«Έκλεισαν αποκρατικοποιήσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές», διαρρέει η κυβέρνηση - Free Sunday
«Έκλεισαν αποκρατικοποιήσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές», διαρρέει η κυβέρνηση

«Έκλεισαν αποκρατικοποιήσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές», διαρρέει η κυβέρνηση

«Έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την τη συνάντηση του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, σήμερα στην Αθήνα. 

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο της Επιτροπής, Φραντζίσκο Ντρούντι της ΕΚΤ, Νικολά Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ ενώ αύριο αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ έχουν ξεκινήσει σε δύσκολο περιβάλλον 


Το τοπίο δυσχεραίνει η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που χαρακτήρισε «πολύ πρόωρη» κάθε συζήτηση για ελάφρυνση χρέους, και η διαπίστωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 ήταν 0,2% του ΑΕΠ, αντί 0,7% με βάση το οποίο πριν δυο βδομάδες συντάχθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017.

Για την Αθήνα επείγει επείγει να αποφασιστεί η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του κράτους σε ιδιώτες για την οποία Ο υπουργός οικονομικών θα δώσει στοιχεία πληρωμών Σεπτεμβρίου που δεν τα είχε διαθέσιμα στο Eurogroup πριν 11 μέρες, για να επιβεβαιώσει ότι υπερκαλύφθηκε ο στόχος να δοθούν και τα 1,8 δισ. της πρώτης υποδόσης στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

Εκτός από τον κ.Τσακαλώτο, συναντήσεις με τους "4" θα έχουν οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη για τα ανοιχτά από την α' αξιολόγηση θέματα Ενέργειας και το Κτηματολόγιο και ο  αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλος για θέματα Καταπολέμησης της Διαφοράς.

Την Κυριακή θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση με την ατζεντα στα εργασιακά και συνομιλητή τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στόχος της Αθήνας είναι η αξιολόγηση να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα εκταμιευθεί μια δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική πάντως του κλίματος είναι η σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος καταλογίζει σκοπιμότητες στους δανειστές για τις καθυστερήσεις

«Έχει αποδειχθεί ότι το τελευταίο διάστημα -και στην πρώτη αξιολόγηση- πολλές από τις καθυστερήσεις προήλθαν και από τους θεσμούς και υπάρχει και μία παρελκυστική τακτική, η οποία δεν μπορεί παρά να υποθέσει κανείς ότι μερικές φορές κρύβει και πολιτικές σκοπιμότητες», είπε.