Αύριο η δανειακή μεγάλη Παρασκευή - Free Sunday
Αύριο η δανειακή μεγάλη Παρασκευή

Αύριο η δανειακή μεγάλη Παρασκευή

Την επιστολή προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης (Letter of Intent) με βάση την οποία θα προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη του νέου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής (MEFP) προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο της τάξεως των 2 δισ., περιμένει το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Όπως διαβεβαβίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η επιστολή με την οποία θα ζητείται το δάνειο, θα έχει σταλεί στο ΔΝΤ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή και θα την συνυπογράφουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.


Στο ΔΝΤ ανησυχούν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και μετά μπορεί νωρίτερα -ή από φέτος κιόλας- να έχουν καταπέσει με προσφυγές στα δικαστήρια και να μην εφαρμοστούν ποτέ.
Από την πλευρά του, ο κ.Τσακαλώτος δηλώνει σίγουρος ότι δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αρνήθηκε να εκδώσει τη γνωμοδότηση που ζητούσε το Ταμείο, υπέρ της νομιμότητος των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Αύριο Παρασκευή θα αποφασίσει και ESM για την εκταμίευση της δόσης καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΔΝΤ θέλουν να έχουν εκπληρωθεί πλήρως τα όλα προαπαιτούμενα.
Ο κ.Τσακαλώτος εμφανίστηκε «100% σίγουρος» ότι η δόση θα εγκριθεί κανονικά και αν έχει απομείνει ένα μόνον προαπαιτούμενο που δεν θα έχει εκπληρωθεί.

Ανάμεσα σε αυτά είναι:

  • η παύση και όχι απλά αναστολής των ποινικών διώξεων για τα στελέχη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κυρίου Γεωργίου,
  • το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών,
  • το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και
  • η εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς το Δημόσιο.