Επικυρώνουν την τεχνική συμφωνία κι εκλέγουν νέον πρόεδρο - Free Sunday
Επικυρώνουν την τεχνική συμφωνία κι εκλέγουν νέον πρόεδρο

Επικυρώνουν την τεχνική συμφωνία κι εκλέγουν νέον πρόεδρο

 

Στην επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, η επικύρυωση της συμφωνίας θα στείλει ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές εν όψει της τελικής φάσης του προγράμματος.

Ως το νέο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης χαρακτηρίζει μέσω της Καθημερινής τον ισχυρισμό ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι η έξοδος από το μνημόνιο με παράλληλη προστασία των αδυνάτων αποτελεί νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως η ελληνική πλευρά κέρδισε αρκετά, φέροντας ως παράδειγμα την πρωτοκαθεδρία των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης. Σε εκκρεμότητα πάντως παραμένει το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, με τον υπουργό να διευκρινίζει ότι το θέμα θα αποσαφηνιστεί πριν την έναρξη ισχύος του μέτρου την 1η Ιανουαρίου.

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, είναι και η εκλογή του νέου προέδρου του οργάνου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ολλανδό, Γερούν Νταϊσεμπλουμ, ο οποίος διαχειρίστηκε επί 5 ετία τα καθήκοντα, αλλά η θητεία του λήγει στο τέλος του χρόνου.

Τη θέση διεκδικούν ο πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λεττονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων».

Κάθε χώρα-μέλος του Eurogroup έχει μια ψήφο και η εκλογή προέδρου απαιτεί απλή πλειοψηφία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, «Ο νέος ή νέα πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων. Επειδή, για παράδειγμα, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ταγιάνι, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Την προϋπόθεση αυτή πληρούν ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι αλλά δεν θεωρείται πιθανή μια εκλογή του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου επειδή ο πρόεδρος της Επιτροπής προέρχεται από την ίδια χώρα.

Την ίδια στιγμή χώρες-μέλη της ανατολικής Ευρώπη θεωρούν ότι δεν διαθέτουν ισχυρή εκπροσώπηση. Ίσως εκεί ο Σλοβάκος Κάζιμιρ θα μπορούσε να συμπληρώσει ένα κενό. Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα δήλωσαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Σεντένο.

Στις 6 το απόγευμα στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί των 27 κρατών - μελών της ΕΕ για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.