Αμερικανός πρόεδρος πάτησε ξανά κόκκινο χάλι στην Αθήνα μετά από 17 χρόνια - Free Sunday
Αμερικανός πρόεδρος πάτησε ξανά κόκκινο χάλι στην Αθήνα μετά από 17 χρόνια

Αμερικανός πρόεδρος πάτησε ξανά κόκκινο χάλι στην Αθήνα μετά από 17 χρόνια

Με την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις 13:30 μετά το μεσημέρι, ξεκινάει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη.

Στις 14:30, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο θα έχει διευρυμένες συνομιλίες και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

H κυβέρνηση καλωσορίζει τον Ομπάμα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ.Τζανακόπουλου στην ΑΥΓΗ

«Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε σήμερα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια επίσκεψη της οποίας η σημασία υπερβαίνει τον προφανή συμβολισμό. Διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος όσο και για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για το Κυπριακό.

   Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι πολλαπλά εποικοδομητική και θα συμβάλει στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Στο δείπνο 

Στις 19:30, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς στο δείπνο, θα παραστεί μόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς χαρακτηρίστηκε "δείπνο εργασίας" και όχι μέρος της επίσημης επίσκεψης.

Θεοδωράκης κατά Τόσκα για Πνύκα 

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης καταλόγισε την ευθύνη για τη ματαίωση της ομιλίας Ομπάμα στην Πνύκα στην ανικανότητα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκα. 

«Σκεφθείτε την εικόνα του με φόντο την Ακρόπολη. Θα έκανε τον γύρω όλου του κόσμου. Ένα ισχυρό μήνυμα σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και μια διαφήμιση αξίας πολλών εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση όμως ούτε αυτό δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει. Προφανώς φταίει η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η ανικανότητα σε στολή Τόσκα. Είτε φοβήθηκαν ότι δεν μπορούν να περιφρουρήσουν τον χώρο είτε οι εγγυήσεις ασφαλείας που έδωσαν είχαν πολύ χαμηλά στάνταρ. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ντροπή και μια ήττα» 

Η αλλαγή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», και να λέει ότι «προδίδει κλειστοφοβική διπλωματία και δείχνει ότι εμποδίζουν κάποιοι τον Αμερικανό πρόεδρο να γίνει γνώστης των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων».

Η αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου για τη Γερμανία, θα γίνει αύριο Τετάρτη, αλλά μέχρις στιγμής να έχει γίνει γνωστό το υπόλοιπο πρόγραμμα του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα. Η προηγούμενη επίσκεψη αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα ήταν του Μπιλ Κλίντον πριν από 17 χρόνια.