Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Η ανθρωπότητα εξελίσσεται με προσωπικότητες που ρισκάρουν - Free Sunday
Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Η ανθρωπότητα εξελίσσεται με προσωπικότητες που ρισκάρουν

Γιάννης Μπισμπικόπουλος: Η ανθρωπότητα εξελίσσεται με προσωπικότητες που ρισκάρουν

Μια παράσταση για έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της ιστορίας ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Πρόκειται για την παράσταση «Τέσλα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γιγιντή, η οποία αναδεικνύει το όραμα και τη ζωή του Σέρβο-Αμερικανού ανθρωπιστή – εφευρέτη Νικολά Τέσλα.

Ο Γιάννης Μπισμπισκόπουλος ένας εκ των πρωταγωνιστών, μίλησε στο freesunday.gr.

NIKOLA TESLA photo by Karol Jarek 14

Πώς μπορεί η ζωή ενός επιστήμονα-εφευρέτη να γίνει αφορμή για θεατρική παράσταση;

Όταν ένας επιστήμονας εκτός από τις εφευρέσεις έχει να επιδείξει έναν ισχυρό χαρακτήρα με την πορεία της ζωής του μέσα από φιλοσοφικές αναζητήσεις, αλλά και πως λειτουργούσε σαν άνθρωπος, είναι φυσικό και επόμενο να σε ιντριγκάρει να ασχοληθείς μαζί του. Ο Ν. Τέσλα υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες και το έργο που άφησε αξίζει να παρασταθεί.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον ρόλο που ενσαρκώνετε;

Ο ρόλος του Ν. Τέσλα είναι μια πρόκληση για μένα καθώς έρχομαι αντιμέτωπος με την ιστορία ενός ιδιόμορφου ανθρώπου. Αρχικά έπρεπε να κατανοήσω πως λειτουργεί ένας ιδιοφυής επιστήμονας, γι’ αυτό μελέτησα τον τρόπο ζωής του. Κατάλαβα ότι ήταν πολύ μοναχικός, εμμονικός με τις εφευρέσεις και το μυαλό του σκεφτόταν ακόμα και όταν κοιμόταν. Προσπάθησα να βρω τι αγαπούσε και φώτισα την πίστη του στο όραμά του υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη και φίλου μου Μιχάλη Γιγιντή.

Πώς προσεγγίζει το κείμενο και κατ’ επέκταση η παράσταση τον Νικολά Τέσλα;

Θεωρώ ότι το κείμενο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ζωής του από την νεαρή του ηλικία μέχρι τα τελευταία του χρόνια. Επίσης αναφέρονται οι σημαντικότερες εφευρέσεις του και μέσα από την μυθοπλασία προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα πιο προσωπικό του κομμάτι. Το έργο είναι εμπλουτισμένο με ποιητικά κομμάτια βασισμένα στην αγάπη που είχε ο ίδιος στον Φάουστ του Γκαίτε.

Τι ακριβώς θα δουν οι θεατές στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης;

Η παράσταση είναι μια σύνθεση του κειμένου με Visuals 3D mapping και ηλεκτρονική μουσική. Ο βιομηχανικός χώρος του μουσείου και τα κοστούμια εποχής θα αποδώσουν την περίοδο που ο Ν. Τέσλα υλοποίησε τα σημαντικότερα επιτεύγματά του.

Στην επιστήμη υπάρχουν άνθρωποι πρωτοπόροι. Στην τέχνη;

Φυσικά υπάρχουν. Κάθε περίοδος της ιστορίας είχε να παρουσιάσει πρωτοπόρους καλλιτέχνες με όραμα και πρόταση. Έτσι εξελίσσεται η ανθρωπότητα. Με προσωπικότητες που ρισκάρουν προσπαθώντας να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γιγιντής
Κείμενο-Δραματουργική Σύνθεση: Μιχάλης Γιγιντής- Αγγελική Πούλου
Ηθοποιοί: Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ιουλία Γεωργίου, Μάνθος Καλαντζής, Γιώργος Τζαβάρας, Χρήστος Γεωργαλής
23 έως 28 Φεβρουαρίου
Διπλές παραστάσεις 23.2, 24.2, 27.2 και 28.2
Παραστάσεις με Ελληνικούς ΤΚΒ υπέρτιτλους:
Βραδινές: 21.00
Ώρες διεξαγωγής παραστάσεων:
Βραδινές - 21.00 Απογευματινές - 19.00
Παλαιοί Φούρνοι
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο (φοιτητές, ΑμεΑ, άνω των 65): 12 €
Προπώληση εισιτηρίων από το δίκτυο της viva.gr/