Αχιλλέας Αναγνώστου: «Ο Δον Κιχώτης μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ονειρευόμαστε» - Free Sunday
Αχιλλέας Αναγνώστου: «Ο Δον Κιχώτης μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ονειρευόμαστε»

Αχιλλέας Αναγνώστου: «Ο Δον Κιχώτης μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ονειρευόμαστε»

Ο «Δον Κιχώτης», του Μιγκέλ Θερβάντες επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή, από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση. Στο θέατρο «Άλφα – Ιδέα» πέντε ηθοποιοί ζωντανεύουν τις συναρπαστικές περιπέτειες του ονειροπόλου ιδαλγού. Ο Αχιλλέας Αναγνώστου, ένας εκ των πρωταγωνιστών και ιδρυτικό μέλος της ομάδας, μίλησε στο Freesuday.gr για την παράσταση και για έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

anagnostou 2

Δον Κιχώτης για δεύτερη σεζόν. Τι «εισπράξατε» την περασμένη χρονιά;

Ξεκινώντας την εργασία πάνω στον Δον Κιχώτη ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν όγκο πληροφοριών. Χρειάστηκε να δουλέψουμε πολλούς μήνες για να ξεδιαλύνουμε το υλικό και να πάρει η παράσταση την τελική της μορφή. Ομολογώ ότι είχαμε πολύ αγωνία. Αφού όμως έκλεισε ο κύκλος των παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αισθανθήκαμε μεγάλη ικανοποίηση κυρίως από την ανταπόκριση του κόσμου. Επιστρέφουμε για δεύτερη χρονιά με πολύ χαρά και αισθανόμαστε ότι αυτό το χρονικό διάστημα λειτούργησε καταλυτικά στο να ωριμάσει η παράσταση και αναδειχθεί περισσότερο το νόημα του έργου.

Τι σας ενέπνευσε στη φιγούρα του «Δον Κιχώτη»;

Ο σενιόρ Κιχάνα, ένας ιδαλγός από τη Μάντσα, δημιουργεί τον Δον Κιχώτη και καβαλά τον Ροσινάντε για να ασκήσει το ευγενές επάγγελμα του περιπλανώμενου ιππότη. Αυτό που με γοήτευσε στον Δον Κιχώτη ήταν τα ιδανικά για τα οποία ήταν διατεθειμένος να αναμετρηθεί με τον κόσμο αλλά και το πόσο μακριά έφτανε για να τα υπερασπιστεί. Κυρίως όμως με εμπνέει αυτή η πρώτη ανάγκη του σενιόρ Κιχάνα να κάνει την υπέρβαση, μια ανάγκη που πιστεύω υπάρχει μέσα σε όλους μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και αποτελεί το σημείο που το έργο του Θερβάντες μας ακουμπά.

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τον ήρωα που ενσαρκώνετε;

Ο Δον Κιχώτης είναι ένας ονειροπόλος με υψηλά ιδανικά. Είναι νάρκισσος. Είναι μια κωμικοτραγική φιγούρα. Είναι ένας επαναστάτης που τολμάει να δράσει με τον πιο αλλοπρόσαλλο τρόπο υπερασπιζόμενος τα πιστεύω του και παρόλο που γίνεται συχνά αντικείμενο χλευασμού, δεν είναι λίγες οι φορές που εμπνέει τον σεβασμό με τη λογική του, όπως θα έκανε κάποιος με καλλιέργεια και πνευματικότητα.

Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα. Πόσο απαραίτητοι είναι ο ένας για τον άλλο;

Ο Δον Κιχώτης και ο Σάτσο Πάντσα είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ο ένας χωρίς τον άλλον. Ο Δον Κιχώτης άλλωστε ξεκίνησε πρώτα μόνος του προς αναζήτηση της περιπέτειας αλλά σύντομα επέστρεψε γιατί χρειαζόταν τον Σάντσο. Ο Σάντσο ακολουθεί τον Δον Κιχώτη από συμφέρον ελπίζοντας να κερδίσει κάποιο νησάκι για τις υπηρεσίες του. Τον πιστεύει. Υπάρχει αληθινή αγάπη μεταξύ των δύο και σε όλη την πορεία του έργου βλέπουμε ότι ο ένας αποζητά και έχει ανάγκη τον άλλον.

Η «Εταιρεία Θεάτρου Θέση» έκλεισε τρία χρόνια. Είναι εύκολο ή δύσκολο για έναν ηθοποιό να είναι μέλος μιας ομάδας;

Είναι και τα δύο. Είναι ευκολία και απόλαυση να συνεργάζεσαι με ανθρώπους με τους οποίους έχεις κοινή αισθητική και έχεις αναπτύξει έναν κοινό κώδικα. Από ένα σημείο και μετά γίνεται σαν ένα είδος συγγένειας. Από την άλλη, το να κρατάει μια ομάδα στο πέρασμα του χρόνου είναι μια δύσκολη υπόθεση. Θέλει ο καθένας ξεχωριστά να βρίσκει τον λόγο για τον οποίο παραμένει. Από εκεί όμως αντλεί και τη δύναμή της. Το σίγουρο είναι ότι μια ομάδα πρέπει να εξελίσσεται και πιστεύω πως αυτό το έχουμε καταφέρει.

Σήμερα, τι μας διδάσκει ο Δον Κιχώτης;

Ο Δον Κιχώτης σαν χαρακτήρας βρίσκεται στα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Σημασία έχει αυτό που συμβολίζει. Ο δονκιχωτισμός. Η ανάγκη μας να κάνουμε την υπέρβαση, να αμφισβητήσουμε την πραγματικότητα και να τολμήσουμε να ονειρευτούμε. Δεν θα έλεγα ότι μας διδάσκει κάτι ο Δον Κιχώτης αλλά περισσότερο μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ονειρευόμαστε. Κάτι που ξέραμε καλά όσο ήμασταν παιδιά αλλά το ξεχνάμε μεγαλώνοντας.

anagnostou 3

Δον Κιχώτης
Μετάφραση - Διασκευή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση -Ταξιάρχης Χάνος
Σκηνοθεσία: Ταξιάρχης Χάνος
Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου,Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
Θέατρο «Άλφα – Ιδέα», 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρη 51, Αθήνα
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19:00.
Διάρκεια: 90’
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ φοιτητικό - άνω των 65 | 5€ ανέργων-ατέλειες
Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr