Ο Φίλης στην εσωκομματική αντιπολίτευση με σημαία την αξιοπρέπεια της πολιτικής - Free Sunday
Ο Φίλης στην εσωκομματική αντιπολίτευση με σημαία την αξιοπρέπεια της πολιτικής

Ο Φίλης στην εσωκομματική αντιπολίτευση με σημαία την αξιοπρέπεια της πολιτικής

Στην εσωκομματική αντιπολίτευση πέρασε από σήμερα ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Παιδείας, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι υποτάχθηκε σε «μία ιταμή αξίωση» που έθεσε η εκκλησία «με τη στήριξη του μιντιακού κατεστημένου».

Ο κ. Φίλης πήρε αποστάσεις και από την περίφημη συμφωνία στο Μαξίμου και κατηγόρησε την ιεραρχία ότι «αναζητά κεντρικό πολιτικό ρόλο».

«Την περασμένη εβδομάδα παρά την "άρση παρεξηγήσεων" όπως ειπώθηκε δια στόματος Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου στο ΣΚΑΪ. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας», είπε και κατηγόρησε τον κ. Ιερώνυμο «για όψιμη αντίδραση στη δημιουργία τεμένους παρά την υιοθέτηση από τον προκάτοχό του μακαριστό Χριστόδουλο, για διαστροφή της χριστιανικής θρησκείας και για πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων».

Ο πρώην υπουργός υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι το Υπουργείο Παιδείας παίρνει 20, για να προσθέσει ότι «αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνα μη προβιβάσιμος βαθμός».

«Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο» συνέχισε ο κ. Φίλης.

«Κάποιοι από εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην Αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά, όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε. 

Παράλληλα ήταν σκληρός και απέναντι στους συναδέλφους του που δέχθηκαν αλλαγή Υπουργείου για να διατηρήσουν τη θέση τους στην κυβέρνηση: «Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχθηκε υπουργεία: Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντά τη συλλογική» είπε.

Αναφερόμενος στον αρχιεπίσκοπο είπε ότι αυτά που κάνει, «ακόμα και αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς, συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα που αν επικρατήσουν θα βυθίσει την κοινωνία πιο πολύ βαθιά στην κρίση».

«Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα τον πρωθυπουργό και την Αριστερά. Αφορά στο σύνολο τον πολιτικό κόσμο απέναντι στην ιταμή αξίωση να απαιτεί και να επιτυγχάνει με τη στήριξη του μιντιακού κατεστημένου», είπε διευρύνοντας τον ορίζοντα της κριτικής του και προαναγγέλλοντας το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί:

«Πρόκειται για τον ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία θα αντιταχθούμε» κατέληξε για το θέμα ο πρώην υπουργός.