Τσίπρας: Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ μετά τον Β' ΠΠ - Free Sunday
Τσίπρας: Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ μετά τον Β' ΠΠ

Τσίπρας: Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ μετά τον Β' ΠΠ

«Ξανά και ξανά, όταν μιλάω με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα, σήμερα, ακούω το ίδιο μήνυμα: Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια εποχή που αγωνιστήκαμε δίπλα-δίπλα ενάντια στον φασισμό. Πιστεύω ακράδαντα ότι μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος οφείλεται στην αμερικανική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

«Υποστήριξη στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Υποστήριξη που τονίστηκε από την επίσκεψη του Προέδρου Obama στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο και υπογραμμίζεται από την πρόσκλησή μου να συναντηθώ αύριο με τον Πρόεδρο Trump», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα, η Ελλάδα βγαίνει τελικά από μια σοβαρή, βαθιά ύφεση που διήρκεσε περισσότερο από 7 χρόνια, κόστισε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, οδήγησε σε ανεργία ύψους 27% και οδήγησε στο τεράστιο brain drain από τους πιο εξειδικευμένους νέους επαγγελματίες.

«Μια ύφεση που συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές που παρατηρήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και έφτασαν στην πόρτα μας. Ο ελληνικός λαός εργάστηκε σκληρά, θυσίασαν και ταυτόχρονα βελτιώθηκαν προς το καλύτερο. Και αρνήθηκε να υποχωρήσει από στις αρχές του. Είτε αυτό σήμαινε τον αγώνα των διαπραγματεύσεων για το οικονομικό μας πρόγραμμα είτε την προστασία των ανθρώπων που την χρειάζονταν περισσότερο».

«Και σήμερα, είμαστε ισχυροί. Η Ελλάδα επέστρεψε», είπε χαρακτηριστικά.

Αφήνοντας πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή. Τις πρακτικές του παρελθόντος που συνέβαλαν στην αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. Εχθρικές  όχι μόνο για τους ξένους επενδυτές, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ανάκαμψή «δεν βασίζεται στην επιστροφή στο παρελθόν, αλλά σε νέα, γερά θεμέλια:

  • Η οικονομία αναπτύχθηκε για δύο διαδοχικά εξάμηνα και η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 είναι 2% του ΑΕΠ και 2,4% το 2018
  • Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και αυτό το έτος, επίσης.
  • Έχουμε ήδη την πρώτη επιτυχή προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους μας μέσω των κεφαλαιαγορών και χτίζουμε τη φήμη μας μέρα με τη μέρα.
  • Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το 2016.
  • Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017
  • Οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 15% τους πρώτους 8 μήνες του 2017. Και επιτρέψτε μου απλά να προσθέσω ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιάσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, παρά το αντίστροφο.
  • Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια το 2021
  • Το σημαντικότερο είναι ότι ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε κατά 5,4% μεταξύ 2014-2017 και θα μειωθεί κατά 7,4% μέχρι το επόμενο έτος

Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξωστρεφές, φιλικό στην επιχειρηματικότητα που θα αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτό ο στόχος, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τις 10 ενέργειες που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, 

  • Ο Αναπτυξιακός Νόμος περί επενδυτικών κινήτρων του 2016, ο οποίος αποσκοπεί στη πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2023, παρέχοντας κίνητρα και προβλεψιμότητα στον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ άλλων μέσω ενός σταθερού 12ετούς φορολογικού συντελεστή).
  • Την ταχεία διαδικασία υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.
  • Την υψηλή απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
  • Τη συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση επενδύσεων.
  • Δημιουργία νέας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας το 2018.
  • Την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος μέσω της ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
  • Περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Στέρεα βήματα για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο πρόσφατα ανακεφαλαιώθηκε και έχει υψηλή απόδοση όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.
  • Την προώθηση μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Τη μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με πλήρη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα, η ψηφιακή επικοινωνία θα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας με τη δημόσια διοίκηση

Η ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργεί μια σταθερότητα και ενδυναμώνει το ρόλο μας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη βάση και την προοπτική συνδέεται το κοινό μέλλον Ελλάδας- ΗΠΑ. «Δεν είναι μόνο οικονομικό ή διπλωματικό (το κοινό μας μέλλον) αλλά είναι μια σχέση μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας λόγω του κομβικού ρόλου της χώρας μας στη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε μεταξύ άλλων.