Γιώργος Παπαγεωργίου: «Νιώθω ότι η γενιά μου θα φέρει σπουδαίες αλλαγές» - Free Sunday
Γιώργος Παπαγεωργίου: «Νιώθω ότι η γενιά μου θα φέρει σπουδαίες αλλαγές»

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Νιώθω ότι η γενιά μου θα φέρει σπουδαίες αλλαγές»

Έχοντας στον ρόλο του frontman τον Γιώργο Παπαγεωργίου, οι Polkar, η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει με φόρα, έχοντας μαζέψει ενέργεια μεγατόνων, για να παρουσιάσει αγαπημένα δικά της τραγούδια και covers που έχουν ταυτιστεί με τον ήχο της στην επτάχρονη διαδρομή της, στην ταράτσα του «Gazarte» την Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Χαρακτηρίζετε τη μουσική σας ως «πανηγυρτζίδικη balkan». Αισθάνεστε περισσότερο Βαλκάνιος, Μεσόγειος ή Ευρωπαίος (όχι μόνο μουσικά);

Αισθάνομαι σαν Βαλκάνιος που, όταν προσπαθεί να λειτουργήσει σαν Ευρωπαίος, κοροϊδεύει τον εαυτό του. Η Μεσόγειος είναι μέσα μας, ό,τι και να κάνω στη ζωή μου νομίζω ότι θα επιστρέφω στη θάλασσα. Από εκεί και πέρα, νιώθω ότι η γενιά μου θα φέρει σπουδαίες αλλαγές. Όχι μόνο σε επίπεδο πολιτισμού, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής παιδείας. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε η γενιά της κρίσης. Μεγαλώνουμε με το αίσθημα ότι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

Η μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης ήταν πάντα τολμηρή και είχε να προτείνει καινούργια πράγματα. Και εσείς ξεκινήσατε από εκεί. Ξέρω πως τα «what if» δεν είναι δόκιμα ερωτήματα, ωστόσο θα τολμήσω την ερώτηση. Θα υπήρχαν οι Polkar, αν η αρχή σάς έβρισκε στην Αθήνα;

Νομίζω πως όχι. Έχετε πολύ δίκιο σε ό,τι αφορά τη μουσική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Μεγαλώνοντας εκεί, θυμάμαι τα εφηβικά μου χρόνια γεμάτα μουσική, έπαιζα σε διάφορες μπάντες και, όποτε είχα ελεύθερο χρόνο, θα με έβρισκες σε ένα προβάδικο να παίζω και να τραγουδάω. Όλη μας η μέρα ήταν γεμάτη μουσική, οι παρέες μας, θυμάμαι καβγαδίζαμε, αγαπιόμασταν, ονειρευόμασταν γύρω από τη μουσική. Όταν αποφάσισα να σχηματίσω τους Polkar, βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη για μια παράσταση και εν μέσω καλοκαιριού αρχίσαμε τις πρόβες και τα live. Έχει κάτι αυτή η πόλη, δεν ξέρω πώς εξηγείται, αλλά ο ήχος μας δεν θα ήταν ο ίδιος αν οι μουσικοί ήταν από αλλού.

Όταν σχεδιάζετε τη μουσική σας παράσταση και χρειάζεται να επιλέξετε τραγούδια που δεν είναι δικά σας, με ποιο κριτήριο το κάνετε; Και ποιο δεν λείπει από τα live σας;

Μας ενδιαφέρει να υπάρχει πάντα η έννοια του γλεντιού. Είτε ένα κομμάτι είναι ήσυχο, είτε άγριο, είτε ξεσηκωτικό. Για εμάς στήνουμε πρώτα το γλέντι και στη συνέχεια για τον κόσμο. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η σοβαροφάνεια. Γι’ αυτό και δεν λείπουν ποτέ ο Μπίγαλης, ο Χατζιδάκις, ο Harry Belafonte και ο Παπάζογλου, ταυτόχρονα.

Στην COVID εποχή που ζούμε, ποιο τραγούδι έχετε σιγοτραγουδήσει περισσότερες φορές μόνος, σπίτι σας;

Το «Είναι η ζωή μου σκατά».

Δέχεστε και ανεμβολίαστους στο «Gazarte»; Ποια η γνώμη σας για τους διαχωρισμούς;

Αυτό αφορά την πολιτική του μαγαζιού. Είναι κάτι πολύ καινούργιο και, από όσο ξέρω, οι αποφάσεις παίρνονται από μέρα σε μέρα. Αν με ρωτάς προσωπικά, έχω κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Έχω εμπιστοσύνη στην επιστήμη και δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας.

Οι θεατές θα μπορούν τελικά να χορέψουν; Τι ισχύει; Και πώς μπορείς να περιορίσεις κάποιον σε ένα live από το να μην χορέψει;

Είτε μπορούν είτε όχι, θα χορέψω εγώ γι’ αυτούς.

Τι περιλαμβάνετε στα καλοκαιρινά καλλιτεχνικά (και μη) σχέδιά σας;

Θα γίνει μια μικρή περιοδεία του «Αρίστου» σε επιλεγμένα θέατρα ανά την Ελλάδα, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες και Αθήνα. Παράλληλα, έχω ξεκινήσει γυρίσματα για τη νέα σειρά του Γρήγορη Καραντινάκη «Σκοτεινή Θάλασσα», που θα είναι μια σειρά μυστηρίου από το Mega.

INFO

Οι Polkar στην ταράτσα του «Gazarte»

Παρασκευή 16 Ιουλίου

«Αθηναϊκό μαύρισμα»

Αριθμημένες θέσεις 12€

Free Seating 10€

*Τα εισιτήρια είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνουν ποτό

https://www.gazarte.gr/events/rsn-bnc-2/