SNFestival: τι θα δούμε την 5η μέρα - Free Sunday
SNFestival: τι θα δούμε την 5η μέρα

SNFestival: τι θα δούμε την 5η μέρα

Ο καλλιτέχνης-ακτιβιστής, Saul Williams, έρχεται στη σκηνή του Ξέφωτου για να εμπλέξει και να προβληματίσει το κοινό, με την πιο πρόσφατη δημιουργία του με τίτλο MartyrLoserKing. Η καλλιτεχνική ταυτότητα του Williams περιλαμβάνει τις ιδιότητες του ράπερ, τραγουδιστή και συνθέτη, μουσικού, ποιητή, συγγραφέα και ηθοποιού, στο βάθος όμως παραμένει ποιητής. Ντύνει τις ηχογραφήσεις του με μεταφορική γλώσσα και θίγει σημαντικά ζητήματα, αναμειγνύοντας ποίηση και στοιχεία εναλλακτικής hip hop. Το MartyrLoserKingαποτελεί το έκτο του άλμπουμ. Πρόκειται για ένα project πολυμέσων, το οποίο θίγει τον ψηφιακό διάλογο μεταξύ αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου και τους ήχους που τους ενώνουν, μέσω του πρωταγωνιστή της καλλιτεχνικής αφήγησης, έναν χάκερ με το κωδικό όνομα mrtyr_lsr_kng.

Ο κλασικός και ο σύγχρονος χορός αλληλοεπιδρούν στην υδάτινη σκηνή του Καναλιού στην διττή παράσταση, DÉS/ÉQUILIBRE/S, υπό την καθοδήγηση του χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, όπου μοιράζει τη σκηνή στην πειθαρχία και την αυστηρή δομή των χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην σωματικότητα, τον αντικομφορμισμό και την ελευθερία των χορευτών σύγχρονου χορού από την ελεύθερη σκηνή, διατηρώντας ως κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον χορό.

Η ομάδα Θέατρο του Πολέμου (Theater of War) μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στην παράσταση Η Αντιγόνη στο Φέργκιουσον τοποθετώντας τα διαχρονικά ερωτήματα και διλήμματα του πρωτότυπου έργου στη σημερινή πραγματικότητα. Στην Αντιγόνη, ο ομώνυμος χαρακτήρας δεν μπορούσε να θάψει τον νεκρό Πολυνείκη. Στο Ferguson των ΗΠΑ το 2014, ο Michael Brown, αφού πυροβολήθηκε από την αστυνομία, έμεινε να κείτεται νεκρός στον δρόμο επί ώρες. Το έργο Η Αντιγόνη του Φέργκιουσον, πραγματεύεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας και τον φυλετικό ρατσισμό και, μέσω του προσώπου της Αντιγόνης του Σοφοκλή, επιχειρεί να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ της ισχύος του νόμου και της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τον  συμβιβασμό. Στην παράσταση, μια ομάδα καταξιωμένων Αμερικανών ηθοποιών παρουσιάζει δραματοποιημένες απαγγελίες σκηνών της Αντιγόνης, ενώ ο χορός αποτελείται από εν ενεργεία ή βετεράνους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Η φινλανδική Mieskuoro Huutajat (Χορωδία των Ανδρών που Ουρλιάζουν), στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικών δρώμενων και περφόρμανς ‘Only Connect’, παρουσιάζει στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ μια περφόρμανς, με αποσπάσματα από ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά κείμενα, αποσυναρμολογημένα και επαναδομημένα σε νέα μορφή, που θα «φωναχτούν» με τρόπους που αποτυπώνουν το ιδιότυπο χιούμορ των καλλιτεχνών και τoν προκλητικό τους στοχασμό πάνω σε θέματα δημοκρατίας και συμμετοχής.

Ο μάγος Mark Mitton και ο κωμικός Λάμπρος Φισφής μας καλούν στο Circus Cosmos να ταξιδέψουμε  στον κόσμο των τρικ και της παραπλάνησης με ακροβατικά, ζογκλερικά, χορό, κωμωδία, μαγικά και άλλα πολλά!

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει για 4η μέρα στο προγράμματος, με μια εκδήλωση λόγου για τον δοκιμιογράφο και ποιητήΔημήτριο Καπετανάκη με τίτλο Ο Δημήτριος Καπετανάκης αναγνώστης και οι αναγνώστες του Καπετανάκη, με απαγγελία της ηθοποιού Κατερίνας Διδασκάλου.

Πριν από τις εκδηλώσεις η Kafka (Κατερίνα Καφεντζή) θα υποδεχθεί στο The Rehearsal Room τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας του Θεάτρου του Πολέμου, Bryan Doerries, και τον ράπερ Saul Williams, σε απρόβλεπτες συνομιλίες μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια: Καγιάκ στο Κανάλι, Αναρρίχηση, CapoeiraKindergartenPark Gamesτο διαδραστικό εργαστήριο Body Music, ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με το Τουρνουά Ευστοχίας.

Η παράσταση της ομάδας STREB EXTREME ACTION συμμετέχει για τέταρτη ημέρα στο πρόγραμμα, και το διαδραστικό show Circus Outdoors μας επιφυλάσσει και πάλι εκπλήξεις σε πολλαπλά σημεία του ΚΠΙΣΝ! Παράλληλα και καθόλη τη διάρκεια του SNFestival, συνεχίζεται η έκθεση αρχιτεκτονικής «Piece by Piece - Renzo Piano Building Workshop».

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις