Ο Τσίπρας πρόλαβε τον εαυτό του - Free Sunday
Ο Τσίπρας πρόλαβε τον εαυτό του

Ο Τσίπρας πρόλαβε τον εαυτό του

Οικονομικό βοήθημα 5.000 στις οικογένειες και 8.000 στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα ο κ.Τζανακόπουλος ανακοίνωσε και άλλες ευνοϊκές διατάξεις, που αφορούν άτοκα δάνεια και άλλες διευκολύνσεις.

Οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται από τον νόμο είναι:

  • 1.000 ευρώ ανά τμ για ανακατασκευή κατοικίας.
  • 500 ευρώ ανά τμ για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
  • 300 ευρώ ανά τμ για ανακατασκευή αποθήκης
  • 60 ευρώ ανά τμ για επιδιόρθωση κατοικίας
  • 40 ευρώ ανά τμ για επιδιόρθωση επαγγαλματικού χώρου
  • 20 ευρώ ανά τμ για επιδιόρθωση αποθήκης

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ.Τζανακόπουλος είχε πει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ζημιών, ενώ ο υπουργός ανάπτυξης, Γ.Παπαδημητρίου είχε ανακοινώσει τη διάθεση 5 εκ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις μετά από πρόταση του Υπ.Εσωτερικών, Π.Σκουρλέτη.

Διαβάστε όλη την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: 

«Η τραγωδία από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική επανέφερε εμφατικά στο προσκήνιο τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών στον οικιστικό και χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας. 
 
 Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και  με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο η έκτακτη κατάσταση. 
 
 Μέχρι στιγμής τα ειδικά τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελούμενα από 120 μηχανικούς, έχουν πραγματοποιήσει 1.154 αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου.
 
 Συγκεκριμένα: 
 
 Στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται  αποζημίωση. Από αυτά τα 588 είναι κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτήρια και 73 αποθήκες - υπόγεια. 
 
 Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν 229 συνολικές αυτοψίες.

 Τα 222 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. 

 Από αυτά τα 142 είναι κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 
2 δημόσια κτήρια και 
48 αποθήκες - υπόγεια. 
 
 Οι αυτοψίες από το σύνολο των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας.
 
 Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. 
 Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στο νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι  
 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας 
 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου  
 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης 
 και 
 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας 
 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 
 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης. 
 Η αποζημίωση μέχρι 150 τμ αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.
 Επίσης ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. 
 Ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. 
 
 Ωστόσο, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.
 
 Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά  που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ 
 ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν  8.000 ευρώ. 
 
 Η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.
 
 Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης  θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του  ΓΛΚ, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. 
 θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. 
 
 Πέραν αυτών, πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η τάχιστη αποκατάσταση των τμημάτων των 2 εθνικών οδών της Δυτικής Αττικής που έχουν υποστεί ζημιές αλλά και του λιμανιού της Νέας Περάμου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση.
 
 Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία από την πρώτη μέρα έχει διαθέσει συνολικά στην περιοχή Μάνδρας-Νέας Περάμου 1.172 αστυνομικούς.
 Οι εν λόγω αστυνομικές δυνάμεις από σήμερα μάλιστα θα ενισχυθούν  κα? ep?s?? από σήμερα το πρωί σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών θα  επανεκδίδονται άμεσα και επί τόπου οι αστυνομικές ταυτότητες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πλημμύρας. 
 
 Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν  από την φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική και στη Σύμη, με τη δέσμευση πως αντίστοιχα μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα:
 
 Συγκεκριμένα:
 
 1. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
 
 2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
 
 3. Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.
 
 Επίσης το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα Δευτέρα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 
 
 Στο πλαίσιο τέλος των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης ειδική μέριμνα θα υπάρξει για την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από τις πλημμύρες. Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν στις οικογένειες εντός των επόμενων ημερών».

Πηγή: 5.000 & 8.000 ευρώ οι έξτρα αποζημιώσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι | iefimerida.gr