Σαλίνα Γαβαλά: «Η ευτυχία είναι στις στιγμές» - Free Sunday
Σαλίνα Γαβαλά: «Η ευτυχία είναι στις στιγμές»

Σαλίνα Γαβαλά: «Η ευτυχία είναι στις στιγμές»

Το «Όνειρα Γλυκά» της Σαλίνας Γαβαλά, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο. Η συγγραφέας πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελπίδα σε μια παράσταση που μοιάζει με ψυχοθεραπεία.

Μιλήστε μας για την παράσταση...

Το «Όνειρα Γλυκά» είναι μουσικοθεατρική παράσταση στην οποία το θεατρικό κείμενο ενώνεται με γνωστά ελληνικά τραγούδια που λειτουργούν άλλες φορές ως μονόλογοι και άλλες ως διάλογοι μεταξύ των ηρωίδων. Με αφορμή μια μετακόμιση μια γυναίκα, γύρω στα τριάντα, κάνει τον απολογισμό της ζωής της. Μετράει τα όνειρα, τους έρωτες, τα λάθη της. Οι αναμνήσεις της ξαναζωντανεύουν. Σε όλη αυτή την αναδρομή και τον προβληματισμό για το πού πάει η ζωή της συνομιλεί (με κείμενα αλλά και με τραγούδια) με μια μεγαλύτερη γυναίκα, τον φανταστικό μελλοντικό εαυτό της, ο οποίος την έχει επισκεφτεί για να τη βοηθήσει να δει θετικά τα πράγματα και να την καθησυχάσει πως όλα θα πάνε καλά, φτάνει να αγαπήσει ξανά τον εαυτό της, να συμφιλιωθεί μαζί του, να συγχωρέσει τα όποια λάθη της και να αρχίσει να βλέπει πιο αισιόδοξα τα πράγματα. Λίγο πριν τελειώσει τη μετακόμιση, ανακαλύπτει ένα γράμμα που είχε γράψει μικρή στο μάθημα της έκθεσης, με παραλήπτη τον μελλοντικό εαυτό της, το οποίο έρχεται να δώσει ένα μάθημα ζωής και αισιοδοξίας στην ηρωίδα, αλλά και σε καθέναν από εμάς. Είναι μια παράσταση στην οποία καθένας βρίσκει κομμάτια του εαυτού του. Όλοι μοιραζόμαστε τους ίδιους φόβους, τις ίδιες αγωνίες και απογοητεύσεις. Τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, οι έρωτες που μας απογοήτευσαν, αυτοί που μας πλήγωσαν, αυτοί που πληγώσαμε. Το κείμενο περιγράφει στιγμές και καταστάσεις που όλοι έχουμε ζήσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και δένεται με γνωστά τραγούδια που έχουν σημαδέψει αυτές τις στιγμές μας.

Όταν γράψατε το έργο, τι είχατε στο μυαλό σας;

Το κείμενο το έγραψα σε μια φάση της ζωής μου που ένιωθα πως πρέπει να ξαναβρώ τον εαυτό μου και να δω τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Ήταν μια ανάγκη εσωτερική να συμφιλιωθώ κι εγώ με το παρελθόν μου και να αγκαλιάσω το παρόν, να συνειδητοποιήσω πως η ευτυχία είναι στις στιγμές. Γιατί αφήνουμε τα χρόνια να περνάνε περιμένοντας κάτι για να γίνουμε ευτυχισμένοι, ενώ η ευτυχία είναι στα απλά πράγματα και, όπως λέει και σε ένα σημείο του έργου, «ο χρόνος σού υπόσχεται, η στιγμή σ’ το δίνει». Έτσι κι εγώ με αυτό το έργο έμαθα να αγαπάω τις στιγμές, να ζω το τώρα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Ελπίδα;

