
Public: σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας (tickets.public.gr)
TicketServices | τηλ. στο 210 72 34 567 και μέσω της ιστοσελίδας www.ticketservices.gr