Ιωάννης Καποδίστριας: «Ο Μεγάλος γνωστός-άγνωστος της ιστορίας» - Free Sunday
Ιωάννης Καποδίστριας: «Ο Μεγάλος γνωστός-άγνωστος της ιστορίας»

Ιωάννης Καποδίστριας: «Ο Μεγάλος γνωστός-άγνωστος της ιστορίας»

  • TV

Αφιερωμένη στη ζωή, το έργο και τη διεθνή πολιτική δράση του μεγάλου Ευρωπαίου διπλωμάτη και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, είναι η πρώτη δραματοποιημένη σειρά (docudrama) παραγωγής COSMOTE TV, «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του», που κάνει πρεμιέρα απόψε Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

COSMOTE HISTORY Kapodistrias 1

 

Ο «δικός» μας Καποδίστριας

Η ημερομηνία έναρξης της σειράς είναι συμβολική καθώς μία μέρα πριν (27 Σεπτεμβρίου 1831), είναι η επέτειος της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας, ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Σταμούλης που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Επιστημονικός επιμελητής της σειράς, όπως επίσης ο Θάνος Βερέμης ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και η Μαρία Ευθυμίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας - Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκαν στον «δικό» τους Καποδίστρια.

«Με τον Καποδίστρια η επανάσταση απέκτησε τον μοναδικό ηγέτη που δεν είχε μέχρι τότε η Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βερέμης χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «πιο ακέραιο άνθρωπο που είδε ποτέ η ιστορία», δηλαδή «δε φρόντιζε για το προσωπικό του συμφέρον». Χαρακτήρισε δε τη δολοφονία του «αναμενόμενη» καθώς όπως είπε «πήγε να τα βάλει με το παλαιό σύστημα». « Σε κάθε περίπτωση» σχολίασε ο κ. Βερέμης το πιο σημαντικό είναι να «βλέπουμε τον άνθρωπο». Άλλωστε, πίσω από τον διπλωμάτη κρυβόταν ένας άντρας ο οποίος συγκλονίστηκε όταν φτάνοντας για πρώτη φορά στην Αίγινα είδε χήρες και ορφανά να κοιμούνται στο δρόμο.

Από την πλευρά της η κ. Ευθυμίου αναφερόμενη στον «Κυβερνήτη που επέλεξαν οι Έλληνες», τόνισε ότι «επέλεξαν τον πιο άξιο καθώς ο φάκελός του ήταν πλήρης». Στην πειθαρχία και την ψυχραιμία του διπλωμάτη αναφέρθηκε ο κ. Γκικαπέππας κάνοντας λόγο στην αρχή της ομιλίας του για τον «γνωστό- άγνωστο της ιστορίας».

Ειδικά για το σκέλος της «πειθαρχίας» και της «ψυχραιμίας», η κ. Ευθυμίου εξήγησε ότι ο πατέρας του Καποδίστρια ήταν πολιτικός και η μητέρα του τον πήγαινε στα μοναστήρια. Παράλληλα όμως μάθαινε πιάνο και λάμβανε ιδιωτική εκπαίδευση. Ως εκ τούτου και παρότι βαθιά θρήσκος δεν χρησιμοποιούσε ποτέ τις λέξεις «Χριστός» ή «Εκκλησία» αλλά τη φράση «θεία πρόνοια».

COSMOTE HISTORY Kapodistrias 3

 

Τι θα δούμε στα επεισόδια

Τα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, κάθε Σάββατο βράδυ στις 21.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Τετάρτη στις 18.00. Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, αφηγήσεις ιστορικών, σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια, η σειρά 6 επεισοδίων ξετυλίγει την πορεία του μεγάλου πολιτικού, από τα νεανικά του χρόνια και την έναρξη της ενασχόλησής του με την πολιτική στα Επτάνησα, τη διεθνή του σταδιοδρομία ως διπλωμάτη και κατόπιν ως Υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας μέχρι τη θέση του ως πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και το τραγικό του τέλος (1831) που επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του COSMOTE HISTORY HD, με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια (1776-1808)», παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια του Ι. Καποδίστρια, τις σπουδές ιατρικής στην Ιταλία αλλά και την επιστροφή του στον τόπο του, την Κέρκυρα, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πολιτική στο νεοσύστατο κράτος της Επτανήσου Πολιτείας (1800). Την περίοδο εκείνη ανέλαβε τον χειρισμό κρίσιμων και δύσκολων διπλωματικών αποστολών, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες προσέλκυσαν την προσοχή τόσο των Γάλλων, όσο και των Ρώσων κηδεμόνων των Επτανήσων.

Σημειώνεται ότι τα γυρίσματα διήρκησαν 15 μήνες.

Τη σειρά πλαισιώνουν οι ιστορικοί και καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κοντογιώργης, Χρήστος Λούκος, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Ευθυμίου, Ανδρέας Κούκος, Γιώργος Λεοντσίνης, Χριστίνα Κουλούρη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Σοφία Μωραϊτη, οι διεθνολόγοι Ιωάννης Παπαφλωράτος και Στέλιος Αλειφαντής, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, o πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen, ο δ/ντης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν και δύο απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια, η επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου και η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια.