Δημήτρης Γεωργαλάς: Με γοητεύει η «αναρχία» του Ευριπίδη - Free Sunday
Δημήτρης Γεωργαλάς: Με γοητεύει η «αναρχία» του Ευριπίδη

Δημήτρης Γεωργαλάς: Με γοητεύει η «αναρχία» του Ευριπίδη

Στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Μπάγκειον», ζωντανεύει εδώ και λίγες ημέρες η «Μήδεια» του Ευριπίδη με την Τζούλη Σούμα στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά και είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος μίλησε στο freesunday.gr.

PHOTO MIDEIA

Από την Χάγη στην Ομόνοια. Γιατί επιλέξατε το «Μπάγκειον»;

Το ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ είναι ένας χώρος που έχει την ομορφιά της φθοράς. είναι ένα φυσικό σκηνικό για έναν «μη τόπο», σαν αυτόν που πιστεύω ότι ταιριάζει για την συγκεκριμένη ανάγνωση της τραγωδίας. Με ενέπνευσε από την πρώτη στιγμή που μπήκα εκεί μέσα και σκέφτηκα ότι είναι ιδανικός για μια «κλειστή» τελετουργία που είναι το πλαίσιο της παράστασής μας.

Τι σας γοητεύει στη Μήδεια;

Η τραγωδία κατά τη γνώμη μου είναι η στιγμή που ο άνθρωπος σπάει το όριο και περνάει στην απέναντι όχθη, γίνεται ήρωας και πληρώνει το τίμημα της πράξης του. Η Μήδεια κάνει μια ακραία πράξη και φορτώνεται το αβάσταχτο βάρος του πένθους συνειδητά. Κάθε τέτοια μορφή που είναι γεμάτη πάθος και αμαρτία, το μόνο που μπορεί να της δώσει μια κάθαρση είναι η ιεροποίηση. Πιστεύω πως ο Ευριπίδης τολμά να καταργήσει την ηθική και να αγιοποιήσει το έγκλημα της Μήδειας ως μια πράξη ανατροπής των κατεστημένων. Με γοητεύει η «αναρχία» αυτού του συγγραφέα ,η ακραία και σκοτεινή του ποίηση και η αμφισβήτηση που δείχνει στις μεγάλες ιδέες.

Πώς προσεγγίζετε τους ρόλους στην παράσταση;

Η μικρή κλίμακα που παίζεται η παράσταση επιτρέπει να δουλέψεις με λεπτότατες χροιές, να είσαι πιο ανάγλυφος στις διαδρομές των πρόσωπων και να έχεις μια πιο εκμυστηρευτική παράσταση. Πάντα στόχος μου είναι η συνεπής ανάγνωση και η ειλικρίνεια της ερμηνείας. Από αυτήν την βάση γεννιέται η σκηνοθεσία.

PHOTO MIDEIA 4

Αρχαία τραγωδία σε κλειστό χώρο. Μπορεί να «λειτουργήσει»;

Η τραγωδία , όπως και όλα τα είδη θεάτρου, μπορούν να παρασταθούν παντού. Ο χώρος ορίζει ένα μέρος του τρόπου. Τον κύριο λόγο όμως στο θέατρο τον έχει ο ερμηνευτής. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που απαγορεύει την τραγωδία σε κλειστό χώρο. Η τραγωδία είναι το απόλυτο θέατρο, ο βασιλιάς του είδους. Όπου και να τον τοποθετήσεις δεν χάνει τη σπουδαιότητά του. Αντίθετα, αν κινδυνεύει κάποιος είσαι εσύ , αν δεν είσαι ειλικρινής απέναντί της.

Πόσο σύγχρονη είναι η Μήδεια και ποια είναι τα μηνύματα που περνάει σήμερα;

Η Μήδεια ταυτίζεται με την ίδια τη Φύση. Είναι ίσως η ίδια η Αφροδίτη. Όπως κάθε ανερμήνευτο φυσικό φαινόμενο, όπως κάθε «θεός», όταν δέχεται προσβολή, χτυπάει ανελέητα. Και αυτό συμβαίνει πάντα, είναι νόμος. Η παράσταση έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα γιατί πιστεύω ότι πίσω από την ποίηση του έργου αυτού υπάρχουν συμβολισμοί που είναι εκτός εποχής, ανήκουν σε όλες τις εποχές και σε όλους τους ανθρώπους.

PHOTO MIDEIA 3

  • Ηθοποιοί: Τζούλη Σούμα, Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής, Σταύρος Γιαννακόπουλος
  • Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
  • Σκηνοθεσία- Επεξεργασία: Δημήτρης Γεωργαλάς
  • Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
  • Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
  • Έναρξη: Πέμπτη 20 Ιουνίου, για 11 μοναδικές παραστάσεις
  • Ώρα έναρξης: 21:30
  • Τιμές: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ 5 ευρώ μειωμένο
  • Διάρκεια: 80 λεπτά
  • Μπάγκειον : Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο
  • Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944665561