Η Ελπίδα ήταν ιδέα του σκηνοθέτη μας, του Αντώνη Λουδάρου, και ήταν λες κι ο ρόλος αυτός γράφτηκε ειδικά γι’ αυτήν. Η παρουσία της Ελπίδας λειτουργεί καταλυτικά. Ως τραγουδίστρια δεν χρειάζεται συστάσεις, ως ηθοποιός πρώτη φορά δοκιμάζεται και έχει μια αμεσότητα που σε συγκινεί. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτή τη συνεργασία και ειδικά για το γεγονός ότι έχει αγαπήσει το κείμενο και τη δουλειά αυτήν. Σε κάθε παράσταση συγκινούμαστε κι εμείς όσο και οι θεατές. Είναι ένα ταξίδι κάθε φορά.

elpida salina min

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντώνης Λουδάρος. «Στάθηκε» στα ίδια θέματα που εσείς ως συγγραφέας επιθυμούσατε;

Η σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου έχει καταφέρει με μαγικό τρόπο και υπέροχη ατμόσφαιρα να ξυπνήσει όλα τα συναισθήματα που ήθελα. Έχει δώσει σάρκα στο κείμενο, που ήταν γεμάτο ψυχή, αλλά ήταν και λίγο αέρινο. Κατάφερε να διατηρήσει το ονειρικό και ποιητικό του ύφος, κάνοντάς το ταυτόχρονα και γήινο. Επίσης, μας βοήθησε παρά πολύ και υποκριτικά, αφού, ως ηθοποιός που είναι, ξέρει ακριβώς τι να σου πει για να σε ξεκλειδώσει. Και έκανε και τη σκηνοθεσία στα υπέροχα βίντεο που ζωντανεύουν ως προβολές πάνω στις κούτες και στα οποία εμφανίζεται ο Δημήτρης Ίσαρης, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή.

Περιγράψτε μας το τραγουδιστικό μέρος της παράστασης. Τι εξυπηρετεί;

Τα τραγούδια λειτουργούν άλλες φορές σαν μονόλογοι και άλλες σαν διάλογοι. Μπλέκονται με το κείμενο, εξελίσσουν την ιστορία. Όλα αυτά τα τραγούδια μάς ταξιδεύουν στις αναμνήσεις της πρωταγωνίστριας: στα παιδικά χρόνια, στην εφηβεία, στα πάρτι γενεθλίων, στον πρώτο έρωτα, στον πρώτο χωρισμό. Είναι γνωστά και αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, πολύ θεατρικά και ερμηνευτικά, όπως «Με τα μάτια κλειστά», «Πανσέληνος», «Μαμά γερνάω», «Εγώ μιλάω για δύναμη», «Δυο μέρες μόνο» κ.ά. Τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η Ελπίδα, όπως τα «Χάσαμε», «Αντίο», «Ντισκοτέκ», «Στιγμές», αλλά και το τελευταίο μου single «Ο Άνθρωπος». Έκπληξη αποτελεί επίσης η διασκευή του «City of Stars» από την ταινία «La La Land» που έχει γίνει ειδικά για την παράσταση και η ελληνική απόδοση των στίχων είναι της Ρεβέκκας Ρούσση. Τέλος, να αναφέρω ότι στη σκηνή έχουμε μαζί μας ζωντανή ορχήστρα. Τον Γιώργο Τσολάκο στο πιάνο, τον Αχιλλέα Διαμαντή στην κιθάρα, τον Μιχάλη Κεχαγιά στο μπάσο και τον Δημήτρη Χωριανόπουλο στα κρουστά.

INFO

«Όνειρα Γλυκά»

Της Σαλίνας Γαβαλά

Πρωταγωνιστούν και τραγουδούν: Ελπίδα, Σαλίνα Γαβαλά

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Τσολάκος (πιάνο), Αχιλλέας Διαμαντής (κιθάρα), Μιχάλης Κεχαγιάς (μπάσο), Δημήτρης Χωριανόπουλος (κρουστά)

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι