Πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Επίδαυρο με «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου - Free Sunday
Πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Επίδαυρο με «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου

Πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Επίδαυρο με «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. «Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά τον ρόλο του Ωκεανού και εξηγεί γιατί ο Προμηθέας του κ. Τσακίρη είναι γυναίκα (Κάθριν Χάντερ).

Μιλήστε μας για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Σταύρου Τσακίρη…

O Σταύρος Tσακίρης αφηγείται, διηγείται, εικονοποιεί και ζωντανεύει τις εικόνες του με έναν τρόπο που προσομοιάζει με τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά. Μια παιδική «αφέλεια», που όμως στοχεύει την ουσία. Τα παιδιά μοιάζουν αφελή, αλλά είναι ουσιώδη. Γνωρίζει τα κλασικά κείμενα, τον γοητεύουν και την ίδια στιγμή θέλει να πει κάτι για τον καιρό του, για τις ημέρες μας. Σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε αφασία, που δεν καταλαβαίνει εδώ και καιρό τι της συμβαίνει, ας μοιραστούμε τουλάχιστον την «κουταμάρα» μας.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει μια γυναίκα για να ενσαρκώσει έναν αντρικό ρόλο. Το δικό σας σχόλιο;

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Άνθρωπος. Ο άνθρωπος, ένα πλάσμα φυσικό και πνευματικό. Την ψυχή του και το μυαλό του απασχολούν η ηθική, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, λέξεις άγνωστες στο πολιτικό κατεστημένο των ημερών μας. Ο Προμηθέας είναι ένα σύμβολο. Ένα σύμβολο δεν είναι Άντρας ή Γυναίκα, είναι Άνθρωπος. Η ανδροκρατούμενη πατριαρχική κοινωνία στην οποία ζούμε και η οποία βασίζεται στο ψεύδος, στην υποκρισία και στο ανέξοδο κέρδος αρέσκεται σε αυτούς τους διαχωρισμούς, αρέσκεται στο να βρίσκει τρόπους να διαχωρίζει τους ανθρώπους σε άντρες-γυναίκες, βόρειους-νότιους, λευκούς-«μαύρους», ολυμπιακούς-παναθηναϊκούς και πάει λέγοντας.

Μετά το κίνημα #metoo βλέπουμε σε όλες τις τέχνες, ιδιαίτερα δε στον κινηματογράφο, τον ρόλο της γυναίκας να «αναβαθμίζεται». Νομίζετε ότι υπάρχει ουσιαστικό υπόβαθρο ίσες ευκαιρίες, ίσες αμοιβές κ.λπ. ή πρόκειται για… μόδα;

«Μόδα» και διαφήμιση. Οτιδήποτε περνάει το κατώφλι των ειδήσεων και από Γεγονός γίνεται Είδηση αυτομάτως μετατρέπεται, υποβιβάζεται σε κουτσομπολιό. Κάθε βράδυ στο κεντρικό δελτίο ψεμάτων κάθε καναλιού το παγκόσμιο κουτσομπολιό πανηγυρίζει, κάποιοι κερδίζουν πολλά λεφτά κι εμείς εξευτελίζουμε και υποθηκεύουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας στις αγαπημένες μας εταιρείες.

Πώς είναι η συνεργασία με την Κάθριν Χάντερ;

Η Κάθριν Χάντερ είναι ένας θεατρικός χειρώναξ. Ένας θεατρικός εργάτης. Είναι μεγάλη παρηγοριά να συναντάς ανθρώπους που συνεχίζουν να γοητεύονται με το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, είναι ωραίο να ζούμε όλοι μαζί. Είναι περισσότερο διασκεδαστικό οι άνθρωποι να διασκεδάζουν μαζί παρά να «την έχουν στημένη» ο ένας στον άλλον.

Μιλήστε μας για τον δικό σας ρόλο, αυτόν του Ωκεανού…

Δεν συνηθίζω να μιλώ και να παραθέτω-αραδιάζω χαρακτηριστικά των ρόλων που προσπαθώ να προσεγγίσω, ίσως γιατί μετά νιώθεις υποχρεωμένος στο «πώς θα τα δείξεις όλα αυτά». Ωστόσο, στην παράστασή μας φαίνεται αυτό που όλοι πια γνωρίζουμε. Ότι δηλαδή η Εξουσία, όσο κι αν κόπτεται διά στόματος των δημοσιογραφικών παπαγάλων της για συναίνεση και αλληλεγγύη, για το «όλοι μαζί μπορούμε», για αγάπη, κατανόηση και ανθρωπιά, αν δεν της κάνεις τη δουλειά της και αν δεν της είσαι πια χρήσιμος, θα σε σκοτώσει.

Τελικά, για εσάς η κλεμμένη φωτιά του Προμηθέα τι συμβολίζει;

Μόνον η Γνώση και η Σκέψη που μπορεί και κρίνει μπορούν να βάλουν λίγο φρένο στον ανθρωποφάγο νεοφιλελευθερισμό που ζούμε. Έναν νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό που γυρίζει ολοταχώς στη φεουδαρχία. Γι’ αυτό και τόσο μένος στη μόρφωση, στην τέχνη και στον πολιτισμό δεκαετίες τώρα. Γι’ αυτό είμαστε απ’ άκρη σ’ άκρη ένα απέραντο σκυλάδικο. Ο Προμηθέας και η φωτιά του είναι η Γνώση, η αμφιβολία, η διεκδίκηση και η αμφισβήτηση. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς. Να αμφιβάλλουμε, να αμφισβητούμε και να διεκδικούμε. Δικαιοσύνη παντού.

Στην παράσταση ακούγονται μουσικές λαϊκές από τον Καύκασο, την Ελλάδα, την Ανατολή, αλλά και σύγχρονες. Τι εξυπηρετεί αυτή η μουσική πολυχρωμία;

Ο Καύκασος, η Ελλάδα, η Ανατολή, είναι μέρη του κόσμου. Η μουσική του κόσμου είναι μία, ο κόσμος είναι ένας και είναι ο κόσμος μας. Ας προσηλωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, γιατί όλα όσα γίνονται δήθεν για το κάλο μας είναι πράγματα που μας χωρίζουν και πάντα από αυτά που μας χωρίζουν κάποιοι βγάζουν λεφτά.

Πώς είναι να παίζεις στην Επίδαυρο;

Νομίζω πως θα έπρεπε να αφήσουμε λίγο την Επίδαυρο στην ησυχία της, να την αφήσουμε να ξεκουραστεί. Αλλά η μόδα, η αγορά και η διαφήμιση δεν το θέλουν αυτό. Θέλουν να προσβάλλουν την ομορφιά. Ευτυχώς, και η ομορφιά και η Επίδαυρος δεν μας έχουν ανάγκη, μας υπερβαίνουν.

INFO

«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Παίζουν: Κάθριν Χάντερ, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης

Πρεμιέρα: 9 και 10 Αυγούστου στο Θέατρο Επιδαύρου

Περισσότερες πληροφορίες στο www.greekfestival.gr