Euroworking Group χωρίς πρόοδο στα ελληνικά θέματα και χωρίς τα 800 εκ. της υποδόσης - Free Sunday
Euroworking Group χωρίς πρόοδο στα ελληνικά θέματα και χωρίς τα 800 εκ. της υποδόσης

Euroworking Group χωρίς πρόοδο στα ελληνικά θέματα και χωρίς τα 800 εκ. της υποδόσης

Την βεβαιότητα του ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) εξέφρασε μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγες ώρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group που θα γίνει απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Όμως διευκρίνισε ότι για τις ελληνικές τράπζες, τα αποτελέσματα των stress tests που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα ανακοινωθούν πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για την ανάκαμψη διαφόρων δεικτών της οικονομίας, όπως των λιανικών πωλήσεων) και προέβλεψε ανάπτυξη 2% στο σύνολο του έτους, όμως στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, θα συζητηθουν διάφορες εξελίξεις που διαψεύδουν την εικόνα του κ.Τσαλαλώτου, όπως η καθυστέρηση στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα όπως η έκδοση συντάξεων και οι προμηθευτές νοσοκομείων. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ γι' αυτό το σκοπό τον Ιούλιο (στο πλαίσιο της δόσης των 7,7 δισ. Ευρώ από τον ESM) μόλις 500 εκατ. ευρώ έφτασαν μέχρι τώρα στους δικαιούχους από 1,2 δις που πρέπει να δοθούν συνολικά.

Αυτό σημαίνει ότι για να εγκριθεί η τελευταία υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού. Αυτή η διαδικασία καθυστερεί και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς αν δεν εκταμιευθεί η υποδόση ως τις 31 Οκτωβρίου τότε χάνεται και επιστρέφει στον ESM.

Θα εξετασθεί επίσης το θέμα Γεωργίου όπου η κυβέρνηση πιέζεται να κάνει νέες κινήσεις για να ενισχύσει περαιτέρω την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ (όπως ζήτησε το Eurogroup στο Ταλίν στις 15 Σεπτεμβρίου), η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες που οδεύε και το ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων ενόψει των stress test για τις τράπεζες

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων στις 52.000 πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000 και τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά οφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αλλά και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο.