Ειρήνη Γαντερί: Πάντα τα ιδανικά μας θα συγκρούονται με τις ανθρώπινες αδυναμίες μας - Free Sunday
Ειρήνη Γαντερί: Πάντα τα ιδανικά μας θα συγκρούονται με τις ανθρώπινες αδυναμίες μας

Ειρήνη Γαντερί: Πάντα τα ιδανικά μας θα συγκρούονται με τις ανθρώπινες αδυναμίες μας

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, η παράσταση «Τα Καβουράκια», ανεβαίνει από τις 6 Μαρτίου στο studio Μαυρομιχάλη για επτά παραστάσεις.

Η ομάδα «peach of art», αποτελούμενη από τους αποφοίτους της δραματικής σχολής «Πράξη επτά», με σκηνικό μια ερημική παραλία, ζωντανεύει μια νέα εκδοχή της ιστορίας.

Η Ειρήνη Γαντερί, που έγραψε το κείμενο και σκηνοθέτησε την παράσταση, μίλησε στο freesunday.gr.

ta kavourakia 2

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για «Τα Καβουράκια».

Η πλοκή της παράστασης αφορά μία οικογένεια αρκετά ιδιαίτερη η οποία ζει έξω από την αστική κοινωνία, μακριά από την πόλη και τα καυσαέρια. Ζει σε μια παραλία. Κοντά στη φύση, χειμώνα καλοκαίρι. Εκεί μία μαμά, ένας μπαμπάς και δύο παιδιά έχουν φτιάξει τη δική τους μικρή όαση. Όλα κυλούσαν ήρεμα -ή μάλλον σχετικά ήρεμα- μέχρι εκείνο το μεσημέρι. Εκείνο το μεσημέρι η οικογένεια περίμενε επισκέψεις.

Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Η παράσταση πραγματεύεται την έννοια της ελευθερίας -την ύπαρξη, την ουσία και τα όριά της- μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις και συμβάσεις. Κάτι που με προβληματίζει γενικά είναι το αν σε μία ιδανική κοινωνική κατάσταση, ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι απόλυτα ελεύθερος και ευτυχισμένος ή αν εντέλει αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί γιατί πάντα τα ιδανικά μας θα συγκρούονται με τις ανθρώπινες αδυναμίες μας. Είναι ένα ερώτημα στο οποίο πιστεύω δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση και η θεματική της παράστασης αφορά κυρίως αυτό το ερώτημα.

Πώς ένα τραγούδι μπορεί να μετατραπεί σε κείμενο και κατ’ επέκταση σε θεατρικό έργο;

Νομίζω από ένα τραγούδι κρατάς την κεντρική ιδέα ή κάτι που μπορεί να σε εμπνεύσει και στη συνέχεια δημιουργείς εκ νέου ένα κείμενο. Στη δική μας περίπτωση η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το τραγούδι του Τσιτσάνη. Με την έννοια ότι αφορά το τί συνέβη σε μία οικογένεια μέσα σε μία ημέρα όπως και στο τραγούδι.

ta kavourakia 4

Σκηνοθετικά και σκηνογραφικά πώς ζωντανεύει η ιστορία;

Σκηνοθετικά ζωντανεύει στη σκηνή του Studio Μαυρομιχάλη! Μέσα από τη σκηνογραφία, τους φωτισμούς και τις ερμηνείες των ηθοποιών σιγά σιγά η σκηνή μεταμορφώνεται σε παραλία…

Ανήκετε στην «Peach of art». Μιλήστε μας για την ομάδα σας.

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε πέρυσι όταν ήμασταν στο τελευταίο έτος της δραματικής σχολής. Είμαστε όλοι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «Πράξη Επτά». Συμμετείχαμε πέρυσι στο scratch night του Bob Theatre Festival και μέσα από αυτή την εμπειρία δέσαμε ακόμα περισσότερο σαν ομάδα και αποφασίσαμε το 15λεπτο scratch που είχαμε παρουσιάσει να το συνεχίσουμε και να το κάνουμε ολοκληρωμένη παράσταση.

Πώς λειτουργεί η μεταξύ σας συνεργασία;

Στην ομάδα μας εγώ γράφω και σκηνοθετώ και τα παιδιά ερμηνεύουν. Είναι και οι πέντε υπέροχοι ηθοποιοί! Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου το έγραψα μέσα από τις πρόβες μας και τους ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά τους σε αυτό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της «Peach of art»;

Οι επόμενες παραστάσεις μας!

ta kavourakia 7

«Τα Καβουράκια»
Studio Μαυρομιχάλη
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Ηθοποιοί: Γιάννης Βασιλώττος, Γιώργος Ημέρης, Ίρις Κατσούλα, Ανδριανή Κυλάφη, Βίνα Σέργη
Από τις 6 Μαρτίου & κάθε Τετάρτη στις 18:45 στο studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια παράστασης: 60΄
Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό , 8 ευρώ μειωμένο