Νίκος Σιακούφης: Η στιγμή της έμπνευσης είναι ίσως η πιο μαγική στιγμή - Free Sunday
Νίκος Σιακούφης: Η στιγμή της έμπνευσης είναι ίσως η πιο μαγική στιγμή

Νίκος Σιακούφης: Η στιγμή της έμπνευσης είναι ίσως η πιο μαγική στιγμή

Ο τραγουδοποιός Νίκος Σιακούφης έχοντας στις αποσκευές του τρία άλμπουμ, θα εμφανιστεί σήμερα Σάββατο 4 Μαΐου στη σκηνή του «Level 69» στο Μοσχάτο.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του με τίτλο «Βήματα στο χιόνι», για τον οποίο μίλησε στο Fressunday.gr λίγο πριν το live.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με την μουσική.

Με τη μουσική ασχολήθηκα εντατικά στα φοιτητικά μου χρόνια, στην αρχή για τον απλό λόγο ότι κάποιος έπρεπε να τραγουδάει και να παίζει στην παρέα μουσική και αργότερα έγινε επάγγελμα που κράτησε για πολύ καιρό. Με την μουσική δημιουργία δισκογραφικά, μετράω περίπου μια δεκαετία, έχοντας τρία άλμπουμ στην κυκλοφορία και πολλές ιδέες στο συρτάρι μου.

Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε ο τρίτος σας δίσκος. Σε τι διαφοροποιείται από τους προηγούμενους;

Η ουσιαστική διαφορά είναι στο ηχόχρωμα. Ένας μοντέρνος ροκ ήχος με τη συνοδεία κάποιων φυσικών οργάνων, παραδοσιακών, κλασσικών και λαϊκών. Τα «Βήματα στο χιόνι» είναι η τρίτη μου προσωπική δουλειά μετά τα «Χάρτινα τρένα» το 2012 και το «Ταξίδι σε φόντο μπλε» το 2014. Περιλαμβάνει δέκα κομμάτια σε εναλλακτικό ροκ ύφος που προσπαθεί να κινηθεί κυρίως σε πρότυπα του δυτικού μουσικού κόσμου. Τα περισσότερα κομμάτια είναι γραμμένα εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω πως αν δεν τα ηχογραφούσα τη δεδομένη χρονική στιγμή θα έμεναν στο συρτάρι. Ήταν οι εμπειρίες και οι γεύσεις μιας πολύ σύντομης διαδρομής γύρω στο 2000 που άφησαν έντονα τα σημάδια τους πάνω μου. Όλα αυτά λοιπόν, κατάφερα να τα συνδυάσω με δύο νέα τραγούδια, ένα είναι το ομότιτλο, που ένιωσα ότι μπορούν να πορευτούν παρέα στο δίσκο αυτό. Ορισμένα από αυτά, ακούγονται με έντονο το αίσθημα του ενθουσιασμού και κάποια άλλα της νοσταλγίας, ενώ μερικά άλλα της ανησυχίας για κάποια πολύ ευαίσθητα κομμάτια της σύγχρονης ζωής. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Ιωάννινα και κυκλοφόρησε από την Noisyland Label πριν από λίγους μήνες με παραγωγό τον Πάνο Παπακώστα.

Γιατί «βήματα στο χιόνι»;

Το ομότιτλο κομμάτι που είναι γραμμένο για το γιο μου Δημήτρη και αποτελεί ίσως μια από τις πιο εμπνευσμένες μου στιγμές, νομίζω πως χαρακτηρίζει όλο το άλμπουμ και το σημαδεύει με μια βαρύτητα που αναλογεί σε κάτι τόσο σημαντικό όσο το να μπορείς να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί σήμερα σ' αυτόν τον δύσκολο κόσμο

Είστε και τραγουδοποιός και ερμηνευτής. Ποιον από τους δύο ρόλους προτιμάτε περισσότερο;

Αυτό από το οποίο αντλώ τη δύναμη να υπάρξω σαν καλλιτέχνης είναι η δημιουργία. Αυτή η στιγμή της έμπνευσης όταν έρχεται είναι ίσως η πιο μαγική στιγμή, αυτή που μπορεί να με περάσει σε μια άλλη διάσταση. Η ερμηνεία είναι απλά η επαφή με τον έξω κόσμο, ο τρόπος να σε καταλάβουν. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στα δύο, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Τι τραγούδια θα ακούσουμε στο «Level 69»;

Στη σκηνή του Level 69, θα ακούσουμε τραγούδια από τις τρεις προσωπικές μου δουλειές καθώς και ελληνικές και ξένες διασκευές. Ένα πάντρεμα της μουσικής στον δικό μου ήχο που ξεκινάει από τη δεκαετία του '70 και φτάνει στο παρόν.

Ποιο όνειρό σας θέλετε να εκπληρώσετε μέσα από το τραγούδι;

Νομίζω πως πλέον δεν έχω όνειρα μέσα από το τραγούδι. Τα όνειρά μου ήταν το τραγούδι και το έχω κάνει πραγματικότητα από τη μέρα που κατάφερα να φτιάξω κάτι δικό μου και να το βγάλω προς τα έξω. Από 'κει και πέρα ζω μέσα στα όνειρά μου, κλαίω, γελάω, υπάρχω σε ένα παράλληλο σύμπαν που με συνδέει με το ιδανικό, το δικό μου ιδανικό, το μπλε, αυτό που έγραψα στο δεύτερο δίσκο μου αλλά μάλλον πολύ λίγοι το κατάλαβαν.

siakoufis 2

Σάββατο 4 Μαΐου
LEVEL 69
Σολωμού 69, Μοσχάτο
Ώρα έναρξης: 22.00