Σκληρή αντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου - Αθανασίου με εκατέρωθεν αιχμές - Free Sunday
Σκληρή αντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου - Αθανασίου με εκατέρωθεν αιχμές

Σκληρή αντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου - Αθανασίου με εκατέρωθεν αιχμές

Σφοδρή επίθεση στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, απαντά στο βουλευτή της ΝΔ και  ότι επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για απονομές χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημαίνει ότι, «εκτός από μεγάλη απρέπεια, είναι πράξη αισχίστης δειλίας και απόδειξη μέγιστου πανικού η προσπάθεια του κ. Αθανασίου να εμπλέξει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια σε απονομές χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών που του εισηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου».

Παράλληλα, τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Ο κ. Αθανασίου ως πρώην υπουργός, πρώην ανώτατος δικαστής και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει και πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός με τον ύπατο πολιτειακό θεσμό. Ελπίζω όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η Νέα Δημοκρατία να καταδικάσουν την ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Αθανασίου στο σύνολό της».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος τονίζει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνει αυτό που κατηγορεί εκέινον ότι έπραξε: Εμπλέκει, δηλαδή, τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό προκειμένου η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει, να εισπράξει μικροκομματικά οφέλη.

Αναλυκά η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ:

Ομολογώ ότι δεν εξεπλάγην από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου. Και αυτό διότι  στοιχήθηκε με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Στην πραγματικότητα ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνει αυτό που κατηγορεί εμένα ότι έπραξα: Εμπλέκει, δηλαδή, τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό προκειμένου η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει, να εισπράξει μικροκομματικά οφέλη.

Προσωπικά, δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το να εξηγήσω στην κοινή γνώμη τη διαδικασία απονομής χάρης και αναφέρθηκα στη διάταξη του άρθρου 47 του Συντάγματος μας, που ρητά ορίζει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη του Συμβουλίου που συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, να χαρίζει,  μετατρέπει ή μετριάζει τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, καθώς και να αίρει τις κάθε είδους νόμιμες συνέπειες ποινών που έχουν επιβληθεί και εκτιθεί».

Είναι μια σύνθετη διαδικασία, που έχει πολλά στάδια και τελικά την αποκλειστική αρμοδιότητα την έχει ο Προέδρος της Δημοκρατίας (δικαίωμα του Προέδρου). Ο Υπουργός και να διαφωνεί με την γνώμη του Συμβουλίου είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει το σχετικό φάκελο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η γνώμη του Συμβουλίου και η πρόταση του Υπουργού είναι απλές και όχι σύμφωνες, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ούτε από την γνώμη του Συμβουλίου ούτε από την πρόταση του Υπουργού. Εξ άλλου, σε αρκετές περιπτώσεις έχει αρνηθεί την απονομή χάρης, παρά την περί του αντιθέτου γνώμη του Συμβουλίου και του Υπ. Δικαιοσύνης. (υπόθεση Χρήστου Ρούσσου «Αγγελος» κ.α).

Αυτά λέει το Σύνταγμα, αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπαγγελόπουλος και αυτά οφείλει να γνωρίζει και ο κόσμος για να μπορεί να κρίνει όσα λέγονται και γράφονται.

Εξ’ αυτών καμιά προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προκύπτει, παρά μόνο στη φαντασία του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος είναι αυτός που τον εμπλέκει σε παραπολιτικά παιχνίδια, προκειμένου η Κυβέρνηση να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Και ο λόγος είναι πρόδηλος: Ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως και άλλοι αρμόδιοι της Κυβέρνησης, υιοθετούν εν γνώσει τους δημοσιεύματα, που είναι προδήλως ψευδή και συκοφαντικά.

Για αυτό ακόμα και σήμερα αρνούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτω:

            α) Είναι η διαδικασία απονομής χάρης αυτή που περιέγραψα ή όχι; Και β) Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πόσες αντίστοιχες απονομές χάρης έχουν εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάση την ίδια ακριβώς διαδικασία;

        Καλώ την Κυβέρνηση να απαντήσει επί της ουσίας και να σταματήσει να αποδίδει σε άλλους αυτό που ο λαός έχει καταλάβει ότι ισχύει απολύτως για τους ίδιους: Η ηθική κατάπτωση της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από όση θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο θερμός υποστηρικτής της. Και δυστυχώς η λαϊκίστικη και κυνική εργαλειοποίηση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ελλείψει επιχειρημάτων, δεν φαίνεται καν να είναι ο πάτος στο βαρέλι αυτό.