OSCARS 2017 - Free Sunday
OSCARS 2017

OSCARS 2017

Δεν είναι λίγοι –για την ακρίβεια είναι πολλοί και ακόμα περισσότεροι οι Έλληνες– θεατές που δεν συγκινήθηκαν από το μουσικοχορευτικό μεγαλείο του «La La Land». Ευτυχώς, αυτοί δεν ψηφίζουν, διότι η εμπνευσμένη ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ δεν αξίζει απλώς το Όσκαρ Σκηνοθεσίας αλλά κι εκείνο Καλύτερης Ταινίας. Ανόθευτη σκηνοθετική γλυκύτητα, υπέροχα κοστούμια, ονειρική σκηνογραφία (που «μπερδεύει» το τώρα με τα ’50s – φόρος τιμής στη δεκαετία που απογείωσε το μιούζικαλ), μαγευτική φωτογραφία και μια εκρηκτική χημεία ανάμεσα στον Ράιαν Γκόσλινγκ και την Έμα Στόουν, που πρέπει να δούλεψαν σαν σκυλιά για να δώσουν διαστάσεις πρόζας στα τραγούδια τους.

Ναι, το «La La Land» είναι η ταινία της χρονιάς και οι 14 υποψηφιότητες που απέσπασε, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του «Τιτανικού» και του «Όλα για την Εύα», απολύτως δίκαιες. Πέρα από τις τρεις βασικές, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Γυναικείου Ρόλου, που σάρωσαν στις περισσότερες επιμέρους συντεχνιακές ενώσεις, η ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ πάει για πολλά. Ίσως όχι για όσα μάζεψε το «West Side Story» (10) ή το «Gigi» (9), αλλά πιο πολλά από το «Σικάγο» (6), που είναι το τελευταίο μιούζικαλ που βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το 2002.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας είναι και φέτος εννιά. Έξι βασικές υποψηφιότητες για το μελόδραμα «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα», ανάμεσα στις οποίες Σκηνοθεσίας για τον Κένεθ Λόνεργκαν, Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Κέισι Άφλεκ –για πολλούς, το μεγάλο φαβορί, αφού έχει κερδίσει τα σημαντικότερα βραβεία, χάνοντας, ωστόσο, αυτό του Σωματείου Ηθοποιών από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον– και Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Μισέλ Ουίλιαμς.

Η απάντηση στα περσινά #oscarsowhite είναι τρεις ταινίες με Αφροαμερικανούς ήρωες: συνοψίζεται κυρίως στην παρουσία των ταινιών «Moonlight», «Αφανείς Ηρωίδες» και «Fences».

Η δεύτερη μεγάλου μήκους του Μπάρι Τζένκινς, το «Moonlight», είναι ένα λυρικό πορτρέτο του τι σημαίνει να είσαι gay μαύρος άντρας στην Αμερική και έχει έξι υποψηφιότητες, με πραγματικές πιθανότητες για δύο από αυτές, για τον Μαχέρσαλα Άλι στον Β΄ Ανδρικό Ρόλο και για το Σενάριο – που η Ένωση Σεναριογράφων θεώρησε πρωτότυπο, αν και βασίζεται στο θεατρικό του Ταρέλ Άλβιν Μακρέινι, που όμως δεν έχει ανέβει κανονικά ως παράσταση.

Οι «Αφανείς Ηρωίδες», σε σκηνοθεσία Θίοντορ Μέλφι, η απίστευτη αληθινή ιστορία τριών Αφροαμερικανίδων και του ρόλου τους στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA τη δεκαετία του ’60, διεκδικούν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Επιπλέον, η Οκτάβια Σπένσερ διεκδικεί το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ο Άλισον Σρέντερ Διασκευασμένου Σεναρίου.

Τέσσερις υποψηφιότητες έχει το «Fences»: Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Βαϊόλα Ντέιβις –που μάλλον θα το πάρει και σπίτι της– και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Όγκουστ Ουίλσον.

Το «Lion» του Γκαρθ Ντέιβις είναι η επίσης αληθινή ιστορία ενός ανήλικου Ινδού που βρέθηκε να περιφέρεται στους δρόμους της Καλκούτας και από κει σε ορφανοτροφείο, για να υιοθετηθεί τελικά από μια οικογένεια στην Αυστραλία, αλλά να αποφασίζει στα 25 του να βρει τις ρίζες του. Οι Νικόλ Κίντμαν και Ντεβ Πατέλ διεκδικούν τα βραβεία Β΄ Γυναικείου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα.

Με ελάχιστες πιθανότητες, το «Πάση Θυσία» του Ντέιβιντ Μακένζι, μια σύγχρονη δραματική περιπέτεια με χώρο δράσης το Δυτικό Τέξας, όπου οι διαφορές μεταξύ εντίμων και παρανόμων έχουν θολώσει πέρα από κάθε δυνατότητα αναγνώρισης, βρίσκεται στην κατηγορία απλώς για να τη συμπληρώσει.

Η «Άφιξη» μια άλλη χρονιά, χωρίς τόσο ξεκάθαρο φαβορί, θα ήταν μέσα στις δυνατές υποψηφιότητες. Η ταινία του Ντενί Βιλνέβ (υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας), ενώ μοιάζει μια κλασική ιστορία επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους, έχει μια απρόσμενα συγκινητική αφήγηση, που μιλάει για την ανθρώπινη Ιστορία, τη γλώσσα, την επικοινωνία, καθώς και για το μεγαλείο της μητρότητας, με μια εκπληκτική Έιμι Άνταμς, που αδίκως αγνοήθηκε από το βραβείο Ερμηνείας.

Τέλος, το αντιπολεμικό «Αντιρρησίας Συνείδησης» του Μελ Γκίμπσον, ο οποίος επιστρέφει στην πεντάδα των σκηνοθετών 22 χρόνια μετά τη νίκη του στο «Braveheart». Υποψηφιότητα Ερμηνείας για τον Άντριου Γκάρφιλντ, για τον αντιρρησία συνείδησης που έσωσε ζωές και αντιστάθηκε στον πειρασμό της βίας. Η ταινία έχει σοβαρές πιθανότητες και στις τεχνικές κατηγορίες. Οι υποψηφιότητές της ερμηνεύτηκαν ως μια γενναιόδωρη συγχώρεση στον Mad Mel, που θα δώσει την ευκαιρία στον παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ να διανθίσει τη θεματολογία των αστείων, τα οποία, όπως είναι αναμενόμενο, θα μονοπωλήσουν ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά του.

Οι ελληνικές υποψηφιότητες των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου σε μια κατηγορία-γρίφο, εκείνη του Πρωτότυπου Σεναρίου, για την ταινία «Αστακός», ουδείς ξέρει τι πιθανότητες έχουν. Απέναντί τους: «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα», «La La Land», «Πάση Θυσία», «20th Century Women». Όποια κι αν θα είναι η έκβαση, ο παράξενος κινηματογραφικός κόσμος τους έχει ήδη νικήσει.

Η ζωντανή μετάδοση της τελετής, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στα κανάλια COSMOTE CINEMA θα ξεκινήσει με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ (00:00). Θα ακολουθήσει το pre-show (02:00) και στις 03:30 η 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ.