Είστε έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα»; - Free Sunday
Είστε έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα»;

Είστε έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα»;

Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου μέρους των «Μαθημάτων Πολέμου», της sold-out παράστασης που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς και ανέβηκε πρόσφατα στην Αίθουσα «Γιεχούντι Μενουχίν» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν ειδικής πρόσκλησης, η Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υποδέχεται, τον Μάιο, το δεύτερο μέρος της πρωτότυπης δραματοποιημένης απόδοσης της Ιστορίας του Θουκυδίδη.

Τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα» παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη μόνο για επτά βραδιές (21:00), την Τρίτη 7, την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9, την Παρασκευή 10, την Κυριακή 12, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14/5 (με αγγλικούς υπέρτιτλους). Τον διακεκριμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη πλαισιώνει ομάδα νέων ηθοποιών. Τη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου, ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο και η δραματουργία είναι του Γιάννη Λιγνάδη. Ιστορικός σύμβουλος, η δρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα» παρουσιάζουν επεισόδια από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία (415-413 π.Χ.), αντλώντας ιστορικό υλικό από το 6ο, το 7ο και μέρος του 8ου βιβλίου της θουκυδίδειας συγγραφής. Τα γεγονότα που ανθολογούνται στη δραματοποιημένη εκδοχή του κειμένου παρακολουθούν τα κύρια σημεία από την πλέον δραματική –για την αθηναϊκή πολιτική– φάση του πολέμου. Από τη μεγαλοϊδεατική φαντασίωση της αθηναϊκής κυριαρχίας στη Δύση και τις περιπετειώδεις τροπές των πολεμικών συγκρούσεων στη Σικελία μέχρι την τελική συντριβή των αθηναϊκών δυνάμεων και την οριστική ματαίωση του επεκτατικού οράματος. Η πολιτική και στρατιωτική «τραγωδία της Αθήνας» έχει ως τραγικό πρόσωπο τον απρόσωπο αθηναϊκό δήμο και την τραγική διάνοιά του, όπως την ενσαρκώνουν τα πρόσωπα των μεγάλων πρωταγωνιστών (πολιτικών - στρατηγών), προπάντων του αμφιλεγόμενου Αλκιβιάδη και του αντιφατικού Νικία. Η σύλληψη του έργου ερείδεται στο νομοτελειακό τριαδικό σχήμα της αρχαίας τραγωδίας, Άτη - Ύβρις - Nέμεσις, προκειμένου να αποδώσει ερμηνευτικά τη μεγάλη «τραγωδία» της Αθήνας στη Σικελία.

Τι να περιμένετε

Ανατριχιαστικά επίκαιρος, ο Θουκυδίδης δεν μιλάει για το σήμερα, αλλά για το αύριο. Κι αναρωτιέται κανείς: είναι αυτή η ανθρώπινη φύση στους αιώνες των αιώνων; Είναι στη φύση μας η απληστία, η μισαλλοδοξία, η προδοσία, η εμφύλια σύρραξη, η κατάχρηση της εξουσίας; Είναι στη φύση της εξουσίας σίγουρα. Και ο Θουκυδίδης, αν και σύγχρονος των γεγονότων που εξιστορεί (ή μήπως εξαιτίας αυτού;), δεν καταγράφει απλώς ιστορικά γεγονότα. Τα αναλύει, επιτρέποντας στον δραματουργό Γιάννη Λιγνάδη και στον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη να δημιουργήσουν μια θεατρική φόρμα που παρασύρει και ανεβάζει παλμούς σαν να παρακολουθούμε χολιγουντιανή κινηματογραφική ταινία, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν σκηνικά. Αλήθεια, πώς το καταφέρνουν; Επιτρέποντας στο κείμενο να ακουστεί, διαλέγοντας ηθοποιούς παθιασμένους και ένα πιάνο, όχι για ιντερμέδιο, αλλά για ένταση και θεατρικότητα.

Η δραματοποίηση του Θουκυδίδη μοιάζει παράτολμη κίνηση στα χαρτιά. Επί σκηνής, είναι μία παράσταση που θα έπρεπε να παίζεται κάθε χρόνο με εντολή των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Παιδείας; Και βέβαια! Εκτός κι αν θεωρείτε πως ο Θουκυδίδης διδάσκεται με γόνιμο τρόπο.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης, πριν από τη μεγάλη επιτυχία, είχε πει στη «Free Sunday»: «Καθ’ ομολογίαν μάλιστα των ίδιων των νέων που τυχαίνει να συναναστρέφομαι (ένας από τους ηθοποιούς μου στην παράσταση είναι μαθητής γυμνασίου!), όχι, δεν διδάσκεται γόνιμα ο Θουκυδίδης. Το σχολείο σήμερα δεν υπηρετεί τη γνώση αλλά την “αρπαχτή” πληροφορία. Τέλος πάντων, είναι μια πικραμένη ιστορία που δεν θα ήθελα να θίξω. Πρέπει, ωστόσο, να απαλλάξω τους εκπαιδευτικούς από την ηθική ευθύνη της ιστορικής (και όχι μόνο) αμορφωσιάς των νέων. Άλλοι ευθύνονται και κάποτε θα έπρεπε να λογοδοτήσουν».

Πριν έρθει αυτή η στιγμή, στο Μέγαρο Μουσικής σας περιμένουν μαθήματα Ιστορίας που θα φωτίσουν τη σκέψη σας.

INFO

«Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα»

Κείμενο, δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης

Μουσική και πιάνο επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Ιστορικός σύμβουλος: δρ. Ανδρονίκη Μακρή

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη

Ηθοποιοί: Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke, Βασίλης Αθανασόπουλος, Εβίτα Ζημάλη, Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 7-10/5 & 12-14/5 στις 21:00

Εισιτήρια: 210 7282333, megaron.gr, https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2232 και σε όλα τα καταστήματα Public

Με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Η παράσταση διαρκεί 100 λεπτά (με το διάλειμμα). Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από τη δρα Ανδρονίκη Μακρή.