Γιώργος Βορέας Μελάς: «Οι άνθρωποι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως κάτι το ιδιαίτερο, χάριν εντυπωσιασμού» - Free Sunday
Γιώργος Βορέας Μελάς: «Οι άνθρωποι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως κάτι το ιδιαίτερο, χάριν εντυπωσιασμού»

Γιώργος Βορέας Μελάς: «Οι άνθρωποι προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως κάτι το ιδιαίτερο, χάριν εντυπωσιασμού»

Μια από τις πιο κλασσικές ελληνικές κωμωδίες, η «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, ανεβαίνει στο «Θέατρο της Ημέρας» από την θεατρική ομάδα των AHERUSIA.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Βορέας Μελάς, μίλησε στο Freesunday.gr για την διαχρονικότητα του έργου, τους λόγους που επέλεξε να το μεταφέρει στη σκηνή αλλά και πώς ο ίδιος βρέθηκε από τον χώρο της μουσικής στο θέατρο.

1

Από τον Οκτώβριο, η θεατρική ομάδα των AHERUSIA ανεβάζει την «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη. Για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;

Η "Βεγγέρα", είναι ένα αριστούργημα θεατρικού λόγου, ένα έργο, το οποίο πάντα αγαπούσα για τον απίστευτο ρυθμό του, το πνεύμα του, αλλά και το πόσο επίκαιρο ως έργο παραμένει. Είναι μια κωμική ηθογραφία, που δεν καταφεύγει σε κωμικά τεχνάσματα τύπου επιθεώρησης, αλλά δημιουργεί το γέλιο πηγαία και φυσικά στον θεατή. Θεώρησα λοιπόν, ότι οι απαιτήσεις στην απόδοσή του θα βελτίωναν το επίπεδο της ομάδας. Νομίζω ότι ο στόχος επιτεύχθηκε.

Πώς αποτυπώνετε στη σκηνή τον αθηναϊκό «μικροαστισμό» του περασμένου αιώνα;

Δεν κατέβαλα ιδιαίτερη προσπάθεια στο να φανεί κάτι σαν αυθεντικό, σαν εποχής. Απλά δούλεψα με τον κάθε ηθοποιό μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να ένα κομμάτι του χαρακτήρα ή της συμπεριφοράς του να καλλιεργηθεί αντίστοιχα, ώστε να πλάσει τον ρόλο που υποδύεται αυθεντικότερο. Δεν απέχουμε πολύ από εκείνα τα χρόνια πιστέψτε με, δεν έχουμε αλλάξει και πολλά. Από την άλλη δεν ακολουθήθηκε και κάποια μοντέρνα ενδυματολογική, σκηνογραφική προσέγγιση. Αναζητήσαμε λύσεις εποχής, χωρίς να αναλωθούμε μόνο εκεί. Επίσης νομίζω ότι η προσθήκη ερμηνείας τραγουδιών αθηναϊκής καντάδας στην αρχή του έργου «ταξιδεύει» εύκολα τον θεατή στην όλη ατμόσφαιρα.

Θεωρείτε ότι το κείμενο είναι καθρέφτης του σήμερα;

Δυστυχώς, νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Πάντα οι άνθρωποι προσπαθούν να "μεγαλοπιαστούν", να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως κάτι το ιδιαίτερο, χάριν εντυπωσιασμού. Τότε το πράγμα είχε να κάνει με κινήσεις εντυπωσιασμού, οικονομικής ισχύος και επίδειξης γνώσεων. Τώρα ο στίβος έχει μεταφερθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ο κάθε ένας προσπαθεί να μας αφηγηθεί, την δική του «σημαντική» ιστορία.
Θα μας πείτε λίγα λόγια για την θεατρική ομάδα; Σε τι διαφοροποιείται από το συγκρότημα;

Η θεατρική ομάδα αποτελεί μέρος της ευρύτερης καλλιτεχνικής κολεκτίβας των Aherusia.Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει σκηνικά την μεταφορά του δίσκου μας «Prometheus~Seven Principles On How To Be Invincible» στο θέατρο. Αμέσως, μουσικοί και ηθοποιοί γίναμε ένα και συνεχίζουμε στην πολύπλευρη καλλιτεχνική μας εκδήλωση μαζί. Πέρα από τα θεατρικά, όπου μέλη του συγκροτήματος παίζουν ζωντανά την μουσική, οι ηθοποιοί λειτουργούν ως χορωδία στις συναυλίες της μπάντας κτλ.

Ποια ανάγκη σας ώθησε να στραφείτε στο χώρο του θεάτρου;

Η αγάπη για το θέατρο φυσικά. Πάντα ήθελα να εκφραστώ και μέσα από αυτό, μα δεν ένιωθα έτοιμος να προσπαθήσω.

Σκηνοθέτης, συγγραφέας ή μουσικός;

Ένας ελεύθερος άνθρωπος που αγαπάει την Τέχνη, θα ήθελα να λέω... Ένας ελεύθερος άνθρωπος, που τολμά να εκφράζεται...

banner

Η Βεγγέρα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βορέας Μελάς
Παίζουν: Θεόφιλος Βλάχος, Γεωργία Σπανογιάννη, Μελίνα Μαστραντώνη, Γιούλη Παπανελοπούλου, Joanne David, Μαρία Ιωάννου, Δημήτρης Χαραμής, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Βίκυ Δρίβα, Πάνος Νίκιας.
Παραστάσεις: Κυριακή στις 21:00 έως 30 Δεκεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος:12 ευρώ
Φοιτητικό-Ανέργων:8 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-tis-imeras/veggera/
«Θέατρο της Ημέρας»
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, (Μετρό Πανόρμου)
Τηλέφωνο: 2106929090, 2106995777