Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση για τη λύση του Κυπριακού - Free Sunday
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση για τη λύση του Κυπριακού
Ο πρόεδρος Ααναστσιάδης συνομιλεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου κατά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης Βίκτωρ Παπαδόπουλος, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυπριακής Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση για τη λύση του Κυπριακού

Λίγο πριν τις 14:00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας η πρώτη συνάντηση της Διάσκεψης για την Κύπρο η οποία ασχολήθηκε με το κεφάλαιο “Ασφάλεια και Εγγυήσεις”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τη σημερινή μέρα, αναφέρει πως θα έγινε ανασκόπηση των συμπερασμάτων του Μοντ Πελεράν 3 και στη συνέχεια θα επικαιροποιηθούν από όλες τις πλευρές, των εξελίξεων από τη Διάσκεψη της Γενεύης μέχρι σήμερα.
Το απόγευμα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστεί η συζήτηση για Ασφάλεια και Εγγυήσεις στο πρώτο τραπέζι και στο δεύτερο συζήτηση όλων των άλλων εκκρεμούντων θεμάτων, με αρχή το εδαφικό.
Όλα αυτά πάντως θα ξεκαθαρίσουν με το πέρας της Συνεδρίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα ξεκινήσει τη συζήτηση έχοντας κατά νου το γεγονός ότι ως βάση των συζητήσεων θεωρούνται τα συμπεράσματα της 19ης Ιανουαρίου στο Μον Πελεράν 3, ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και Τούρκου ομόλογου του Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου πρώτη φόρα από το 1974 συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, και ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί επιτέλους να τοποθετηθεί επί του θέματος της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον αντίστοιχα και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκας Μογκερίνι.
Το απόγευμα αναμένεται ότι θα υπάρχει παράλληλη συζήτηση για άλλα θέματα, με πρώτο αυτό του Εδαφικού.
Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε δείπνο των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την Κύπρο.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης που παραχωρούν την φιλοξενία ενώ στο τραπέζι των δύο ηγετών, των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών χωρών, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας και του κ. Έιντε καθόταν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Μετά το δείπνο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί για το Λονδίνο, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση από ε/κ πλευράς χαρακτηρίστηκε καλή κα σε αυτή η ε/κ πλευρά “επανέλαβε τις θέσεις της”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ ακολούθως είδε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Βρετανίας, Νίκου Κοτζιά και Μπόρις Τζόνσον.
Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται στο Κυπριακό.
«Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνω τη σταθερή δέσμευσή μου να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια».
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε χθες ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.
Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης έγινε συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πηγές, η συνεδρία ήταν εποικοδομητική και παραγωγική. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, πέραν της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθορίστηκε το γενικότερο περίγραμμα του στόχου της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Αποσύρει το κοινό έγγραφο ο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε απαντητική επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το κοινό έγγραφο, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει τη θέση ότι το εν λόγω έγγραφο δεν μπορεί να έχει την όποια υπόσταση, διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του Προέδρου.
Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, στην απαντητική επιστολή του ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει ότι το έγγραφο θα αποσυρθεί.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σάββατο για το γεγονός ότι το κοινό έγγραφο δεν μπορεί να έχει την όποια υπόσταση, ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε, ανάμεσα σε άλλα, λέγοντας ότι “λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες σας”.
Ο κ. Γκουτέρες προσθέτει ότι το έγγραφο θα αποσυρθεί.
ΠΗΓΗ: Euronews