Ο Φτωχούλης του Θεού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Free Sunday
Ο Φτωχούλης του Θεού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Φτωχούλης του Θεού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, σήμερα Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 20;30, το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ΦΤΩΧΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», με σκοπό να τιμηθούν τα 800 χρόνια μνήμης του Φραγκίσκου της Ασίζης.

Το έργο θα παιχτεί σε θεατρική διασκευή με έμφαση στη μουσική και τα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε φόρμα κρητικού - μεσαιωνικού έπους, με παράλληλα τα δραματικά και τα μουσικά στοιχεία, και την συμμετοχή ερμηνευτών τραγουδιστών, ηθοποιών και χορωδία.

Το συγκλονιστικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Φτωχούλης του Θεού» ακολουθεί τα βήματα του άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης, από την εφηβεία του έως τον θάνατό του. Ο Ηρακλειώτης συγγραφέας γράφει ίσως το πιο συγκινητικό μυθιστόρημά του, που εμπνέεται από τον βασανιστικό βίο του νεαρού άρχοντα της Ασίζης, που αφήνει πίσω του την πλούσια ζωή, για να ασπαστεί την φτώχεια, την ταπείνωση, την αγάπη για όλα τα ζωντανά πλάσματα του κόσμου. Φέτος συμπληρώνονται 800 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου μοναστικού του τάγματος, μια επέτειος που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα.

Ο «Φτωχούλης του Θεού» που θα παρουσιαστεί σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή, είναι ένα έργο που ανήκει στο είδος του μουσικού θεάτρου, σε πρωτότυπη σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου που έγινε για την συγκεκριμένη παράσταση.

Το καστ περιλαμβάνει τον Θοδωρή Βουτσικάκη (Φραγκίσκο), τη Βερόνικα Δαβάκη (Αδερφή Κλάρα), τον Μπάμπη Βελισάριο (Φράτε Λεόνε) και στο ρόλο της μητέρας την Μαρία Τζομπανάκη, να μοιράζονται λυρικά τους κορυφαίους ρόλους του έργου. Παράλληλα η δράση του έργου μας γυρνάει στην Ασίζη και ζωντανεύει θεατρικά την βασανιστική πορεία του ανθρώπου προς την ολοκλήρωση, με μια πλειάδα αξιόλογων καταξιωμένων και νέων ηθοποιών.

Τον Πάπα της Ρώμης θα ενσαρκώσει ο Κώστας Καζάκος και τον ρόλο του πατέρα του Φραγκίσκου ο Βασίλης Μυριανθόπουλος. Τον ρόλο του Φραγκίσκου θα υποδυθεί ο Γιώργος Παρταλίδης, τον ρόλο του Φράτε Λεόνε ο Νίκος Γκέλια, τον ρόλο του Λεπρού ο Νίκος Μέλλος, την αφήγηση των αυθεντικών κειμένων του Φραγκίσκου στα ιταλικά θα κάνει η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, ενώ συμμετέχουν ακόμη 30 νέοι ηθοποιοί και χορωδοί.

Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τη συνεργασία του Ινστιτούτου της Ελληνικής γλώσσας που εδρεύει στο πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κρητική λύρα σολίστ ο Γιώργος Καλούδης

Η Καμεράτα

Η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία ο Γ. Κτιστάκης)

Στο ρόλο της μητέρας Μαρία Τζομπανάκη

Στο ρόλο του πατέρα Βασίλης Μυριανθόπουλος

Στη φωνή του Θεού Γρηγόρης Βαλτινός

Φιλική συμμετοχή στο ρόλο του Πάπα της Ρώμης Κώστας Καζάκος

 

Θεατρική προσαρμογή & Σκηνοθεσία: ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΑΝΔΡΗΣ

Μουσική: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Χορογραφία: ΒΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Φωτισμοί: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

Κοστούμια-Σκηνικά: ΚΟΥΛΑ ΓΑΛΙΩΝΗ

Μουσική διδασκαλία: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΙΝΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμέλεια ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σχεδιασμός αφίσας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Βίντεο-τρέιλερ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΤΕΛΗ

Φωτογραφίες: ΓΙΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΙΔΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Δημόσιες σχέσεις: ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΣΑΓΚΑΝΗ

Οργάνωση Παραγωγής: Entertain.gr

Παίζουν επίσης: Σπύρος Ξένος, Δημήτρης Μελέτης, Σταυριανός Κιναλόπουλος, Υάκινθος Μάινας, Σπύρος Καλλιβωκάς, Βασίλης Βουτετάκης, Γιώργος Γιαννάκης, Παύλος Λουτσίδης.

Με αφορμή την παράσταση, τρεις ηθοποιοί γράφουν στο freesunday.gr για τη δύναμη του κειμένου και της αγάπης.

Νίκος Μέλλος

mellos

Αρχίζοντας θα ήθελα να πω ότι η παράσταση δεν είναι αμιγώς θεατρική αλλά στηρίζεται και στο κομμάτι της μουσικής την οποία έχει γράψει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο σκηνοθέτης μας Ηλίας Μαλανδρής, μετέτρεψε το έργο του Καζαντζάκη σε θεατρικό και εκεί είναι που μπαίνουμε εμείς. Ένα πολύ μεγάλο καστ ηθοποιών όπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να δέσουμε ως ομάδα και έτσι έγινε η δουλειά μας πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη. Στην παράσταση ακολουθούμε την διαδρομή του Φραγκίσκου με τον πιστό του φίλο Φρατε Λεονε προς τον θεό.

Στη χώρα μας η πίστη και η θρησκεία είναι βαθιά ριζωμένες στην συνείδηση των ανθρώπων, έτσι το κοινό μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα με αρκετούς χαρακτήρες του έργου. Επίσης, ο Φραγκίσκος προσπαθεί να κηρύξει στους συνανθρώπους του την αγάπη να αφήσουν τα υλικά αγαθά και το πλούτο στην άκρη. Στο δικό μου μυαλό είναι ξεκάθαρο ότι ακριβώς το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Και επειδή τουλάχιστον στη δική μας εποχή που είναι σχεδόν αδύνατον να αποδεσμευτούμε από τα υλικά ας κρατήσουμε τα λόγια του Φραγκίσκου που λένε : «Αγάπη μόνο με την αγάπη αδερφοί μου, μπορεί να γαληνέψει η ψυχή μας».

Σπύρος Ξένος

xenos

«Δεν υπάρχει πράμα πιο κοντά μας από τον ουρανό. Η γη είναι κάτω από τα πόδια μας και την πατούμε ,ο ουρανός είναι μέσα μας», γράφει ο Καζαντζάκης στον «Φτωχούλη του θεού» και ο ασκός του Αιόλου ανοίγει. Τι είναι αυτό που μας κρατά μακριά απ την φύση μας; Δεν είναι παράδοξο να θέλεις τόσο πολύ να πετάξεις και τελικά να επιλέγεις να σούρνεσαι στη γη, όταν το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφεθείς και απαλά να γλιστρήσεις προς τα μέσα; Σ' ένα «μέσα» που ήταν από πάντοτε εκεί , φτιαγμένο όλο και όλο για να βουτήξεις εσύ και να λάβεις όσα πάντοτε λαχταρούσες.

Ο Ηλίας Μαλανδρής επιλέγει σοφά να δραματοποιήσει ένα αναμφισβήτητα διαχρονικό κείμενο, που παντρεύει με μαεστρία την πολιτική και το ήθος και έρχεται να τοποθετήσει στην σκηνή τον Φραγκίσκο της Ασίζης , έναν επαναστάτη Άγιο που διάλεξε να πολεμήσει γυμνός στο πλάι των κατατρεγμένων, ακροβατώντας ανάμεσα στην αγάπη και την τρέλα.

«Το αίμα της μάνας μου, της μάνας μου δεν το άκουσες; Η τρέλα.
-Δεν ήταν η τρέλα Φραγκίσκο μου, ήταν ο Θεός» .

Δημήτρης Μελέτης

meletis

Αυτή η παράσταση έχει να μας αναδείξει τη δύναμη της πίστης και της αγάπης όταν όλα μοιάζουν αδύνατα και χαμένα δηλαδή όταν όλοι ασχολούνται με τα χρήματα και την καλοπέραση και κανένας, με αρετές όπως η αγάπη και η πίστη.
Κάτι το οποίο συνέβαινε από τα αρχαία χρόνια και συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Πράγμα το οποίο όσο εύκολο ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι στην πράξη. Να αγαπάς, ακόμα και τον εχθρό σου. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ο Φραγκίσκος πέτυχε τη λύτρωση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κρητική λύρα σολίστ ο Γιώργος Καλούδης
Η Καμεράτα
Η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία ο Γ. Κτιστάκης)
Θεατρική προσαρμογή & Σκηνοθεσία: ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΑΝΔΡΗΣ
Μουσική: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Στο ρόλο της μητέρας Μαρία Τζομπανάκη
Στο ρόλο του πατέρα Βασίλης Μυριανθόπουλος
Στη φωνή του Θεού Γρηγόρης Βαλτινός
Παίζουν επίσης: Σπύρος Ξένος, Δημήτρης Μελέτης, Σταυριανός Κιναλόπουλος, Υάκινθος Μάινας, Σπύρος Καλλιβωκάς, Βασίλης Βουτετάκης, Γιώργος Γιαννάκης, Παύλος Λουτσίδης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Φτωχούλης του Θεού

Μουσικοθεατρική παράσταση

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου, Πειραιάς

Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 20:30

Διάρκεια: 100΄ με διάλειμμα

Τιμές Εισιτηρίων: Γ ζώνη (μη αρ.) 15€ - 12€ μειωμένο , Β ζώνη 20€, Α ζώνη 25€, Διακεκριμένη 30€

 

Προπώληση: Στο δίκτυο Viva.gr

Πληροφορίες: 2121050020, www.entertain.gr